Nachtmerries – waar komen ze vandaan?

Nachtmerries verstoren onze nachtrust. Ook durven we na een nachtmerrie vaak niet weer in slaap te vallen. Waarom hebben we deze angstige dromen en wat kunnen we eraan doen? Nachtmerries geven onze diepste angsten weer. De monsters en andere angstaanjagende figuren die vaak in deze dromen verschijnen, komen in alle culturen ter wereld voor. Het woord nachtmerrie komt van de Keltische paardengodin Rhiannon. Zij was zeker een nachtmerrieachtig figuur, omdat ze ervan werd beschuldigd haar zoon Pryderie te hebben opgegeten. 

Lichamelijke Oorzaken

Nare dromen kunnen lichamelijke oorzaken hebben. Als het lichaam stress ervaart, bijvoorbeeld als gevolg van een hoge temperatuur, kan dit leiden tot hallucinaties tijdens de slaap. Nachtmerries kunnen ook leiden tot slaapwandelen, doordat de adrenalinestroom wordt verhoogd. Dit veroorzaakt bij de slaper een reactie van ‘vechten of vluchten’. 

Nachtmerries en Kinderen

Nachtmerries komen bij kinderen regelmatig voor, omdat kinderen vaak worstelen met krachtige emoties zoals woede-uitbarstingen. ’s Nachts komen deze gevoelens tot uiting in intense droombeelden. Kinderen kunnen vaak moeilijk met nachtmerries omgaan,. omdat ze het verschil tussen dromen en werkelijkheid niet kunnen onderscheiden. Dit beïnvloedt ook hun zicht op de wereld en het kan innerlijke conflicten veroorzaken. Als deze angsten niet weggenomen worden, kunnen ze op latere leeftijd tot zeer verwarrende gedachten leiden. Op elk moment kan een gebeurtenis je aan die vroegere gevoelens herinneren, waardoor je dit nachtmerrie opnieuw beleeft. Een nachtmerrie betekent dat je angsten hebt, die je onder ogen moet zien.

Oorzaken van Nachtmerries

Een nachtmerrie is een uiting van groot leed dat een psychische of emotionele oorzaak heeft. Psychisch stoornissen of grote angsten die zich in het hoofd afspelen, kunnen de oorzaak zijn van een angstige droom. Nachtmerries die psychische oorzaken hebben, verschijnen tijdens het begin van de slaap. 

Hormonale Oorzaken

Bij vrouwen zijn hormonale schommelingen vaak de oorzaak van paniek die tijdens de slaap wordt ervaren. Dit veroorzaakt hartkloppingen, zweten en gevoelens van verstikking. Hormonale veranderingen verstoren de balans in het lichaam, wat tot angstige dromen kan leiden. De slaper wordt tijdens een nachtmerrie meestal wakker in een poging om aan deze nachtelijke verschrikking te ontsnappen.  

Onopgeloste Emoties

Sommige psychologen denken dat mensen die nachtmerries hebben, lichamelijke gebeurtenissen in het dagelijks leven niet geheel begrijpen. Tieners kunnen bijvoorbeeld niet goed verklaren waarom ze vaak heftige seksuele dromen hebben. Terugkerende nachtmerries worden vaak veroorzaakt door onopgeloste emotionele zaken die diep verankerd zijn in de geest van de slaper. Een droom die zich herhaalt wil de aandacht op iets vestigen. 

De Boodschap Ontcijferen

Als je de betekenis van een terugkerende droom eenmaal begrijpt, kan dit leiden tot een proces van genezing. Het is hierbij belangrijk om vast te stellen wanneer je de droom voor het eerst had. Als je de boodschap eenmaal begrijpt, stopt de droom meestal. 

Nachtmerries Beheersen

Je kunt het volgende van nachtmerries leren:

  • dat bij iedereen een trauma zonder waarschuwing weer naar boven kan komen. Deze trauma’s kunnen hun oorsprong hebben in je jeugd. 
  • dat je door de beelden in nachtmerries gebeurtenissen kunt analyseren waar je ooit moeite mee hebt gehad.

Er zijn manieren om nachtmerries te overwinnen. Kijk naar de symbolen in de droom en bedenk welke te maken hebben met een angstige of verdrietige gebeurtenis uit je jeugd. De droom kan ook veroorzaakt zijn door een gevoel van schuld of afschuw over een bepaalde gebeurtenis. Vraag jezelf af of je lichamelijke, geestelijke of emotionele angsten had. Zoek eventueel professionele hulp om de verdrongen oorzaken van nachtmerries te begrijpen. 

Bron: MBS

Reactie Bertie

Mijn 1e boekje over dromen in de jaren ’80 was ‘Droombeelden’ van Bruna Paul de Roeck. Daarin staat zo mooi beschreven dat als kinderen dromen hoe je daar als ouders mee om kunt gaan. Als kinderen uit hun bedje komen omdat ze naar gedroomd hebben, maken we ze vaak wijs ‘dat dromen bedrog zijn’. Maar we kunnen ook laten blijken dat we hun dromen heel serieus nemen. 

Zelfs de enge dromen, de nachtmerries. Stilstaan bij de tegenstellingen, de enge luipaard die springt en het bange meisje dat besprongen wordt. Ze de spanning laten uitspelen door dat luipaard te laten zijn, en wat ze allemaal met die kracht kunnen doen. Of laat ze het uitspelen met hun speelgoed. Laat ze zelf de boze wolf worden of de heks, ze kunnen daar ook van genieten. Kinderen hebben hun eigen dromen ook nodig.

Bertie

 Bron: Email Bertie ©Loes Raaphorst 11/2006