Psychologische Oorsprong Uitglijden of Vallen – volgens Christiane Beerlandt 

Je wordt op dwangmatige wijze ergens naartoe getrokken en je lijkt er geen verzet tegen te kunnen bieden: je legt de macht buiten jezelf. Het haalt je onderuit. Je laat je mogelijk iets wijsmaken door de anderen, als een papegaaitje zeg je ‘jaja’ omdat men je vleit….: je gelooft hen in een misschien ietwat ijdele naïviteit. Maar je komt bedrogen uit. In je fierheid, je begeerten en je hang naar Imago misschien… heb jij eigenlijk jezelf bedot (in de vorm van mensen die je naar je toe hebt gehaald en die je heel graag gelooft omdat ze jou het allermooiste voorspiegelen). 

Laat je toch niet doen door de wereld van oppervlakkigheden en schijn! Laat jij je nog in de luren leggen door deze schijn, door de ILLUSIE? Leg eerst je ijdelheid, je trots af… en je zal door de oppervlaktelagen heen kunnen prikken. Zolang je als een papegaai leeft, te weinig op eigen fundamenten bouwt en nabootst wat anderen doen zal jij nooit bij de waarheid van jouw echte diepe aard komen! Ontdoe je van de schijn-mantel. Het herinnert ons aan het sprookje van ‘De Kleren van de Keizer’. Omdat iedereen iets mooi vindt, vind jij het ook mooi, maar jij staat eigenlijk voor gek: in opgeblonken klatergoud!

(In extreme zin willen bepaalde mensen grootpatserig doen, pronken graag met hun gedrag, of willen toch respectabel overkomen. Zij houden het hoofd recht, in trots, en hebben graag dat men naar hen kijkt, maar eigenlijk komen ze een beetje belachelijk over).

Jij hecht belang aan oppervlakkige en valse waarden. Je identificeert je te sterk met de uiterlijke kant van je wezen… zo glijd je weg van je binnenkant, van je innerlijke bron.. je vliegt weg van je eigenlijke Kern. Je houdt nog slechts een scherm op. Je beseft te weinig de waarde van jouw krachtige Kern, van jouw levende Inhoud, van jouw werkelijke schoonheid.

Sta nu op en relativeer jezelf; geef een knipoog naar jezelf als een wijze uil die wel beter weet! Jij kan niet langer gestreeld worden in je ijdelheid, want jij BENT gewoon jezelf nu, zonder je nog iets aan te trekken van hoe een ander jou ziet of beoordeelt.

Lach ermee en wees niet boos. Durf een keer gek te doen, dansen met de muizen en de kinderen. Ontdek het spontane spel van het leven. Jij hoeft niet ‘te beantwoorden aan’. Meet je niet af aan een bepaald beeld, aan een imago. Let er niet op hoe je wel zou overkomen op anderen, maar durf je originaliteit te volgen, je natuurlijke ingevingen in totale ongebondenheid! Hou je niet stijf binnen ene patroon dat anderen op ARTIFICIËLE wijze hebben gecreëerd en jou voorhouden als zijnde het juiste… en waarbinnen jij denkt je te moeten staande houden. 

Integendeel: luistern naar de taal van jouw innerlijke aard, van je NATUUR… en wees heel spontaan… gewoon JEZELF. Alle gezag, alle macht over jouw leven… ligt in jouw handen: tenminste wanneer jij niet ‘begeert’ of verlangt van de anderen (zoals respect, bewondering, of gewoon erkenning). Met andere woorden: ERKEN jezelf, erken je wérkelijke waarde, zodat je niet meer afhankelijk bent van wat de buitenwereld over jou te zeggen heeft. Identificeer je met jouw volwaardige zijnsinhoud.

De sleutel tot zelf-bevrijding
De sleutel tot zelf-bevrijding
Christiane Beerlandt

 

 ]]>

Bron De Sleutel tot Zelf-Bevrijding©Loes Raaphorst 05/2008