Ongerust over Nederland

Weet je… ik ben een kind van de jaren zestig. Als klein meisje heb ik meegemaakt hoe de eerste gastarbeiders naar onze stad kwamen. Sterker nog, hoe ineens de halve singel werd bevolkt door mannen met petjes en witte jurken. Mijn ouders vertelden mij dat deze mensen hier kwamen om te werken. Dus dat was dat…. ik geloofde dat en het was prima. 

Mijn ouders werkten zichzelf een slag in de rondte. Als klein zelfstandigen hadden ze allebei een eigen zaak en het was hard werken, maar het leven was goed. We hadden een huishoudster; een blanke vrouw van middelbare leeftijd. Schat van een mens en ze heeft altijd goed voor mij gezorgd. (en mijn ouders voor haar!)

Nadat mijn hoogbejaarde pianolerares stopte met lesgeven, nam Maikel het over. Maikel was zo zwart als roet en zo groot als een reus en kwam van de Antillen. Wat een lieverd was hij! Een echte knuffelbeer! Hij kreeg een kindje en die baby was in mijn ogen het mooiste kindje wat ik ooit gezien had! Ik kreeg van Sinterklaas dat jaar dan ook een zwarte lappenpop, die ik dezelfde naam gaf als het kindje van Maikel en vanaf dat moment deed ik elke zomer mijn best om ook zo bruin te worden!

Ons huis op de Schotersingel in Haarlem werd te groot (te duur) voor ons toen mijn vader niet meer kon werken. Dus werd de midden verdieping van het herenhuis verhuurd aan een bedrijf dat de Turkse gastarbeiders aan werk hielp. Ik leerde al snel hoe ik ze binnen moest laten en naar boven moest wijzen. Het ware hele beleefde mensen!

Er was ook een neef die af en toe eens op bezoek kwam. Hij was heel lief en ook wel een beetje grappig. Hij droeg een sjaaltje om zijn nek en had altijd een tasje bij zich. Hij was niet getrouwd en had een vriend. Mijn ouders vonden dat heel normaal, dus ik ook en neef Ger was mijn lievelingsneef. 

Toen ik zwanger was van mijn 3e kindje, vertelde mijn veel oudere zus dat zij ook zwanger was…. van haar 4e…. van een Afrikaan. Mijn eigen neefje is dus zo zwart als roet. Zijn vader had een verblijfsvergunning nodig dus trouwde mijn zus met hem. (en ook toen vond ik dat nog geen ruzie waard).

Kortom, ik geloof dat ik redelijk verdraagzaam ben opgevoed. Ik heb gewerkt met homo’s, hetero’s en alles wat daar tussenin zit, heb op menig verjaardag gezeten waar op z’n minst vier talen gesproken werd, maar ik ben wel Nederlandse! Ik wil mijn land terug. Ik wil gewoon weer ‘zwarte piet’ kunnen zeggen, zonder voor racist uitgemaakt te worden. Ik wil weer gewoon ‘wat een mooie negerin’ kunnen zeggen, zonder dat men zich beledigd voelt en ik wil weer dat we ophouden met het praten over religies. Zoals mijn vader vroeger zei: houd je geloof maar voor jezelf, dan krijg je ook geen ruzie! 

Ik heb altijd VVD gestemd, omdat ik liberaal ben tot op het bot. Maar Mark Rutte heeft een keer te vaak ‘gelachen’ en een keer te vaak gelogen! Ik ben bang dat mijn vader voor niets in een kamp heeft gezeten. Ik ben bang dat we van de laatste wereldoorlog niets geleerd hebben. Ik wil mijn land weer terug! Dus ben ik lid geworden van VNL en van GeenPeil. Ik weiger om zonder tegengeluid de democratie te laten verdwijnen. Er moet iets drastisch veranderen in ons systeem. 

 

Update anno 2017

Het nieuwe jaar is een feit! Er zijn nog nooit zoveel splinterpartijtjes de grond uit gerezen sinds ik stemrecht heb. Nog iets meer dan twee maanden en we kunnen afrekenen met iedereen die Europa nóg groter en belangrijker wil maken. We kunnen onze stem laten horen in Maart. Ik ga absoluut stemmen. Het is een recht waar ik trots op ben. Het is immers nog lang niet overal ter wereld mogelijk voor een vrouw om haar stem te laten horen. Maar ik moet ook terugdenken aan mijn Oma. Als ‘nakomertje’ van een ‘nakomertje’ ben ik denk ik één van de weinigen wiens oma twee eeuwen geleden geboren is. Mijn oma heeft nog meegemaakt dat ze helemaal niet mocht stemmen. 

Ze is best oud geworden trouwens. 95 of 96 jaar, dat ben ik vergeten, maar ik weet nog wel heel goed dat ze bij ons in huis kwam wonen, nadat mijn opa overleden was en ze ’te slecht’ was om op zichzelf te blijven wonen en nog ’te goed’ was voor een bejaardentehuis. Mijn oma was wel een beetje een zeuroma: ze zei vaak: Loesje, ik snap de wereld niet meer…. en ik vond dat zo’n onzin altijd! Maar, ik ben nog lang geen 95 en nu moet ik bekennen dat ik de wereld ook niet meer snap! Waar is in hemelsnaam het respect voor elkaar gebleven?

Ik lees net dat een negenjarige winkeldief met een mes zwaait en de politie niets kan doen omdat hij jonger dan 12 jaar is???

Wie heeft dit kind op de wereld gegooid en zich er daarna niets meer van aangetrokken? Wie is vergeten dit etterbakkie op te voeden en hem duidelijk te maken dat een mes een stuk gereedschap is om boter mee op je brood te smeren? Waarom zit dit stuk verdriet niet gewoon bij z’n moeder thuis aan tafel te knippen en te plakken? Of desnoods op de buitenschoolse opvang Nederlands te leren? Waar is voor mijn part de opa die dit terroristje-in-spe de normen en waarden van ons land bij brengt? Echt, ik meen het, breng het afvalbakje bij mij en ik zal hem eens leren wat het betekent om je te gedragen in onze maatschappij! 

Ons land verbeteren kunnen wij zelf! Ons land heroveren kunnen wij zelf! Maar we moeten wél de handen uit de mouwen steken en weer beginnen onze eigen kinderen op te voeden en ieder ander die dat vertikt, er op te wijzen dat ze verkeerd bezig zijn. Ik vind het vreselijk dat er nog landen zijn waar geen democratie is, maar ook ‘wij’ hebben onze eigen democratie weten te veroveren, lang lang geleden. Ook vrouwen hebben er zelf voor gezorgd dat ze stemrecht kregen in ons land. Laat andere landen dat dus ook zelf regelen en laten we weer terug gaan naar de oude vorm van de Europese Unie. 

Mensen die hun kinderen met messen laten zwaaien, horen niet in Nederland… horen zelfs niet in Europa. Ze moeten er zelf achter komen dat ‘hun’ systeem niet deugt en misschien, heel misschien zijn zij over zo’n 500 jaar dan ook zover als wij nu zijn. Maar zoals ik het er als tienermeisje best moelijk mee had om een oma van 95 in huis te hebben, zo is het voor een land anno 2017 ook heel moeilijk om mensen uit de Middeleeuwen in ons midden te hebben. Dat werkt gewoonweg niet!

©Loes Raaphorst 01/2017