Meditatiemuziek – werkt ondersteunend

Passende muziek kan je helpen bij het mediteren. Muziek helpt de hartslag vertragen, kalmeert de geest en geeft je een vredig gevoel. Muziek is een ideaal middel om een meditatieve sfeer te creëren. Natuurlijke geluiden werken kalmerend en helpen je in contact te komen met jouw eigen natuurlijke ritme. 

Mediteren op muziek betekent met de muziek meegedragen worden. Voel wat de muziek bij jou oproept: bepaalde kleuren, beelden of trillingen in het lichaam. Concentreer je op wat je ervaart. Als je het geluid van water hoort, laat je dan meedrijven op de golven. Vogelgezang kan een gevoel van vrijheid of lichtheid bij je oproepen. Muziek met een sterk ritme versnelt de hartslag en pept je op. Deze muziek werkt motiverend. Maar meditatie is voornamelijk bedoeld om je tot rust te brengen. Daarom kun je het beste kalmerende muziek kiezen. 

Als je ervoor kiest om te mediteren op muziek, is het belangrijk dat je de juist muziek kiest. De muziek moet bij jouw gemoedstoestand en het gewenste resultaat van de meditatie passen. 

Voor Innerlijke Rust

Muziek met natuurlijke geluiden, zoals stromend water, vogelgezang of ruisende bomen , is ideaal om op te mediteren. De associaties met de natuur zorgen voor een gevoel van innerlijk rust en openheid. Blaasinstrumenten,. keyboards en percussie kunnen een natuurlijke sfeer creëren. 

Voor Evenwichtigheid

The Planets van Gustav Holst leidt je langs verschillende gemoedsstemmingen: van innerlijke kalmte tot een opwindende machtig gevoel. Dit type muziek is ideaal als je je niet lekker voelt, maar niet weet waarom. Het laat je een waaier aan emoties ervaren.

Voor Vertrouwen

Als je meer vertrouwen nodig hebt voor een sollicitatiegesprek of je hebt meer energie nodig omdat je je lusteloos voelt, luister dan naar levendige filmmuziek. Die van ‘Chariots’ of ‘Fire’ Of ‘Top Gun’ zijn ideaal. Opzwepende muziek kan de positieve gedachten en gevoelens  van een lange meditatie versterken. 

Voor Ontspanning

Als je graag wilt ontspannen door meditatie kies dan langzame muziek. Vooral kalmerende muziek laat vaak de geluiden van de zee of van een weiland horen. Rustgevende instrumenten zijn de harp, fluit of panfluit.

Voor Motivatie

Luide, ritmische muziek werkt motiverend. Het is goed na maar te luisteren als je uit gaat of gaat sporten. Muziek die een snellere beat heeft dan jouw normale hartslag pept je op en geeft energie. 

Voor Minder Stress

Zachte, rustige klassieke muziek helpt je te kalmeren wanneer je gestresst bent. Ook kan het een slaapverwekkend effect hebben als je oververmoeid bent. Neem de rijd om te luisteren naar de muziek, zodat je de problemen weer kunt overzien.

Voor Romantiek

De beste muziek voor romantiek is vaak de muziek waar je fijne herinneringen aan hebt. Muziek brengt vaak een bepaalde emotie met zich mee. Het kan fungeren als een herinnering aan een bijzondere tijd, Het helpt je met positieve gevoelens terug te denken aan bepaalde ervaringen. 

Bron: MBS