No Way Out – Gene Hackman en Kevin Costner

Deze twee acteurs staan in mijn ogen allebei garant voor een avondje lekker film kijken. Gene Hackman kan naar mijn bescheiden mening elke persoonlijkheid neerzetten: good or bad guy, het maakt niet uit, Hackman in geloofwaardig op alle fronten. Kevin Costner heeft zijn uiterlijk mee en er zullen weinig dames zijn die met tegenzin voor de buis gaan zitten met hem in een hoofdrol. Zeer waarschijnlijk heeft hij dat te danken aan de film The Bodyguard met Whitney Houston als tegenspeelster, een film met wel een heel hoog “Barbara Cartland” gehalte. 

No Way Out is echter van een ander niveau. Het verhaal is onderhoudend en goed gevonden, maar helaas soms iets te langdradig. Gene Hackman en Kevin Costner ‘delen’ dezelfde vrouw: Hackman heeft haar als maîtresse, terwijl Costner oprecht van haar houdt. De laatste is wel op de hoogte van de identiteit van zijn rivaal, maar Hackman niet. Het kat en muis spel begint wat traag, maar de ontknoping is totaal onverwacht en al bij al is deze thriller de moeite van het kijken waard.

Dankzij het feit dat hij aangesteld werd als liaison tussen het leger en de CIA kan marineluitenant Tom Farrell meer tijd doorbrengen in gezelschap van de mooie Susan Atwell, minnares van zijn nieuwe baas David Brice, Minister van Defensie. Tijdens een woedeaanval, omdat deze haar ontrouw vermoedt, vermoordt de Minister zijn maîtresse, waar Farrell echter ongewild getuige van is.

Om het schandaal te verbergen, creëert zijn trouwe medewerker de perfecte dekking: hij ‘verzint’ een verleidelijke moordenaar – een Russische spion – en roept dan de hulp in van Farrell om hem te vinden. David Brice, die niet weet dat Farrell zijn rivaal was, geeft hem de opdracht de moord in de schoenen te schuiven van de fictieve Russische spion. Omdat Farrell ook banden met Susan had, moet hij als het ware achter zichzelf aan en alle sporen die ontdekt worden leiden direct naar hem! De zoektocht van Farrell naar de moordenaar is niet alleen een zaak van nationale veiligheid, maar is er ook een om zijn eigen hachje te redden. 

No Way Out
No Way Out
Will Patton

Cast: Kevin Costner, Gene Hackman, Sean Young, Will Patton, Howard Duff, George Dzundza, Jason Bernard, Iman e.a. onder regie van Roger Donaldson (1987, 114 minuten).

   bol.com Partner