Rambo II – no man, no law, no war can stop him.

We weten allemaal dat het niet mag: eigen rechter spelen en toch hebben films als First Blood, Rambo, Dirty Harry om maar een dwarsstraat te noemen, veel succes. Wat is dat toch met ons Nederlanders, dat we in het openbaar meestal schijnheilig onze mond houden, maar we de helden op het witte doek maar al te graag het recht in eigen hand zien nemen.

Natuurlijk had ik de voorganger van deze film, First Blood, uit 1982 ook gezien, maar dat was niet echt een voorwaarde om naar het ‘vervolg’ te kijken. Meteen vanaf het begin van de film zit het met de actie wel goed. Stallone is even zwijgzaam als altijd en alleen aan het eind van de film komen er meer dan vijf woorden achter elkaar uit zijn mond.

Het verhaal is simpel, maar onderhoudend; John Rambo wordt teruggestuurd naar Vietnam om vermiste Amerikanen op te sporen en zo zijn straf van nog eens vijf jaar dwangarbeid af te kopen.  Hij wordt echter gevangen genomen en gefolterd, kan gelukkig ontsnappen en uiteindelijk de krijgsgevangenen bevrijden. Eenmaal naar huis teruggekeerd is hij erg kwaad op Murdock, die de leiding had over de operatie en door wie hij zich in de steek gelaten voelt. Terwijl je min of meer verwacht dat Rambo zijn woede tot uiting zal laten komen door Murdoch te vermoorden, is het mes wat met kracht net naast Murdoch in de tafel staat ook het bewijs dat Rambo, ondanks alles, niet doorgedraaid is.

Stallone is overtuigend als Vietnam veteraan en was ook verantwoordelijk voor het script. Misschien is het helemaal niet de bedoeling bij dit soort films de kijker een ‘boodschap’ mee te geven, maar persoonlijk kan ik het niet helpen toch even stil te staan bij de Vietnam ellende. De door herinneringen gekwelde John Rambo is een fictief persoon, maar hoeveel mannen zouden er in het echte leven met dit soort ellende rondlopen? Het is zoals Rambo aan het eind tegen Richard Crenna (goede acteur voor deze rol) zegt: mijn vaderland haten? Ik wilde mijn leven geven voor mijn vaderland; werden wij maar niet zo met de nek aangekeken in ons vaderland. 

Cast Sylvester Stallone, Richard Crenna, Charles Napier, Steven Berkoff, Julia Nickson-Soul, Martin Kove, George Cheung, Andy Wood e.a. onder regie van George P. Cosmatos (1985, 94 minuten) 

  bol.com Partner