Reactie Bach Bloesems – voor u gelezen op Nieuwsgroep

Bach Bloesem remedies zijn nog steeds een mysterie. Toen ik de opleiding volgde dacht ik ook dat het allemaal suggestie zou zijn, en dat wanneer je je herkent in een van de omschrijvingen dit al de stap naar verbetering zou zijn. 

Toch was het interessant en ben ik er later mee aan de slag gegaan. Het merkwaardige is dat de remedies uitermate goed bij dieren en kinderen werken. Het hele verhaal van geldklopperij lijkt mij niet echt aan de orde, aangezien het de bedoeling van Dr Bach (hij was arts) is geweest juist iets na te laten dat goedkoop en gemakkelijk toepasbaar zou zijn, eigenlijk voor iedereen. Geen geheimzinnige dure flesjes dus met onbekende inhoud.

Het blijft fascinerend, alleen zou ik mensen wel het advies willen geven met psychische problemen niet zomaar naar een ‘consulent’ te gaan (zoals dat zo mooi heet in de Bach wereld). Zelf ben ik psychologisch geschoold en juist daarom interesseert de Bach remedies mij erg, maar ik merk dat mensen die zich bezig houden met de remedies soms hun eigen grenzen niet kennen en een soort therapeut worden, en daar ben ik persoonlijk op tegen.

Ik begeleid veel patiënten met chronische ziekten, of partners van patiënten en ik merk dat deze mensen vaak net op een randje balanceren. Ondeskundige begeleiding kan deze mensen dan net over het randje heen duwen. Maar deze waarschuwing geldt denk ik voor alle richtingen. Maar ik wilde dat toch even kwijt. Maar mijn persoonlijke mening is dat het toch uiterst merkwaardig blijft dat in de meeste gevallen werkelijk goede resultaten bereikt worden. Het is veilig en goedkoop (nogmaals).

Bloesem remedies zijn het resultaat van het werk van de Engelse arts Edward Bach. Hij geloofde dat negatieve emoties de natuurlijke weerstand van het lichaam tegen ziekten verminderden. Alhoewel het mechanisme hoe geest en lichaam elkaar beïnvloeden onder voortdurende diepgaande studie staat van wetenschappers, hebben klinische studies reeds aangetoond dat iemands gemoedsgesteldheid talrijke lichaamprocessen beïnvloedt door het stimuleren of onderdrukken van het immuunsysteem, adrenaline niveau, en neurotransmitters. Na uitgezocht te hebben wat de reden is voor de disbalans in de geestestoestand van de patiënt, zal de behandelaar een bloesemremedie adviseren, die meestal onder de tong wordt ingegeven, alhoewel het concentraat op verschillende manieren kan worden toegediend.

Bloesemremedies behandelen niet direct een lichamelijke klacht, maar richten zich meer op de emotionele toestand, en proberen de psychische stress te verlichten, zodat de lichaamseigen capaciteit tot genezing in werking kan treden. Bloesemremedies worden gebruikt om een breed scala van emotionele problemen te behandelen en worden dikwijls toegepast samen met andere behandelingen. 

Max