De minnaars van morgen – geslaagd of niet?

Anno 2003 is seks geen taboe meer, althans dat dacht ik! Zelf ben ik een nakomertje van de jongste van een groot gezin, dus met andere woorden, hier zitten heel wat generaties tussen 😉 Seksuele voorlichting heb ik nooit gehad. Ik wist niet wat ik hoorde toen ik in de brugklas Biologie kreeg. Met het schaamrood op mijn kaken, moet iedereen wel geweten hebben hoe ‘nieuw’ dit allemaal voor mij was. Ik heb toen ik 14 jaar was eens in een woordenboek opgezocht wat het woord ‘maagd’ betekende, behalve de naam van een sterrenbeeld. 

Gelukkig komen deze toestanden tegenwoordig bijna niet meer voor, toch? De vaders en moeders van tegenwoordig zijn heel open en vertellen hun kinderen precies waar ze vandaan komen. Uiteraard wordt er ook verteld hoe die baby’s in de buik van de moeder komen. Nee, we zijn open en eerlijk tegen onze kinderen en geven netjes antwoord op alle vragen, op een manier waar het kind op dat moment in zijn ontwikkeling aan toe is; heel pedagogisch verantwoord. 

Er schiet mij ineens een voorval te binnen. Ik kwam jaren geleden het kamertje van mijn zoontje binnen, waar hij stilletjes met zijn handjes in zijn schoot op de grond zat te huilen… “Wat is er lieverd”, vroeg ik meteen. Twee blauwe ogen, gevuld met dikke tranen, keken mij aan: “Mama”, snikte hij, “mijn plasser gaat niet meer naar beneden!!!” (hij was toen bijna 3 jaar 😉 

Heel anders is het toch als je dochter van 16, je in vertrouwen neemt over “haar’ eerste keer. Het was voor mij toch even slikken dat ‘die’ jongen aan mijn meisje gezeten had. Of zoals die andere keer, dat mijn oudste dochter van mij wilde weten of de eerste keer pijn doet… je zult zelf maar een vreselijke eerste keer hebben meegemaakt. Je wilt zo’n meid toch ook geen horror verhaal voorschotelen, maar aan de andere kant het ook niet mooier maken dan het is. 

Het vreemde vind ik wel dat moeders hun dochters blijkbaar alles vertellen. Toen mijn zoon 10 werd, leek het mij toch tijd worden dat zijn vader eens een goed gesprek met hem had…. Na 2 meiden voorgelicht te hebben vond ik dat Pa wel eens in actie mocht komen. Reactie van Pa: nee hoor, dat vindt hij tegen die tijd zelf wel uit. Nog geen maand later vertelde mij zoon mij heel beschaamd dat hij niet snapt waarom zijn onderbroek steeds zo ‘vies’ is als hij wakker wordt….

Ik bedoel maar, hebben vrouwen dit soort signalen dan echt eerder door dan mannen, of zijn de heren hier gewoon te gemakzuchtig voor? Ik heb nog eens op 2 jongentjes gepast en het viel mij op dat eentje tijdens het tv kijken steeds met zijn hand in zijn broek zat. Nu voelde ik mij als parttime oppas niet geroepen om als eerste met zo’n knulletje daarover te praten (pa en moe waren tenslotte fulltime beschikbaar). Dus toen zijn ouders thuis kwamen dit toch even gemeld bij de vader van de jongens: modern als de beste man is, verschoot hij zeven kleuren en verwees mij naar zijn vrouw. 

Waar het mij nu met name om gaat is behalve uitleggen hoe de voortplanting in zijn werk gaat, het ook prettig zou zijn als er de jonge heren van nu verteld wordt dat het wel de bedoeling is dat seks voor beide partijen fijn moet zijn. Er zijn zoveel films op televisie waar seks en geweld met elkaar in verband gebracht worden. Verkrachtingen zijn aan de orde van de dag. Het moet jongens toch ook uitgelegd worden dat de Nee, van een meisje, gerespecteerd moet worden? 

Seks is iets waar je net zo goed uitleg over moet krijgen als over welk ander aspect ook in je leven. Over wat wel en niet kan, wat het allemaal inhoudt en betekent en wanneer wel en wanneer niet. Willen we onze dochters een goed seksleven gunnen zonder de taboes en problemen van de vorige generatie vrouwen, dan zullen we onze zonen het wel bij moeten brengen… en dan heb ik het niet over de technische details 😉

Waarschijnlijk komt het door mijn eigen slechte ervaringen uit het verleden, maar zou het niet veel beter zijn de kleine kanjers van nu, ook te vertellen dat ze een beetje lief voor de meisjes moeten zijn, en niet alleen aan hun eigen genot moeten denken? Laten wij van die lieve boefjes, eens geweldige minnaars proberen te maken met z’n allen, dan hebben de vrouwen het in de toekomst misschien een stuk beter.

    
Reageren? Gebruik de reactieknop bovenaan deze pagina!

©Loes Raaphorst < 2005