Reiki – een andere naam voor Universele Levenskracht

Reiki is door middel van handoplegging bepaalde helende krachten te verstrekken aan degene die de behandeling ondergaat. Het is inmiddels al duizenden jaren oud. Het ontstaan van deze techniek kent zijn oorsprong in Tibet door een Tibetaanse Boeddhist.

Het verhaal gaat dat deze Tibetaan een probleem had. Dit probleem wilde hij oplossen door 40 dagen op een berg te gaan zitten. Na verschillende dagen gebeurde er helemaal niets. Maar op de 40ste dag zag hij het licht….hij rende naar beneden om de oplossing op te schrijven, maar struikelde over een steen. Van de pijn bevangen greep hij naar zijn been en als sneeuw voor de zon vertrok de pijn uit zijn been. 

Gelukkig heeft hij de techniek opgeschreven, echter is het wel in de vergetelheid geraakt. Rond 1850 – 1900 werd het herontdekt door de Japanse Boeddhist Mikao Usui. Het blijkt een simpele maar krachtige heelkundige werking te hebben niet alleen op jezelf, maar ook bij andere die (als je ver genoeg komt) niet eens in de buurt hoeven te zijn.

Reiki is een naam die eigenlijk uit twee delen bestaat. We hebben Rei: wat zoiets betekend als Universele geest, of Universeel vermogen en Ki, wat levensenergie betekend. Natuurlijk kent iedereen het drankje Xi nu…dat komt dus daar vandaan. De samenvoeging betekent dus zoiets als Universeel vermogen tot levensenergie. De uitleg is vaak om de balans te maken tussen universele (in de zin van kosmisch) en levensenergie. Een soort van Yin Yang.

Omdat energie moeilijk uit te leggen is zal ik mijn en uw hoofd hier ook niet over breken. Energie is in ieder geval niet te vernietigen en de natuur schijnt te weten wanneer het nodig is en waar. Zo zien we van alles om ons heen qua klimaat, zon, aardewentelingen en noem maar op. Ook ons lichaam functioneert als zodanig. Griekse wijsheren vermeldden al de kreet: zo boven zo beneden. En inderdaad, als het heelal te begrijpen is zal ook het lichaam te begrijpen zijn. Helaas is geen van tweeën al doorgrond, maar de werking is al duidelijk. Het lichaam weet dan ook wanneer het energie nodig heeft en waarom. Een duidelijk verschijnsel in deze kan misschien gevonden worden in slaap. ’s Avonds laat kunt u merken dat uw lichaam om slaap gaat vragen. Suizebollen…slecht kunnen concentreren zijn factoren die dit aangeven. Natuurlijk kunt u ze negeren als zijnde een levend wezen met een vrije wil tot keuze. Maar u kunt er ook gehoor aan geven.

Reiki kent dan ook de behandeling om deze universele energie aan het lichaam te geven. Hierdoor zullen nadelige energiestromen uit uw lichaam verwijderd worden en plaats maken voor positieve energie. Zeker wanneer cursussen gevolgd zijn zult u merken dat uw eigen energie groter wordt en dus ook mogelijk is om deze grotere energie door te geven naar anderen.

Reiki zorgt er dus voor om een harmonieuze samenleving te creëren binnen ons zelf zodat ‘echte’ genezing kan ontstaan. Reiki of de energie daarvan wordt via de handpalmen doorgegeven aan degene die de behandeling ondergaan. Via een cursus en boeken kunt u er precies achter komen hoe deze gehouden moeten worden. Ook u kunt dit wanneer les is verkregen van een Reiki Meester. Deze meester zal na het positief doorlopen van de cursus verschillende tekens binnen uw energieschild maken (ook wel aura) om zo de ‘poort’ naar hogere energie te kunnen openen.

