Pachamama

Mythologie

Voor de volken uit Peru en Bolivia van voor de Inca-tijd is Pachamama, of Mamapacha, de aarde, die in haar vele vormen wordt vereerd: de akkers, haar bergen die als borsten en de stromende rivieren die als haar melk worden beschouwd. Om de oogst veilig te stellen, wordt maïsmeel op de beplanting gestrooid en worden ter ere van haar rituelen gehouden. Als de mensen haar vergeten te eren, stuurt deze drakengodin aardbevingen die hen eraan herinneren.

Betekenis

Pachamama opent haar armen voor je. Het is tijd toe te geven aan Pachamama’s omhelzing. Het is tijd te helen/ heel te worden en aan je heiligheid te denken, tijd dat je jezelf herkent als een heilig wezen. Voel je je verbonden met moeder aarde als een levend wezen of is de aarde voor jou een inert stuk steen onder je voeten? Lijd je momenteel onder een emotionele pijn, waar geen verzachting voor lijkt te bestaan? Eet je voedsel en drink je water zonder de aarde daarvoor te danken? 

Zoek je naar antwoorden op vragen? Ga je wel eens de natuur in en stel je je open voor de aarde en haar vitale energieën? Je kunt je overal openstellen voor Pachamama. Je kunt je één met haar voelen in een stadspark, je eigen tuin, een afgelegen woud, een jungle of een woestijn. Pachamama zegt dat het helen/ heelmaken wordt gevoed als je je voor haar openstelt. 

Ritueel

Het is het beste als je in de vrije natuur een plaatsje kunt vinden waar je je veilig voelt. Ga ontspannen en met recht rug op Pachamama zitten, staan of liggen. Als dit niet kan, kies dan een rustig moment binnenshuis waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met rechte rug. Haal diep adem en inhaleer Pachamama’s geur. Ruik je haar bladeren, planten of bloemen? De droge lucht van de woestijn of de verkwikkende geur van de oceaan?

Haal nog eens diep adem en stel jezelf bij het uitademen open voor Pachamama. Laat je omringen door haar geuren, haar sensaties. Drenk je in haar liefde en koestering. Pachamama is moeder voor alle wezens die op haar lopen en haar bewonen. Laat je troosten door haar helende kracht, laat haar de weeffoutjes in de stof van jouw wezen herstellen.

Misschien zie je haar voor je staan of naast je zitten; misschien houdt ze je vast. Je kunt met Pachamama samenzijn op welke manier je maar wilt. Blijf jezelf openstellen tot je je voldaan voelt, verzadig door haar. Geef haar vrijelijk en dankbaar datgene wat ze aan je vraagt. Adem diep in en adem langzaam uit. Als je klaar bent, open je je ogen. Weet dat jij en Pachamama verbonden zijn. Welkom terug!