Meditatiemantra – voor innerlijke rust

Mantra’s zijn persoonlijke psalmodieën die je tijdens het mediteren kunt opzeggen om innerlijke rust te bereiken. Een mantra is ontworpen om het lichaam, geest en emoties goed te doen. Alle geluiden om je heen beïnvloeden je, ook als is dat vaak onbewust. Een waterval kalmeert, terwijl je van een drilboor misschien zenuwachtig wordt. Een persoonlijke mantra is als je naam: als iemand hem uitspreekt, wordt jouw aandacht erdoor getrokken. de manier waarop het wordt gezegd, maakt ook een emotie in je los. 

Mediteren met een mantra vermindert het gekwebbel in je hoofd en maakt plaats voor een gevoel van rust en harmonie. Door een bepaald geluid te herhalen, komt de vibratie van de mantra op één lijn met jouw innerlijke vibratie. Hierdoor ontstaan golven die door je heen stromen. 

Een gezond persoon heeft in rust een hartslag russen de 60 en 80 slagen per minuut. Maar tijdens het mediteren worden de ademhaling en hartslag trager en regelmatiger. Als je leert ontspannen heb je daar in het dagelijks leven profijt van. Ben je gespannen of nerveus? Ga dan zitten met gesloten ogen en herhaal een positief woord, zoals ‘vrede’. Concentreer je op dat woord en stel je open voor het gevoel dat het losmaakt. Na een paar minuten zullen je hartslag en ademhaling vertragen en regelmatiger worden. 

Een mantra kun je zelf kiezen. Je kunt zelf een geluid of uitdrukken bedenken, of je kunt gebruikmaken van de eeuwenoude Oosterse mantra’s die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Geluid is een vibratie. je kunt jezelf oppeppen door luide, ritmische muziek te spelen of juist ontspannen met rustgevende muziek. Mantra’s helpen je in contact te komen met jouw innerlijke spiritualiteit. 

De vibratie van een mantra komt op gelijke hoogte met jouw eigen vibratie. Dat zorgt voor een gevoel van harmonie. Als je die ‘golflengte’ kunt vasthouden, kun je langere tijd in een kalme gemoedstoestand blijven. Dat heeft invloed op jouw gedachten, acties en omgang met anderen. 

Je kunt elk geluid of elke uitdrukking gebruiken als mantra. Maar sommige mensen gebruiken liever bekende Oosterse mantra’s, die al duizenden jaren hun werking hebben bewezen. 

  • AUM – de bekendste mantra is het AUM. Toen het Sanskrietalfabet werd samengesteld, werden de lettergrepen door een buis gesproken, tegen een plank met zand. De patronen in het zand werden de letters van het alfabet, AUM is een mantra dat bij herhaling kalmerend werkt. Het zorgt verder voor een vredig gevoel. 
  • Meditatie voor Wereldvrede – Nicheren Daishonin, een Japanse wijsgeer, ontwikkelde een mantra voor wereldvrede. Scandeer snel en hardop ‘Nam Myoho Renge Kyo’ voor een wereldwijde vibratie voor vrede. Deze mantra kun je echter ook gebruiken voor een goede gezondheid of materieel gewin. 
  • Tibetaanse Mantra – een andere populaire mantra komt uit Tibet. Scandeer ‘Om Mani Padme Hum’ om een diep gevoel van medeleven en achting voor al het leven op te roepen. 

Bron: MBS