Oshun

Mythologie

Oshun, de Braziliaanse Macumba-godin van de wateren – rivieren, stroompjes, beekjes – , staat bekend om haar liefde voor mooie dingen. Ze versiert zichzelf graag, vooral met gele en gouden dingen. Een van de riten die voor haar bij water wordt uitgevoerd, is het offeren van honing en munten (koper). Haar halsketting van kauri’s symboliseert haar kennis en voorspellende gaven. Vrouwen die zich hebben gewijd aan Oshun zouden de speciale gaven van hun godin bezitten. Zij lopen en dansen buitengewoon prikkelend en provocerend. In hun loop ziet men de stroom van de rivier. Niemand ontkomt aan hun bekoringen. 

Betekenis

Verleidelijk verschijnt Oshun in je leven en ze haalt je over je sensualiteit te herinneren en eer aan te doen. Je heelheid wordt gevoed door aandacht en tijd te besteden aan je lichaam, door je zintuigen en je sensualiteit te respecteren en de ruimte te geven. Oshun komt je vertellen dat het tijd is voor sensualiteit. Ze nodig je uit haar voorbeeld te volgen.

Ritueel

Laat een bad vollopen als je tijd voor jezelf hebt. Draai rustgevende muziek. Steek een kaars aan in de badkamer, zodat je zacht en liefelijk licht hebt. Schenk voor je in bad stapt wat etherisch olie in het water, zodat je omhuld wordt door geuren. Geef je over aan de warmte van het water en voel hoe de vochtige hitte alle gevoelige plekjes van je lichaam opzoekt en er warmte, ontspanning en openheid voor in de plaats stelt. 

Laat je drijven in het water en koester je in de hitte, de geuren, de muziek. Sluit je ogen en adem diep in. Geniet ervan en ervaar de rust en wees dankbaar voor de gave van je lichaam en je zintuigen. Houd deze ontspanning vast zolang als het goed voelt, bijvoorbeeld een kwartier. Smeer je lichaam na het baden in met een natuurlijke body oil. Blaas de kaars uit en dank Oshun.