Traditioneel gebeurt dit op drie niveaus:

Het eerste niveau is met name gericht op fysieke energie. Chakra’s worden in evenwicht gebracht en negatieve energie uit uw aura, stress en lichamelijke mankementen worden zo verwijderd

De tweede graad spitst zich toe op mentale en emotionele energie. De energie die verkregen is op het eerste level word groter. Hier komt ook nog bij dat deze energie vanaf nu ook op andere plaatsen terecht kan komen. Zogeheten Reiki op afstand. Dit houdt in dat de behandelaar zich gewoon aan gaat melden bij de universele energie en u op uw eigen bed deze energie kan gaan ontvangen. Natuurlijk moeten wel beide mensen op hetzelfde tijdstip open staan voor de energie. Ook kan de behandelaar energie sturen die op een later tijdstip tot iemand moet komen. Vandaag verstuurd morgen ontvangen lijkt het motto. Emotionele problemen kunnen hiermee worden opgelost, wat vaak de problemen zijn van echte lichamelijke problemen. de huidige wetenschap doet met name aan uiterlijk bestrijding. Wanneer u bijvoorbeeld last van uw keel heeft zal met name medicatie voorgeschreven worden om de pijn weg te halen. De oorzaak van de pijn wordt niet behandeld, omdat men dit vaak simpelweg niet weet. Reiki zorgt ervoor dat niet de pijn wordt bestreden maar de oorzaak aangepakt wordt.

Het derde level spitst zich met name toe op zeer hoog spiritueel niveau. Alle levels vallen hierin samen en zorgt ook voor eigen hoogstaande energie waarbij contact ook op ‘hoog’ niveau plaats gaat vinden. Inmiddels zal het niemand ontgaan zijn dat Reiki helaas soms ook een vorm van commercie kent. Geurtjes, muziekjes, boeken, cursussen, T-shirts, echt van alles. Niet alles kent dezelfde kracht natuurlijk, maar aan de buitenkant is nog moeilijk te zien wat echt is en wat niet. Ik raad een ieder dan ook aan, eerst meer te lezen in bibliotheek of op internet om meer te weten te komen van het onderwerp om zo onderscheid te kunnen maken in hetgeen dat voor u van belang is en niet zo maar in het diepe te stappen. Ook heb ik 5 titels van boeken neergezet met de naam voor u om te lezen.

Vergeet u vooral ook niet dat hoe verder u gaat in de Reiki u ook geconfronteerd gaat worden met eigen problemen en energie aanpak. Vaak zal dit emotionele dagen met zich meebrengen. Verder als afsluiting van het algemene verhaal kan ik u vertellen dat de energie natuurlijk niet alleen toepasbaar is op mensen. Alles wat om ons heen is is opgebouwd uit deze universele energie. Hoe komt men aan de naam zou men zeggen? Planten, dieren, stenen echt alles is met energie te vullen. Mocht u meer willen weten lees dan verder mijn persoonlijke ervaring of zoek er over op internet. Mocht u geen interesse hebben….helaas succes!

Het Reiki Kompendium – W. Lubeck 
Het originele Reiki handboek van dr. Mikao Usui – M. Usui, F.A. Petter 
Reiki en edelstenen – Ursula Klinger-Raatz
Reiki, heel jezelf en anderen – B. Muller, H.H. Gunther
De kern van Reiki – D. Stein

Mijn persoonlijke ervaringen

Mijn eerste aanraking met Reiki dateert al weer van een paar jaar geleden. Een collega op het werk was inmiddels Master in de Reiki en gaf cursussen aan mensen om de eerste graad en / of de tweede graad te verkrijgen.

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het ‘andere’ natuurlijke. Ik noem met name anders want bovennatuurlijk klinkt niet goed. Iets wat niet met de huidige wetenschap te verklaren valt wil niet impliceren dat het niet bestaat of bovennatuurlijk is. Onze capaciteit is gewoon niet dusdanig om het in cijfers en letters weer te geven. 

Ik heb mijn stoute schoenen aan getrokken en ben op cursus deel 1 gegaan. Dit bestond uit een aantal sessies waarbij we elke keer een beetje meer leerde van Reiki, van het begin tot aan de handelingen. De behandeling diende wel zonder sierraden te gebeuren. Deze werken namelijk als stoorzenders.

