Morgan Le Faye

Mythologie

Morgan Le Faye is een Keltische drievoudige godin van dood en wedergeboorte, die het uiterlijk heeft van een mooi jong meisje, een machtige moeder/schepper of een doodbrengende heks. Ze was ook een zeegodin, want Mor is Keltisch voor ‘zee’. Haar achternaam heeft twee betekenissen: ‘de fee’ en ‘het lot’. 

In de Arthur-legenden was zij Arthur’s halfzuster. Zij zou Mordred, Morgan en Arthur’s zoon hebben gemanipuleerd, zodat hij zijn vader vermoordde. Als Arthur sterft komt Morgan Le Faye hem te hulp door hem naar het magische eiland Avalon te toveren, waar zij hem geneest en vervolgens in een diepe slaap brengt waaruit hij zal ontwaken als de tijd rijp is. 

Betekenis

Morgan Le Faye is al trommelend je leven binnengedanst opdat jij je ritmen zult ontdekken en ernaar gaat leven. Hoe zien je persoonlijke ritmen eruit? Weet je welk moment het geschiktst voor jou is om te sporten, te slapen, te eten, creatief te zijn, te vrijen, te werken enzovoort? Of verspil je al je vitaliteit door je aan te passen aan de ritmen die je worden opgelegd door je werk, familie, geliefde, vrienden? 

Heb je je laten opslokken door andermans leven en volgens zijn of haar ritmen geleefd in plaats van je eigen? Misschien heb je je eigen ritmen wel nooit ontdekt omdat je de mensen om je heen wilde behagen en ‘een deel van de groep’ wilden zijn. Het is essentieel dat je je eigen ritmen volgt. Als je met je eigen ritmen mee stroomt, krijg je meer energie want dan onderdruk je het natuurlijke in jezelf niet meer. Morgan Le Faye zegt dat vitaliteit, gezondheid en heelheid worden gekoesterd als je mee stroomt met je eigen unieke ritme in plaats van ertegenin te roeien. 

Ritueel

Kies een moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met rechte rug en sluit je ogen. Adem diep in en adem langzaam uit. Haal nog eens diep adem en adem uit alsof je een vuurspuwende draak bent, die vlammen van spanning uitbraakt. Haal nog eens diep adem en kijk hoe ver je je spanningsvlammen kunt uitblazen. Haal diep adem en zie of voel bij het uitblazen dat je op een klein bootje zit. 

Het kan een bootje zijn dat je kent of eentje uit je fantasie. Het schommelt heen en weer, heen en weer en jij wordt in een toestand van diepe ontspanning gewiegd. Het is zo heerlijk in die prettig zacht schommelende boot, die je veilig over het water voert. Je kijkt om je heen en ziet een gordijn van mist. Langzaam trekt de mist op en er vormt zich een doorgang voor je boot. Als je erdoor bent, trekt het weer dicht. Voor je ligt het eiland Avalon. Je bootje botst op de oever en je gaat aan land. 

Morgan Le Faye verwelkomt je op Avalon. Ze vraagt wat je wilt en je zegt dat je hulp nodig hebt bij je ritmen. Ze pakt je hand en brengt je naar haar magische waarzeggersvijver, die omzoomd wordt door appelbomen. Jullie gaan op een paar lage rotsen zitten aan de rand van de vijver. Morgan Le Faye roert met haar scepter in de vijver. Als het water weer roerloos is, zie je op het oppervlak precies wat je nodig hebt. 

Je bedankt Morgan Le Faye voor haar hulp en zij vraagt je haar iets te geven. Je geeft het haar onvoorwaardelijk met dankbaarheid. Dan begeleidt ze je weer naar je boot. Je stapt in de boot en hij vaart weg. Opnieuw trekt de mist voor je op om zich vervolgens weer te sluiten. Het zachte geschommel van de boot werkt kalmerend. Je keert terug en je voelt je helder en gecenterd; je hebt het gevoel dat je weet wat je te doen staat; je voelt je verkwikt en gesterkt. Je haalt diep adem en blaast langzaam uit, en je keert helemaal terug in je lichaam. Haal nog eens diep adem en open je ogen bij het uitademen. Welkom terug!