Nagelkunst – art of eenvoudig?

Mooie, gezonde, goedverzorgde nagels, wie wil dat nu niet? Hoe vaak kijken we onze ogen uit bij de diverse nagelstudio’s? Onze handen en nagels zijn nu eenmaal ons visitekaartje. Bij elke begroeting, of dat nu officieel het schudden van de uitgestoken hand is, of het nonchalant iemand gedag zwaaien, we gebruiken onze handen. 

Het is eigenlijk een koud kunstje en het hoeft ook niet veel geld en zeker niet veel tijd te kosten, als de basis maar goed is. Laten we ons eerst eens aanwennen een goede hand en nagelcrème te gaan gebruiken met een UV-filter. De meeste dames zijn inmiddels al wel doordrongen van het gebruik van dag- en zonnecrèmes, maar we vergeten onze voorpootjes maar al te vaak.

Onze handen hebben veel te lijden van het milieu; we dragen maar een paar weken per jaar handschoenen en daarnaast zitten we heel veel met onze handen in het water, wat een uitdrogend effect heeft; het gebruik van zeep doet hier nog een schepje bovenop. Het is dus helemaal niet vreemd dat onze handen de allereerste ouderdomsverschijnselen krijgen; rimpeltjes, kloven, ontstoken nagelriemen, ouderdomsvlekjes om maar een vrolijk begin te maken.

Het gebruik van een hand- en nagelcrème is een goed begin. Daarnaast is het heel belangrijk regelmatig te scrubben. Gebruik hiervoor een proteïne houdende olie en een beetje suiker. Was de handen met de olie en wat suiker, alsof het water en zeep is. Doe er na een halve minuut een paar druppeltjes water bij en ‘was’ nog even door. Spoel daarna de handen goed af onder halfwarm water en droog ze met een schone, droge handdoek af. 

Door het gebruik van de suiker, worden de dode huidcellen verwijderd en kan de proteïne makkelijker door de huid opgenomen worden. Het gebruik van een ‘masker’ is voor de handen ook heel lekker. Vraag je vriendin of partner je handen goed te bedekken met het product en laat zij jouw handen dan even in huishoudplastic verpakken met daaromheen een handdoek. Even in laten trekken en nadat het goed ‘warm’ is geworden, kun je het maskertje verwijderen.

Ook de verzorging van de nagelriemen is belangrijk. Er bestaan verschillende goede producten voor de verzorging van de nagelriemen. Breng het product in ieder geval aan op schone handen, met zachte ronddraaiende bewegingen. 

Hoe gezonder de nagelriemen, des te mooier en steviger worden uiteindelijk je nagels. Het vervelende is echter dat je op het moment dat je de beslissing neemt ‘voortaan goed voor je nagels te zorgen’, je nog minstens 3 maanden geduld moet hebben, voordat je enig resultaat zult zien. En DAT is nu juist iets wat wij vrouwen moeilijk op kunnen brengen. Bedenk je maar eens dat je met een hamer op je duim hebt geslagen. Het duurt minstens 3 maanden voor het ‘zwarte’ plekje helemaal uit je nagel gegroeid is. Dat is de reden dat ook goede hand- en nagelverzorging eerst 3 maanden inzet vergt, voordat we er profijt van hebben.

Het gebruik van een nagelknipper is ook af te raden. Door de enorme kracht van de nagelknipper, worden de diverse ‘laagjes’ van de nagel met kracht op elkaar geperst. Gebruik liever een kartonnen nagelvijl, waarmee je eerst de grove kant gebruikt om de nagel op ‘lengte’ te krijgen en daarna de fijne kant om het af te werken. NOOIT een ‘zagende’ heen-en-weer beweging maken, maar altijd 1 kant op vijlen. Door het ‘zagen’ tril je de diverse ‘laagjes’ los van elkaar, waardoor de nagel onnodig zwak wordt.

We gaan er nu van uit, dat de handen en nagels dus regelmatig goed verzorgd worden, maar we willen nog meer. We willen mooie nagellak en het liefste nog iets opvallends ook. Dat kan, en is ongelooflijk eenvoudig om te doen. Het enige wat je nodig hebt, zijn 2 kleuren nagellak, 1 flesje blanke lak en een paar satéprikkers. 

Lak de nagels met de lichtste kleur en laat het goed drogen. Breng vervolgens de donkere kleur eroverheen aan en pak meteen de satéprikker en trek ‘lijntjes’ over de nog natte nagellak. Probeer het eerst maar eens met iets eenvoudigs, zoals diagonaal. Doe nagel voor nagel en laat het geheel weer goed drogen. Gooi en vervolgens nog een flinke laag blanke lak overheen en klaar is Kees. Deze uiteraard nog wel even goed laten drogen, maar dan heb je een paar schitterende en aparte nagels, die gegarandeerd een week lang mooi blijven.

Door het ‘streepeffect’ zullen kleine beschadigingen ook niet erg opvallen, en heb je veel plezier van heel weinig inspanning. Natuurlijk kun je allerlei motieven op je nagels ’tekenen’ met de satéprikker. 
Gebruik van een glitterlak over een donkere nagellak heen geeft nog steeds heel snel en simpel een leuk effect, en is ook makkelijk even bij te werken, mocht dit nodig zijn. Veel succes!

Heb je zelf een leuke cosmetica tip, schroom dan niet en reageer met de reactieknop bovenaan deze pagina. 😉

©Loes Raaphorst 2003