Natuurlijk hoorde daar de innerlijke reiniging bij door veel water te drinken en de handen te wassen. Daarna moesten we ons ‘aanmelden’ bij de universele energie en vragen of wij deze mochten doorgeven aan degene die behandeld werd.Enige schroom moest overwonnen worden door het vijftal mensen want men raakt ook de mensen aan, na enig gegiechel waren we dan zo ver dat we ook de behandeling in zijn geheel konden ondergaan. 

Toen ik eenmaal de behandeling moest gaan geven begon de nieuwe ervaring voor mij. Sommige plekken die ik aanraakte bij mensen werden warm; soms zelfs heet te noemen. Ik voelde dat er energie naar die persoon ging. Ik vroeg mij af wat dat was, en de cursusleidster vertelde mij dat die persoon daar een hoop energie kon gebruiken en het raadzaam was mijn handen daar langer te laten liggen.

Na de voorkant volgde de achterkant en daarna de afmelding en het water drinken weer.

Enigszins verbouwereerd ging ik op de stoel zitten omdat ik eigenlijk nog steeds een soort van tintelend gevoel had. Nog nooit had ik zo’n ervaring meegemaakt. Het was eigenlijk met niets te vergelijken en om het hier te beschrijven is helemaal ondoenlijk. Zelf ervaren is het beste in deze denk ik. 

Daarna was ook mijn beurt in het ondergaan van een behandeling.

Nog intenser dan de vorige, onderging ik het geheel. Ik zag van alles, ondanks dat mijn ogen gesloten waren. Van een arend tot een heel helder licht. Ik voelde zelfs een ‘buis’ in mijn hoofd, die van mijn linker oor dwars door mijn hersens naar mijn rechteroor liep. Men heeft wel eens het gevoel net voordat hij wakker wordt dat men toch al bewust is van zichzelf. Ik denk dat dit het dichtst bij deze ervaring kwam.

Zelfs moest ik enige moeite doen om niet geheel in slaap te vallen. Zo rustgevend.

Na het ontwaken en afvloeien van de overtollige energie ging  ik enigszins slaapdronken overeind zitten.

Mijn sierraden weer omgedaan en eigenlijk mijn ervaring gelijk op papier gezet. 

Na alle cursusavonden aanwezig te zijn geweest werden we ingewijd in graad 1.

Een vlammetje liet zijn licht wapperen in een donkere ruimte en ik ging op een stoel zitten waarna mijn cursusleidster achter mij kwam staan, en ik mijn armen moest strekken. Verschillende bewegingen werden achter mijn rug gemaakt en een lichte koude prikkeling liep door mijn ruggengraat. Ik kan niet zeggen dat ik daarna gelijk een verbreding van het een en ander kreeg. Ik voelde niet dat ik in hogere sferen was gekomen maar moest maar vertrouwen hebben in  datgene ik net had ondergaan. 

Zoals na iedere avond reed ik naar huis, wel met een ‘raar’ gevoel in mij, je voelde dat er inderdaad iets gebeurd was…maar wat is me totnogtoe onduidelijk.

Inmiddels is het zo ver dat ik zelf Reiki kan geven. Niet alleen aan mijzelf maar ook aan anderen en steeds makkelijker doe ik de standaard oefeningen met de hoop dat andere mensen dezelfde mooie ervaring heeft als ik. En vaak hoor ik ook dat dat het geval is. Vele mensen willen een cursus doen of willen meerdere sessies.

Klachten waar mensen al jaren voor bij de dokter lopen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Simpelweg omdat mensen nooit het idee hadden dat zij zelf de kracht hadden het probleem aan te pakken.

Let wel op dat Reiki zeker niet een alles oplossend middel is. Dokters dienen nog steeds geraadpleegd te worden. Reiki is hooguit een hulpmiddel bij zelfgenezing. 

Ik hoop alleen een positieve prikkel gegeven te hebben om eens een Reiki behandeling te ondergaan of zelf een cursus te willen gaan volgen. 

Verder is natuurlijk een hoop in de bibliotheek bij u in de buurt te vinden over Reiki.

Ook de boekhandel beschikt inmiddels over vele verschillende boeken. 

Met universele groet,

Ferry de Jongh

* Wil je na het lezen van dit artikel ook je kennis of gevoelens met ons delen, reageer dan via de reactieknop bovenaan deze pagina.*