Minerva

Mythologie

Minerva, de Romeinse en Etruskische godin van de intelligentie, creativiteit, huishoudelijke vaardigheden en ambachten, was de beschermgodin van de ambachtslieden, van alle mensen wier handwerk geleid werd door hun geest. Haar naam is afgeleid van de oude wortel van ‘verstand’. Op deze afbeelding staat Minerva met haar heilige boom, de olijf. Zij draagt een aegis, een borstplaat met slangen op de rand, en op haar helm een uil, symbolen van de dood en de diepste mysteriën. 

Betekenis

Minerva komt je vertellen dat je je overtuigingen onder de loep moet nemen en moet veranderen als ze geen voeding geven aan je heelheid. Op welke manier ondermijnen oude, versleten, ongezonde gedachten je leven, je energie, je geluk? Geloof je wat andere mensen van je vinden of over je zeggen? Draai je nog steeds het oude plaatje met de negatieve boodschappen die je ouders of verzorgers je gaven toen je klein was? 

Geloof je in het slechtste of het beste van jezelf? Zijn je overtuigingen zo star dat ze je ontwikkeling tegenhouden? We zijn allemaal met een verhaal ter wereld gekomen. We bepalen zelf of we willen leven overeenkomstig dat verhaal of er zelf een scheppen dat alles koestert wat we willen zijn. Minerva zegt dat de heelheid wordt gevoed als je jezelf in alle aspecten ziet – de duisteren en de lichte – en je je overtuigingen ten goede laat komen aan je grootste welzijn. 

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Je hebt pen en papier nodig. Ga ontspannen zitten of liggen met rechte rug en sluit je ogen. Adem diep in en laat de zuurstof door je hele lichaam stromen, vul jezelf als een ballon met lucht. Als je helemaal vol bent, adem je uit. Haal nog eens diep adem en laat los. 

Sluit je ogen en zie of voel een trap die naar een zolder leidt. Het kan een zolder zijn die je goed kent of een uit je verbeelding. Klim naar boven. Bovenaan de trap is een deur. De sleutel van de deur hangt aan een touwtje om je nek. Maak de deur met de sleutel open. Je gaat een ruimte binnen. Aan een wand hangen planken. Op een van de planken staat een doos waar ‘overtuigingen’ op staat. Pak de doos van de plank en maak hem open. 

In de doos zitten jouw overtuigingen. Steek je hand erin, pak er een uit en bekijk hem. Als je hem voldoende hebt onderzocht, stel je jezelf de vraag: is deze overtuiging gunstig voor mijn heelheid? Als je bevestigend antwoordt, leg je hem terug in de doos en pak je de volgende. Als je ontkennend antwoordt, verander de overtuiging dan in iets dat je wel ten goede komt, iets dat een goed gevoel geeft, iets verzorgends. 

Herhaal je nieuwe overtuiging een paar keer en voel hoe zij je hart in zakt, in je bewustzijn. Geniet van deze nieuwe overtuiging. Als je klaar bent, leg je de nieuwe en verbeterde overtuiging in de doos en zet je de doos weer op de plank. Doe de zolderdeur dicht en sluit hem af met je sleutel. Loop de trap af. Als je beneden bent, adem je diep in en terwijl je langzaam uitademt, keer je terug in je lichaam. Als je zover bent, open je je ogen. Welkom terug!

Opmerking: Als je het gevoel hebt dat je overtuiging zich verzet en niet veranderd wil worden, herhaal dit ritueel dan op een ander tijdstip. Dit is een proces en de overtuigingen waarmee je bezig bent, zijn al heel oud. Je wil is hierbij van groot belang. Je kunt zelfs proberen je nieuwe overtuiging op papier te zetten: leg het op een goed zichtbare plaats zodat je het vaak ziet.