Recepten op basis van Tea Tree

Acne/ Jeugdpuistjes:

1- 2 druppels op een vochtig watje doen en hiermee 3x daags de puistjes deppen OF stip vurige puistjes aan met pure Tea Tree. 

Berg:

Meng 5 druppels met 1 eetlepel Amandel olie, wrijf dit mengsel op de hoofdhuid en laat 5 minuten inwerken. Daarna het haar wassen. Vermijd contact met de ogen! 

Huidirritaties/ Jeuk/ Schurft/ Allergie:

Aangetaste plekken naar behoefte dagelijks met pure olie deppen OF 8 druppels mengen in 10ml. Jojoba olie en hiermee de betreffende plaatsen meermaals per dag insmeren. 

Insecten steek/ beet:

1-2 druppels op de wond laat de jeuk verdwijnen en verzacht de pijn. 

Karbonkels:

3 druppels op een vochtig watje doen en hiermee 2x dagelijks deppen. 

Littekens:

Masseer het litteken dagelijks met een paar druppels Tea Tree. Om bij een verse wond vorming van lelijk littekenweefsel te voorkomen kan dagelijks een kompres (zie bij steenpuisten) gebruikt worden. 

Onreine huid:

Meng 6 druppels in 1 liter gekookt, afgekoeld water en spoel hiermee 2x per dag. 

Schaaf- en snijwonden/ Infecties:

Eerst goed schoonmaken met lauw water. Dagelijks 2 druppels op de wond aanbrengen. Eventueel verdunnen met een basisolie. Werkt verzachtend bij schaafwonden.

Steenpuisten/ Likdoorns:

2 druppels op een vochtig watje doen en dit 5-10 minuten op steenpuist/likdoorn leggen. OF maak een kompres met 25 druppels op 1 liter water. Dit 15-30 minuten aanbrengen, er wel voor zorgen dat het kompres vochtig blijft. Voorkomt de vorming van lelijk littekenweefsel. 

Verkoudheid/ Verstopping/ Sinusitis:

5 druppels in een schaal warm water en 2 maal per dag dampen OF 2 druppels op een tissue doen en dit meerdere malen per dag opsnuiven. 

Hoofdluis werkzaam tegen luizen en neten:

Meng 1 ml. Eucalyptus, 1 ml. Geranium, 1 ml. Lavendel, 1 ml. Rozemarijn en 1 ml. Pepermunt met 35 ml. Olijfolie, 10 ml. Notenolie en 50 ml. Maïskiemolie. Masseer dit mengsel goed in het haar, laat het 1 uur inwerken en spoel het uit. Eventueel nawassen met antihoofdluis shampoo of een neutrale shampoo waaraan 20 druppels Tea Tree zijn toegevoegd. 

Vaginale Candida Infectie:

Was je vagina aan de buitenkant met een wasemulsie die speciaal gemaakt is voor deze intieme zone en voeg ca. 40 druppels Tea Tree Oil toe aan 200 ml. wasemulsie. Maak daarnaast een vaginale douchevloeistof door 20 druppels Tea Tree Oil te mengen met 100 ml. water. Met een 10 ml. spuitje van de apotheek kun je je vagina gemakkelijk spoelen. Goed schudden voor gebruik! Deze douche kan een zacht prikkelend gevoel geven. Na het wassen en spoelen: Multigyn Actigel van Bioclin gebruiken. Dit is een kruidengel met als hoofdbestanddeel Aloë Vera, die o.a. te verkrijgen is bij de Etos en het Kruidvat. Desgewenst kun je voor de buitenkant de gel op je vingers mengen met 1 à 2 druppels Tea Tree Oil. (meng de olie niet met een dagcrème ofzo: verkeerde pH waardoor je klachten juist veel erger worden!) Was, spoel en gebruik de gel ’s morgens en ’s avonds. Gebruik bij elke wasbeurt een schone washand/handdoek. Daarmee voorkom je herbesmetting. Draag goed ventilerend katoenen (onder-)goed. Geen inlegkruisjes! Op 90 graden wassen is niet nodig wanneer je aan het spoelwater een scheut azijn of 20 druppels Tea Tree Oil (per 4 liter water) toevoegt. (met dank aan Ingrid V. voor dit recept!)

Meer over Tea Tree in de rubriek Medisch!

Heb je misschien zelf nog tips voor het gebruik van Tea Tree, laat het dan weten via de reactieknop bovenaan deze pagina!

©Loes Raaphorst 2004