Psychologie – Levensdoel – Beslissingen nemen

Het Halletje

Voor veel mensen is het moeilijk om de deur te sluiten achter iets waarvan ze allang weten dat het niet bij hen past, niet vervullend is, hun niets oplevert, zoals: een verkeerde baan, een doodlopende relatie, een onjuiste woonplek, of in principe leuk werk dat zijn tijd heeft gehad. En omdat ze die deur niet sluiten, kunnen ze ook niet de andere deur openen waarachter hun hoop en belofte ligt. Ze blijven in het halletjes daartussenin staan, met beide deurknoppen in de hand. Sommigen gaan er zelfs wonen, bij gebrek aan lef om te kiezen. Als dit beeld je aanspreekt kun je deze visualisatieoefening doen. Het kan je helpen om een glimp te krijgen van wat zich achter de tweede deur bevindt en je zo de stimulans geven om een uitgestelde beslissing te nemen. Het werkt het best als je de tekst zelf in een rustig tempo inspreekt op een geluidsdrager en hem dan met gesloten ogen afluistert en de beelden laat komen. Of vraag iemand anders om het voor te lezen, langzaam en met veel pauzes.

Visualisatieoefening 

 • Ontspan je en sluit je ogen. Haal een paar maal goed diep adem, gaap, rek je uit. Ga lekker zitten.

 • Ga naar een rustige plek in je binnenwereld, een veilige plek. Verbind je daar met je innerlijke wijsheid, je kracht, je centrum.

 • Stel je nu voor dat je in een halletje staat tussen twee deuren. Hoe is het om daar te staan?

 • Met je linkerhand houd je de deurknop van de deur links van je vast. Deze deur is nog niet gesloten. Met je rechterhand Reiki je naar de knop van de deur rechts van je; deze is nog niet geopend.

 • Je beseft dat je hier heel lang kunt blijven staan, en wie weet hier al heel lang staat. Je neemt een besluit.

 • Je richt je aandacht op de deur links van je. Je weet wat zich in die kamer bevindt, iets dat je echt achter je mag laten )een baan, een huis, een relatie, een financiële situatie). Je kijkt nog een keer in die kamer. Je voelt dankbaarheid voor de dingen en de mensen die je daar ziet. En toch weet je dat je verder moet gaan. Je bedankt de mensen en voorwerpen in deze kamer voor wat ze voor je hebben betekend, voor wat je hebt mogen leren. Je bekijkt wat je eventueel uit deze kamer zou willen meenemen. Dan sluit je de deur.

 • Adem diep uit.

 • Richt dan je aandacht op de rechterdeur. Je weet dat daar iets nieuw op je wacht, iets dat je meer vervulling zal geven. Je reikt met je rechterhand uit naar de deurknop. Je opent de deur en kijkt naar binnen.

 • Wat zie je daar? Welk gevoel krijg je? Wat voor mensen zijn daar aanwezig? Is het er licht? Wat voor sfeer heerst er? Welk inzicht krijg je over de inhoud van deze kamer? Waar gaat het over? Wat is je perspectief?

 • Om dit echt tot je te laten doordringen, stap je over de drempel van deze kamer. Welke veranderingen in je leven zou het met zich meebrengen als je hier naar toe ging? Hoe voelt dat? Haal diep adem als je deze kamer binnenstapt.

 • Neem nu de beslissing of je terug wilt naar het halletje, of in deze nieuwe kamer wilt blijven.

 • Wat zou deze keus voor je leven betekenen? Hoe zou je leven eruit gaan zien als je werkelijk deze stap zou zetten?

 • Doe je ogen weer open, adem diep uit, en schrijf de inzichten die je hebt gekregen op.

Zijn er beslissingen in je leven die erom vragen nú genomen te worden?

Welke deuren wil je sluiten? Welke deuren wil je openen?

Hoe toets ik of ik mijn levensmissie gevonden heb?

Deze oefening is niet bedoeld om jezelf voor de kop te slaan en/of te veroordelen, maar om een helder inzicht te krijgen in waar je nu staat. En om vanuit dit realisme bewustere keuzes te maken.

 1. Komt wat ik doe anderen ten goede en ben ik diensbaar aan anderen? 
  Werk ik vanuit de juiste motieven?

 2. Brengt wat ik doe me vreugde en een gevoel van voldoening en vervulling? 
  Doe ik meer dan ik aankan? Doe ik minder dan ik aankan?

 3. Doe ik mijn werk spelenderwijs, moeiteloos, vanzelfsprekend en met plezier?

 4. Maak ik bij mijn werk nu al gebruik van al mijn innerlijke talenten, 
  werken zij samen om deze taken te vervullen?

 5. Ervaar ik de steun van het universum, 
  krijg ik vanzelf alles wat nodig is om deze taak te vervullen?

 

 ]]>

Bron Happinez ©Loes Raaphorst 11/2007