Psychologische Oorsprong Bijziendheid – volgens Christiane Beerlandt  

Jij voelt je al onzeker en onveilig hier-en-nu, daarom durf je niet echt voorwaarts te gaan, daarom ben je ook bang voor de toekomst en voor datgene wat ook ruimtelijk verder van je afligt.
Jij beschermt jezelf angstig, jij zou soms liever naar het verleden teruggaan, jij bent eerder gesloten in jezelf gekeerd en zou liever de dingen naar jou toehalen dan dat jij uit je schulp moet komen en er zelf naartoe gaan. Je steekt soms je kop in het zand, je weigert verder te kijken, je concentreert je zodanig op de problemen nu dat jij jezelf elk optimistisch perspectief onthoudt.
Je voelt je zwak; je zelfbewustzijn is onvoldoende ontwikkeld; jij voelt je gekwetst door anderen, je hebt pijn en verdriet; je voelt je afhankelijk van anderen, je gelooft onvoldoende op je innerlijke, goddelijke Zelf, dat in staat is een veilig en gelukkig bestaan op te bouwen; jij onderschat je kracht, je wijsheid, je mogelijkheden. Wanneer jij niet de kracht in je ZELF wil zien, wanneer jii niet vertrouwt op je innerlijke Zelf, dan zal jij ook geen vertrouwen stellen in de wereld rondom jou, dan zal jij het andere, de toekomst, met achterdocht bekijken, achter het schild van de bril.
Jij gaat niet echt voorwaarts, je blijft steken; soms maakt deze angstige onmacht je echt kwaad; ook je afhankelijkheid van mensen en dingen buiten jezelf, leidt soms tot agressie naar anderen toe. 
Jij bent op je hoede, je ligt op de loer achter schietgaten; jij kiest veelal zijwegen ipv. déze hoofdweg die in het verlengde ligt van je ware aard. Jij twijfelt aan je waarde, jij beperkt je bewegingsruimte alhoewel jij zo naar vrijheid snakt.

Voel je warm, veilig en beschermd in jezelf; kijk eerlijk naar je innerlijke diepten, naar je gevoelens en kom er voor uit. Hou je niet langer vast, geef jezelf alle vrijheid in weidse ruimten. Wees niet bang, kom met je voeten stevig op de grond en richt je trots op; besef je waarde, kom tot rust in jezelf en beleef die levensvreugde vanuit je diepste Zelf. Twijfel niet langer aan de mogelijkheid van elk mens om zijn leven zelf te creëren; niets bedreigends gebeurt  ‘zomaar’, elke gebeurtenis wordt gecreëerd door de verwachtingen die bij een mens aanwezig zijn.
Bouw een sterke structuur op, laat het verleden los; over-zie alles vanuit je hogere bewustzijn; blijf niet staan bij de probleempjes van vandaag, maar creëer in optimisme een positieve toekomst; relativeer en ga zonder aarzeling door! Kijk verder; los dualiteiten in jezelf op, stel orde op zaken, blijf niet hangen bij een probleem maar zoek de oplossing en laat los.

 De sleutel tot zelf-bevrijding
De sleutel tot zelf-bevrijding
Christiane Beerlandt

Bron De Sleutel tot Zelf-Bevrijding ©Loes Raaphorst 04/2006