Over Leven En Schrijven – Stephen King

‘Als je geen tijd hebt om te lezen, heb je ook geen tijd en middelen om te schrijven.’ – Stephen King

Paperback | 285 Pagina’s | Luitingh-Sijthoff | 2000 
ISBN: 9024540801 

Samenleven met een Stephen King liefhebber heeft zo z’n consequenties. Behalve dat het grootste gedeelte van de boekenplanken in beslag genomen worden door deze succesvolle schrijver, zowel door zijn boeken als door zijn DVD’s, wordt er ook veel over hem gepraat. Mijn stijl is het niet echt, tot op heden, tenminste. Zijn films vind ik schitterend, zijn miniseries subliem, maar over zijn boeken kan ik nog maar weinig vertellen, daar ik er pas twee gelezen heb (sorry lieverd, ik zal mijn best doen). Nu kan het iedereen misschien compleet ontgaan zijn, maar ik houd behalve van lezen, ook van schrijven. Mijn eega kwam dus met de oplossing: het boek van King: Over Leven En Schrijven! 

Het boek heb ik werkelijk in één adem uitgelezen, niet in het minst door King’s manier van vertellen. Heerlijke humor, scherpe beschrijvingen en een stijl die mij heel erg aanspreekt. Hij schrijft snel; je hebt geen tijd om je te vervelen, wat op zich toch een prettige bijkomstigheid is van een schrijver 😉 Diep in mijn hart verwachtte ik toch dat er een tipje van de sluier opgelicht zou worden; wie wil nu niet eens weten waar al die verhalen toch vandaan komen? Toch, als je het boek goed leest, krijg je wel een aardig idee. 

Eigenlijk bestaat het boek uit drie delen. King begint te vertellen over zijn eigen loopbaan als schrijver. In het middengedeelte komt hij op de proppen met de zogenaamde gereedschapskist voor schrijvers, en in het nawoord komt het ongeluk wat hem overkwam aan de orde. Dit laatste gedeelte is doorspekt met zwarte humor en werkelijk schandalig prettig te lezen, gezien het toch ernstige onderwerp. Heel leerzaam vond ik een gecorrigeerd stuk manuscript van King zelf, wat hij in zijn jonge jaren teruggestuurd kreeg. 

De doorhalingen en opmerkingen in de kantlijn hebben mij meer geleerd dan alle leraren Nederlands bij elkaar. King is heel duidelijk in zijn vergelijkingen met andere schrijvers. Ieder heeft nu eenmaal zijn eigen stijl, maar sommigen springen er niet voor niets bovenuit. Hij geeft talrijke goede adviezen en aanwijzingen. Toch is dit boek beslist geen leerboek voor aspirant-schrijvers. Het is een beknopte biografie van een wel heel bijzonder mens, die zonder dat het hem zichtbaar moeite kost, al zijn gedachten aan de lezer toevertrouwd. 

Al bij al heb ik dus geen excuus meer om aan de rest van de collectie te beginnen. Deze schrijver van de films der films, The Green Mile, verdient het dubbel en dwars!

 

Heb je zelf een goed boek gelezen en wil je daar een recensie over schrijven, reageer dan via de knop bovenaan deze pagina.