Meditatie – voor innerlijke harmonie

Meditatie heeft veel voordelen. Enkele minuten per dag zijn al genoeg om in contact te treden met je spirituele kant en om innerlijke harmonie te creëren. Meditatie is een diepe vorm van ontspanning die je in contact brengt met jouw spiritualiteit. Regelmatig mediteren zorgt voor een innerlijke rust die alle aspecten van het leven beïnvloedt. Het doel van meditatie is om de geest vrij van gedachten te maken, zodat je een helende, innerlijk stilte beleeft. 

Leren Mediteren

Er zijn verschillende eenvoudige manier om te mediteren. Je kunt het zittend doen, terwijl je probeert de aandacht te focussen op een kaarsvlam. Een andere methode is om stil te zitten en de aandacht te concentreren op de ademhaling. Ook kun je een mantra – een woord(enreeks) om de geest te kalmeren – herhalen. Als je het woord ‘vrede’ blijft herhalen, gaat je je vereenzelvigen met het gevoel dat erbij hoort. Dagelijks mediteren helpt tegen stress. 

Hoe werkt Meditatie?

Als je regelmatig mediteert, krijg je meer lichamelijke energie. Ontspanning zorgt namelijk voor een rustige slaap. Meditatie vormt een schakel tussen de linker en rechter hersenhelft. Dit bevordert communicatie tussen de ‘logische’ en ‘intuïtieve’ aspecten van jezelf. Door meditatie wordt de hartslag en hersenactiviteit lager. Dit zorgt voor diepe ontspanning waardoor geestelijke inspanning afneemt. Lichamelijke klachten veroorzaakt door spanning nemen af, omdat de spieren zich ontspannen. Omdat je je beter voelt over jezelf, worden relaties met anderen ook harmonieuzer.

Meditatie Voorbereiden

Je hebt geen onmisbare hulpmiddelen nodig om te kunnen mediteren. Met enkele eenvoudige stappen kun je de oefening gemakkelijk en prettig maken. Als je altijd op dezelfde plek mediteert, wordt het mediteren steeds makkelijker. Mediteer altijd zittend: je kunt makkelijk in slaap vallen als je ligt. Probeer meditatie op je bed te vermijden, vanwege de associaties met slapen. Je kunt het best op een kussen op de vloer of in een makkelijke stoel mediteren.

  • Losse kleding – draag makkelijke kleding die niet knelt. Een joggingpak of een wijde broek en een shirt dat niet te strak zit, zijn ideaal.
  • Lichten uit – sluit de gordijnen en doe het licht uit. Zo creëer je een gevoel van privacy en word je niet afgeleid door invloeden van buitenaf.
  • Achtergrondmuziek – als je je voorbereidt op meditatie, kan zachte achtergrondmuziek de sfeer bevorderen. Natuurlijke geluiden als stromend water en vogelgezang, of rustgevende fluitmuziek kunnen je ontspannen. Als je klaar bent om te mediteren, zet dan de muziek af en voel de stilte om je heen.
  • Kaarsen – je kunt je beter concentreren als je een kaars aansteekt voordat je gaat mediteren. Als je het aansteken van de kaars associeert met het focussen van de aandacht op de ‘innerlijke vlam’  van jouw geest, zul je sneller een meditatieve staat bereiken.
  • Geuren – het branden van een wierookstokje heeft hetzelfde effect als het aansteken van een kaars. De geur helpt je ontspannen. Goede meditatiewierook is sandelhout of roos, omdat deze geuren je een vredig gevoel geven. Je kunt ook aromalampjes gebruiken, want de geurolie zorgt voor een helend effect tijdens de meditatie. Frankincense, jasmijn, roos, sandelhout en ylang-ylang bevorderen de spiritualiteit en helpen je ontspannen.  

Beginnen met Meditatie

Meditatie is een goede manier om de dag ontspannen te beginnen of af te sluiten. De geest is geneigd om een vast patroon te volgen. Als je begint met mediteren, dwaalt je geest snel af. Naar mate je meer oefent, wordt het makkelijker om jouw geest te kalmeren. Een stille, ontspannen ruimte helpt hierbij. Al snel zal het aansteken van een kaars of stilzitten je in een meditatieve staat brengen.

Laat je Geest ontspannen

Meditatie is een prettige ervaring, vooral als je niet te hoge verwachtingen van jezelf hebt. De meeste mensen hebben enkele sessies nodig voordat hun geest zich volledig kan ontspannen. Daarom zijn een vast tijd en plaats belangrijk. Na meditatie voel je je ontspannen en tevreden. Geniet hier enkele minuten van voordat je jouw taken weer oppakt. 

Wie heeft baat bij Meditatie?

Meditatie is voor iedereen veilig en geschikt, zelfs voor kinderen. Voor een effectieve meditatie moet je lawaaiige ruimten vermijden en de telefoon afzetten. Plotselinge harde geluiden kunnen de meditatieve staat doorbreken en je desoriënteren. Ook als je medicijnen slikt is meditatie veilig. Vermijd alcohol, want dit kan het concentratievermogen aantasten. Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt door anderen, zodat je je volledig kunt ontspannen. Houd je bij meditatie aan een tijdslimiet van 10-20 minuten. 

De Eerste Meditatieoefening

Deze eenvoudige meditatieoefening kost slechts enkele minuten. Als je veel oefent, leer je jouw geest snel ontspannen en rust te vinden. Dit is een makkelijke oefening. Zorg voor een goede meditatieplek en ervaar de rust die ontstaat door op je ademhaling te mediteren.

  1. Stil Zitten – zorg ervoor dat je lekker zit en niet gestoord wordt. Adem driemaal diep in en uit. Voel hoe je je steeds verder ontspant. Maak je hoofd vrij van gedachten.
  2. Ademhaling – wees je bewust van je ademhaling. Als je inademt, visualiseer dat je vervuld wordt met een gevoel van licht en vrede. Als je uitademt, laat dan elk gevoel van stress en bezorgdheid met de adem wegstromen.
  3. Ritme – volg het ritme van jouw regelmatige, rustige ademhaling. Je wordt steeds meer ontspannen. Bedenk dat jouw ademhaling de levenskracht is die jou in leven houdt, ontspant en energie geeft. Negeer elke afleiding in jouw geest. Zo wordt het steeds makkelijker om je te concentreren op jouw ademhaling.
  4. Een Woord Herhalen – herhaal in gedachten bij elke in- en uitademing een woord dat veel voor jou betekent. Bijvoorbeeld ‘vrede’, ‘liefde’, ‘harmonie’ of ‘genezing’. Je zult merken dat de emotionele associatie van het woord met jou zelf verenigd wordt. 
  5. Meditatie Beëindigen – na ongeveer twee minuten adem je driemaal diep in en uit en vestig je jouw aandacht op jouw lichaam en de omgeving. Beweeg je vingers en tenen en stretch een beetje. Open langzaam je ogen en neem de omgeving in je op.
  6. Nagenieten – Blijf nog even stil zitten om jezelf te laten wennen aan de dagelijkse werkelijkheid. Neem genoeg tijd om te genieten van het gevoel van rust voordat je terugkeert naar alle werkzaamheden. 

Volg deze stapsgewijze meditatieoefening om stress en spanning te verminderen. Hoe vaker je mediteert hoe makkelijker je je kunt concentreren. 

Bron: MBS