Natuurbeleving van Svadhisthana

Svadhisthana is het chakra van het water. Het vloeibare leven zonder wie of wat niets meer laven kan. Goed beschouwd is water het kostbaarste hier op aarde. Het meest elementaire voedsel, voor zowel mens, dier als natuur. Water kan glashelder zijn om te zien en bergt toch een eigen levende wereld in zich. Dat word je pas gewaar onder de microscoop. Water heeft ook karakter, van doodstil rimpelvrij naar babbelend of sterk stromend tot huizenhoge golven, bulderend bij orkaankracht. In opperste rust is zijn oppervlak spiegelglad en werkt dan ook als een spiegel. 

Zo kan het gebeuren dat een gedeelte van de aarde, bedenkt met water, de hemel aan je toont. Alsof het diep in de aarde verborgen zit. Staand aan de kant kijken we de oneindige diepte in van het heelal. Hoewel het zich in werkelijkheid ver boven ons bevindt. Zo komen aarde en hemel voor ons tezamen als een geheel. De schakel daartoe is het water; het verbindt hier als het ware het aardse met het goddelijke. Symbolisch voor ons streven naar die verwezenlijking van ons lichaam met de geest. Die eenheid die de perfecte balans brengt, waarin niets meer verstorend is. De ultieme vorm van vrede. Die unieke situatie van rust. 

Svadhisthana reikte je met deze kaart de hand om daar naartoe te groeien en er nu alvast even van te proeven. De avondhemel spiegelend in water, belicht door het mystieke licht van de maan. Verlies je erin en concentreer je op je tweede chakra. Een handbreedte onder je navel. Breng daar je bewustzijn naartoe: bewust-daar-zijn. Door deze meditatie spiegel je naar binnen en leid je zo je gedachten en gevoel naar je onderbuik. Daar zit je kracht. Wees je ervan bewust en laat vrede over je komen.

Irisolie kan je hier uitstekend in begeleiden. Ze heeft de eigenschap om de harmonie in je geest te bevorderen en stelt zich beschermend voor je op als je je te kwetsbaar voelt. Iris werkt aan het behoud van de communicatie met je rijke innerlijke wereld en laat zo de creativiteit van je gevoel haar gang gaan. Hoe meer je in staat bent om toe te laten dat de onvoorspelbare uitkomsten van dat proces zich ontwikkelen, hoe meer je zult ervaren dat je zonder controle over je geest juist meer inzicht verkrijgt en zo ongemerkt meer en meer gaat staan voor jezelf. Zoals hemel en aarde elkaar ontmoeten in het spiegelende water, zo zal je geest ‘spiegelend in de energie’ van Svadhisthana steeds meer één worden met je lichaam.