Reiji-Ho – het teken van Reikikracht

 

Het Japanse woord Reiji betekent ’teken van de geest’ of in ons geval ’teken van Reiki kracht’. In het dagboek van Hawayo Takata wordt deze techniek beschreven als het ‘grootste geheim in de wetenschap van de energie’. Ze schrijft het woord Reiji-Ho met een ‘L’ (Leiji-Ho) in plats van een ‘R’!

Deze techniek leert ons onze intuïtie te volgen. Wij hoeven onze intuïtie niet te ontwikkelen omdat wij haar bij de geboorte al als goddelijk geschenk hebben ontvangen. Wij hebben allemaal al vaak genoeg meegemaakt dat wij onze intuïtie, meestal onze eerste indruk over iets of iemand, niet volgden – en daar achteraf spijt van hadden! Hoe meer ik mezelf en mijn leven daaraan toevertrouw, hoe helderder mijn intuïtie wordt. 

Het is misschien prettig voor het ego om te denken dat wij onze eigen realiteit scheppen en de gebeurtenissen en situaties in ons leven zelf creëren, maar mijn ervaring heeft deze theorie in ieder geval niet bevestigd. Natuurlijk moeten wij openstaan om de overvloed te kunnen ontvangen, maar uiteindelijk gaat het leven zijn eigen weg – ondanks ons. Wat we wel kunnen leren is de levensstroom niet tegen te houden, maar een stap opzij te doen en het leven zichzelf te laten leven.

In het geval van Reiki en de Reiji-techniek betekent dat dat je een holle bamboestok wordt waar de energie doorheen kan stromen ongeacht waar, wanneer en hoe dat gebeurt. 

De aanwijzingen voor deze techniek zijn eenvoudig en zakelijk:

  • Ga in een makkelijke houding zitten of staan en sluit je ogen.

  • Vouw je handen voor de borst en vraag de energie om vrij door je heen te stromen.

  • Vraag om herstel en gezondheid voor de ontvanger op alle niveaus, wat dat ook mag betekenen.

  • Houd je handen gevouwen voor je derde oog en vraag de Reiki-kracht om je handen te leiden naar de plekken waar de energie nodig is. 

Wacht af wat er gebeurt. Misschien wordt je direct naar een bepaald lichaamsdeel geleid. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Als je visueel bent ingesteld dat zie je misschien een lichaamsdeel voor je innerlijk oog, of het lichaamsdeel dat een behandeling nodig heeft, ‘springt’ te voorschijn.

Als je meer auditief bent ingesteld dan hoor je misschien welke lichaamsdeel je het eerst moet behandelen. Als je een voelend type bent, dan voel je misschien gewoon waar je je cliënt moet aanraken. Sommige mensen voelen de plek in hun eigen lichaam.

Kijk naar alle aanwijzingen die je tot je beschikking hebt. Gebruik al je zintuigen en je lichaamsbewustzijn om je op je cliënt af te stemmen. Je kunt je cliënt ook vragen zijn of haar lichaam te vragen waar het aangeraakt wil worden. Vaak ligt het voor de hand wat er met iemands lichaam gebeurt door gewoon te kijken  hoe het op de massagetafel voor je ligt. Kijk hoe het hoofd ligt – ligt het recht of naar een kant gedraaid? Trilt het lichaam? Liggen de ledematen recht of lijkt het ene been langer dan het andere? Is de wervelkolom gekromd? Als je een afwijking in het lichaam kunt zien maar niet weet waar die spanning vandaan komt, probeer die spanning dan voorzichtig in je eigen lichaam op te bouwen om te voelen waar het vandaan komt. Een onevenwichtigheid in het linker schoudergebied zou bijvoorbeeld rechtsonder in de rug kunnen zijn ontstaan. Als je het gespannen lichaamsdeel gevonden hebt, behandel het dan.

Als je met de Reiji-techniek niet direct een duidelijk antwoord krijgt, hou dan een of beide handen boven het kruin-chakra van de cliënt en stem op zijn of haar energielichaam af. Als ook dat niet helpt, probeer het dan met de Byosen-scantechniek. Na jarenlange training – of als je nu al goed naar je intuïtie kunt luisteren – ben je misschien in staat, de kwalen van je cliënt te ‘zien’ door hem, gewoon aan te kijken. 

Als je cliënt voor je op de massagetafel ligt en je handen gewoon naar de buikholte worden getrokken dan is het misschien niet duidelijk welk inwendig orgaan jouw handen aantrekt. Mevrouw Koyama zegt dat je dat eenvoudig kunt controleren door jezelf te vragen: is het de galblaas, is het de dikke darm, is het de pancreas, enz? Zoek de antwoorden op je vragen in je handen.

Je moet zelf ontdekken op welke manier je antwoord krijgt: het kan een kriebelen in je handen zijn, een bepaalde warmte, een magnetische aantrekking, of je weet het gewoon…

Het idee dat wij van de rest van de wereld zijn gescheiden is een illusie. Wij moeten inzien dat wijsheid oneindig is en ons allemaal ter beschikking staat. Wij moeten alleen leren het collectieve weten van de mensheid aan te boren. Met de Reiji-Ho techniek hoef je er alleen maar om te vragen. 

Zodra je de kunst van de Reiji-Ho voor herstel meester bent, kun je het ook op andere gebieden in je leven inzetten, zoals bijvoorbeeld creativiteit. 

 

Bron Het Reiki Kompendium  ©Loes Raaphorst 04/2006