Natuurbeleving van Muladhara

Ons wortelchakra heeft het kleurenpalet van avondrood. De zon vlamt dan tegen de hemel en kleurt het water en het land in ontelbare schakeringen. Onbeschrijfelijk zijn de emoties die je dan kunnen doorstromen en dit in stilte beleven is dan je enige wens – alsof je wordt aangeraakt. Op zo’n moment kunnen we de energie van ons wortelchakra voelen als we ons daarop richten. 

De ‘bloedende’ zon laat zijn immense kracht zien, terwijl hij voor ons gevoel sterft. Maar we weten ook dat hij weer zal herrijzen. Synoniem voor de kracht van bloed dat ons voedt. Die rode rivier in ons lichaam met haar ontelbare vertakkingen. een heilzame stroom die ervoor zorgt dat ook wij na een verkeerde lijfelijke ontmoeting weer helen.

Ons bloed voert het negatieve en destructieve af en zet al haar krachten in voor een gezond herstel. De energie van ons wortelchakra kunnen we voeden met de energie van de aarde. De aarde die ons draagt, kan ons stevigheid bieden, fysiek en spiritueel. Bewust op de aarde staan geeft ons yin-energie. Een oerkrachtige vrouwelijke energie die ons mentaal kan sterken. 

Wandelen is een zeer goede therapie om ‘aarde’ te maken, je weerbaar te maken. Wandel bewust met je geest erbij. Wees je bewust hoe je voeten de aarde raken. Wees je bewust van het contact dat ontstaat. Wees je bewust van het staan op haar grond. Voel je door haar gedragen. Deze lichamelijke communicatie met haar loopt synchroon met de geestelijke vorm ervan. Je ervaart de krachten die je krijgt, terwijl je negatieve energie wordt afgevoerd. 

De aarde kan werkelijk als een moeder voor ons zijn – een een goede moeder wil zorgen en behoeden. Moeder aarde doet dat voor je als je haar jouw liefde geeft. Een van de vruchten uit haar schoot is de ceder. Het hout van deze boom uit de cipressenfamilie is zacht, licht en ook sterk. Als je bedenkt dat ze duizend jaar oud kan worden, bewijst dat dat ze bestand is tegen heel wat weersomstandigheden. 

Indianen uit het Canadese British Columbia worden begraven in cederhout als zij terugkeren in moeder aarde. De etherische olie die van de ceder wordt gewonnen past bij ons wortelchakra. De kalmerende werking die ervan uitgaat geeft ons weer ‘voeten’. Het zorgt voor een basis als wij psychisch de grond onder ons voelen verdwijnen, als de neiging er is om door te schieten in ons hoofd, met alle spinsels die daarbij kunnen ontstaan. Cederhoutolie brengt rust naar de zenuwen, toomt hun gespannen vibraties in en brengt zo weer alles in de juiste sfeer.