Mentaliteit van Tegenwoordig – ik heb mijn lesje weer geleerd

Eén van mijn eigenschappen is enthousiasme. Niets mis mee natuurlijk, maar dit in combinatie met naïviteit bezorgt mij nogal eens problemen en ergernis. Laat ik een voorbeeld geven. De Reiki Regenboog Den Haag is op werkdagen geopend, van 12.00 tot 17.00 uur. Nu gebeurt het regelmatig dat mensen vragen of ze ’s ochtends, ’s avonds en zelfs in het weekend een afspraak kunnen maken voor een Reiki behandeling. 

Eigenlijk is dat best vreemd, want als de supermarkt ’s avonds niet open is, de huisarts geen dienst heeft, halen we het niet in ons hoofd om te vragen of we toch niet even langs mogen komen, toch? Maar blijkbaar denken de meeste mensen dat in het alternatieve circuit er andere regels gelden; zelfs op het gebied van fatsoen!

Nu wil ik heel graag andere mensen tot dienst zijn en helpen, dus heb ik in het verleden een paar keer een uitzondering gemaakt. In verband met een druk werkrooster, hevige stress en persoonlijke problemen maakte ik een afspraak met iemand in de vooravond. Ik vond het niet zo’n probleem, daar er voetbal op de televisie was, waar ik toch niet zo’n liefhebber van ben, aangezien ik mij vaak tijdens voetbalwedstrijden terugtrek in mijn praktijkruimte.

Zo ook die avond. De kaarsen brandden al, de muziek had ik al uitgezocht en ook de ontspannende lavendelolie zat al in de brander. Mijn cliënte zou om 19.30 aanwezig zijn, maar iets daarvoor ging mijn telefoon over en werd mij verteld dat zij verdwaald was en de weg niet kon vinden. Na de route nog een keer doorgenomen te hebben, werd er overigens netjes gevraagd of ik het niet te laat vond worden op deze manier. Meestal vind ik sportuitzendingen te lang duren, maar in dit geval schikte het mij dus nog wel.

Helaas kwam er blijkbaar nog meer tussen, want uiteindelijk had mijn cliënte het pas ruim een uur later gevonden. Aangezien het ook nog eens de eerste afspraak was, duurde de behandeling inclusief het voorgesprek dus tot 22.00 uur! Een latertje dus, voor een werkdag. Wel werd er aangeboden een dubbel tarief te betalen, wat ik uiteraard afgeslagen heb. 

Niet veel later kreeg ik een soortgelijk verzoek. Een dame wilde graag een afspraak maken, maar doordeweeks schikte dat niet. Zaterdag kwam haar beter uit. Nu heb ik ruim 20 jaar ploegendienst meegemaakt en weiger ik sinds kort mijn weekenden op te geven, dus kon ik deze mevrouw niet helpen. Ik zal jullie echter de beledigingen die ik meteen naar mijn hoofd kreeg besparen.

Inmiddels had ik mijzelf voorgenomen geen uitzonderingen meer te maken, maar iets in de stem van de volgende beller, deed mij anders beslissen. Het meisje was beslist nog jong en ze was bereid om van ver te komen. Een baas die haar niet echt ter wille was alsmede het fileprobleem zorgden ervoor dat ik toch weer een uitzondering maakte en een afspraak maakte in de avonduren. Na haar gegevens genoteerd te hebben en de route even met haar doorgenomen te hebben, stond 19.30 uur voor haar gereserveerd in de agenda.

De desbetreffende avond kwam. Snel nog even een schoon hoeslaken om de behandeltafel gedaan, de kaarsen aangestoken, muziek uitgezocht en de olie klaar gezet. De koffie in de huiskamer geserveerd en mij alvast voorbereid op de komende behandeling. Echter… na een half uur werd mij duidelijk dat er iets mis was. Nog eens half uur later het telefoonnummer gebeld wat mij opgegeven was… helaas, het bleek een niet-bestaand nummer te zijn. 

Ik heb de kaarsen maar uitgeblazen, het raam open gezet en heb nog even een ‘oud’ bakkie koffie gedronken, maar mij voorgenomen NOOIT meer een uitzondering te maken op mijn werktijden. Want eerlijk is eerlijk, als je naar een huisarts of tandarts of fysiotherapeut moet, neem je daar ook vrij voor. Veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden ook een aantal Reiki behandelingen per jaar, dus waarom daar geen vrij voor nemen? De mentaliteit van de meeste mensen van tegenwoordig dwingt mij hiertoe en wederom zullen dus de goede onder de kwaden moeten lijden. 

©Loes Raaphorst < 2005