Prairiewolf – Bedrieger

Prairiewolf… jij duivel!
Je had me weer beet!
Moet ik me afvragen
waarom je dat deed?

Er bestaan duizenden mythen en verhalen over Prairiewolf, de grote bedrieger. Veel inheemse culturen noemen Prairiewolf de ‘Hond van Kracht’. Als je deze kaart hebt getrokken, kun je er zeker van zijn dat kracht onderweg is, maar of deze naar je zin is, is nog maar de vraag. Om welke kracht het ook gaat, je kunt ervan verzekerd zijn dat je erom zult kunnen lachen, desnoods als een boer met kiespijn. Je kunt er ook zeker van zijn dat Prairiewolf je een lesje over jezelf zal leren. Prairiewolf beschikt over vele magische krachten, maar deze pakken niet altijd in zijn voordeel uit. Zijn eigen bedriegerij houdt hem voor de gek. Hij is de meesterbedrieger die zichzelf bedriegt. Niemand is verbaasder dan Prairiewolf als hij het resultaat van zijn streken ziet. Hij valt in de kuil die hij voor zichzelf heeft gegraven. En toch slaagt hij er op de een of andere manier in te overleven. Of hij nu beschadigd en gekneusd uit een ervaring te voorschijn komt, spoedig gaat hij weer op weg naar een nog grotere vergissing. Hij vergeet van zijn ervaringen te leren. Hij heeft de strijd dan misschien verloren, maar hij is nooit verslagen. 

Prairiewolf is heilig. In de dwaasheid van zijn handelingen zien we onze eigen dwaasheid weerspiegeld. Terwijl Prairiewolf van de ene ramp naar de andere gaat, verfijnt hij de kunst van zelfsabotage tot in de perfectie.

Niemand kan met meer gratie en gemak zichzelf of iemand anders blindelings ruineren dan deze heilige bedrieger. Prairiewolf neemt zichzelf soms zo serieus, dat hij niet meer ziet wat overduidelijk is. Zo ziet hij bijvoorbeeld de stoomwals niet die over hem heen gaat rijden. Als deze hem raakt, kan hij gewoon niet geloven wat hem overkomt. ‘Was dat een stoomwals? Ik kan beter even gaan kijken,’ zegt hij. En weer wordt hij overreden.

In deze kracht bevindt zich de humor van de eeuwigheid. De kosmische grap houdt niet alleen onszelf voor de gek, maar ook alle anderen die Prairiewolf volgen of over sterke Prairiewolfkracht beschikken. Zo iemand is in staat anderen ervan te overtuigen dat een stinkdier naar rozen ruikt, maar het blijft natuurlijk nog steeds een stinkdier.

De tijd om een dutje te doen is voorbij als je de Prairiewolfkaart hebt getrokken. Kijk maar uit! Je glazen huis kan elk moment instorten. Alle spiegels van het zelf zullen versplinteren. De goddelijke bedrieger achtervolgt je als een schaduw. Je zou wel eens over hem kunnen struikelen. Prairiewolf krabt eens in zijn oksel. Hij doet een gek dansje. Hij steekt zijn staart in brand als hij met lucifers speelt. Hij springt in de visvijver om zichzelf te redden en verdrinkt bijna. Prairiewolf verleidt een bronzen beeld. Prairiewolf denkt dat hij een bot heeft gevonden, maar het is een ratelslang.

Iedereen kijkt naar het komische tafereel. Prairiewolf dat ben jij, ik, landmijnen, straalvliegtuigen waarvan de toiletten niet werken, afspraakjes met onbekenden en al de andere grillige en eigenaardige dingen die we op het levenspad tegenkomen. Bereid je voor op meer gelach, veel meer. 

Onderwerp onmiddellijk je ervaringen aan een grondig onderzoek. Vraag jezelf af wat je werkelijk aan het doen bent en waarom. Is Prairiewolf jouw kracht? Houd je jezelf voor de gek? Probeer je een tegenstander voor de gek te houden? Levert iemand je streken? Wil je je onnozele goedzak van een collega het telefoonnummer geven van de mooie nieuwe secretaresse? Of wil je je beste vriend een flater laten slaan? Wanneer heb je voor het laatst iets gedaan dat uitsluitend gek en leuk was?

Aan de andere kant ben je je misschien niet bewust van je eigen pad van dwaasheid. Misschien geloof je zelf dat je weet wat je aan het doen bent en heb je je gezin, vrienden of eigenlijk iedereen ervan weten te overtuigen dat dit zo is. Maar luister, Prairiewolf, je wordt in de war gebracht door je eigen machinaties. Je hebt jezelf een benevelende, verwarrende, verduivelde streek geleverd. Je ogen hebben je bedrogen. Zet ze goed in de kassen. Doorzie het geniale van je zelfsabotage. Laat je erdoor amuseren en lach, bedrieger, lach.

Als je niet om jezelf en je dwaze capriolen kunt lachen, heb je het spel verlopen. Prairiewolf komt altijd langs wanneer je dingen te serieus opvat. De kracht is gelegen in gelach en grappenmakerij, die ruimt scheppen voor nieuwe gezichtspunten.

Als je de kracht van Prairiewolf bezit, kun je deze gebruiken om saaie ouwe kerels mee op te vrolijken, om de stemming op een feestje te verbeteren, of om ongedwongen een eenrichtingsgesprek te doorbreken. Het heeft zijn positieve kanten om nieuwsgierige vragen over je leven te saboteren. Schep er lol in om de een of andere roddelaar op de mouw te spelden dat je net uit St. Tropez bent teruggekomen in je nieuwe Fokker Friendship!