Reiki II – een indrukwekkende ervaring!

Afgelopen weekend was het dan zover: mijn Reiki II inwijding! Zoals mij geadviseerd was, heb ik keurig drie maanden gewacht, na Reiki I, en gevoelsmatig was ik er echt aan toe mij verder te verdiepen in deze levensenergie. Inmiddels had ik wel een Reiki Master leren kennen waar ik mij prettiger bij voelde, dus vol goede moed stond ik zaterdagochtend, geheel vrijwillig, vroeg naast mijn bedje. Gewapend met het boek: De Kern van Reiki, van Diane Stein, een aantekeningschrift, lunch, warme sokken/sloffen en een glimlach was ik ruim op tijd aanwezig. 

Via e-mail wist ik al hoe het verloop van de cursus eruit zou zien: 

 • visualisatie oefening
 • trekken van engelenkaartje
 • kennismakingsrondje
 • uitwisseling ervaringen Reiki I
 • beantwoording vragen
 • extra uitleg geschiedenis Reiki
 • theorie over Reiki II, uitleg symbolen en het tekenen ervan
 • theepauze 
 • grote hemelse omloop
 • inwijding Reiki II
 • Reiki laten stromen
 • lunch pauze
 • 4 manieren van afstand healen
 • energetisch schoonmaken van kamer / huis
 • theepauze 
 • thema in je leven healen 
 • groepsbehandeling, iedereen ontvangt een behandeling
 • oefening om energie te scheiden.

Dus na de koffie en thee bij binnenkomst, het afhandelen van de administratie, gingen we direct aan de slag. De sfeer was goed, rustig en ontspannen. Visualiseren is voor sommige mensen misschien moeilijk, maar gelukkig kan ik mij persoonlijk heel goed overgeven aan het ‘verhaal’ en zodra er gesuggereerd wordt dat ik op het strand loop, voel ik het zand tussen mijn tenen, en lik mijn lippen af omdat ze zout aanvoelen. Deze oefening zal door iedereen anders ervaren worden, omdat iedereen binnen de visualisatie een cadeautje ontvangt, en daar dus zelf een invulling aan geeft. Ik heb een sleutel mogen ontvangen van mijn al lang geleden overleden vader en die ervaring heeft mij diep ontroerd. 

Meteen na de oefening moesten wij een engelenkaartje trekken en toen proberen het cadeautje te tekenen. Alle tekeningen werden opgevouwen en flink door elkaar gehusseld en weer uitgedeeld. Nog voor ik mijn papiertje kon open vouwen, zei één van de anderen: jij trekt mijn tekening, ik weet het zeker! Heel verbaasd heb ik de tekening open gevouwen en inderdaad, was het zoals zij gezegd had. Naar aanleiding van het bespreken van de tekening, kon iedereen iets over zichzelf vertellen en was het kennismakingsrondje dus ook een feit. Het engelenkaartje had voor ieder van ons ook precies de goede tekst 😉

Doordat iedereen de Reiki I opleiding elders had gedaan, werden de verschillen onderling even besproken, maar al snel werd duidelijk dat het toch allemaal zeer minimale verschillen waren. Ongedwongen vulde onze Reiki Master onze opmerkingen en kennis aan met wat wij volgens haar nog moesten weten en al snel zat iedereen op dezelfde golflengte. Dus snel verder met Reiki II: de symbolen. 

Natuurlijk hadden wij allemaal al het boek van Diane Stein gelezen en wisten wij in grote lijnen wat de verschillende betekenissen van de symbolen zijn, maar toch maakt het een groot verschil dit daadwerkelijk uitgelegd te krijgen en ook te moeten oefenen. Onwennig gingen wij aan de slag. Het zal ondanks de uitleg toch nog wel enkele dagen duren voordat iedereen de symbolen zonder spieken zal kunnen tekenen 😉

De theepauze werd een plaspauze en tevens kregen wij uitleg over de volgende oefening en de inwijding. Snel gingen wij verder met deze hele moeilijke visualisatie-oefening: de grote hemelse omloop. Dit is een ademhalingsoefening en visualisatie ineen en werkelijk heel lastig om voor het eerst te doen. Gelukkig weet elke vrouw waar de bekkenbodemspier zit, maar het blijft moeilijk deze constant aan te spannen. Zonder pauze ging de Master door met de inwijding, die wel in dezelfde ruimte werd gedaan, maar toch een aardig eindje bij ons vandaan. 

Toevallig was ik de eerste die mocht plaatsnemen voor de inwijding, en het was snel voorbij. Veel uitleg daarover kan ik eigenlijk niet geven, behalve dat het een prettig gevoel was en ik het heerlijk warm kreeg. Mijn vermoeide gevoel waar ik door slaapgebrek last van had gehad, was volledig verdwenen. Om de Reiki meteen goed te laten stromen was vooraf afgesproken dat men direct na de inwijding de handen op de schouders van een andere cursist zou leggen. Zo gezegd, zo gedaan dus. Nadat wij allemaal ingewijd waren en de energie hadden laten stromen was het tijd voor de lunchpauze. 

Ondanks de regen zijn we toch even naar buiten gegaan, en hoewel ik altijd griezel van regen, heb ik er geen last van gehad. Bij binnenkomst waren er een aantal die last hadden van hoofdpijn, wat waarschijnlijk het gevolg was van een slechte aarding. Onze Reiki Master gaf meteen wat tips om hiermee om te gaan. Verder maar weer met de uitleg van Afstand-Healing. Heel vreemd, heel apart, maar het schijnt te werken. Nog wat onwennig hebben wij allemaal iemand op afstand behandeld, waar wij vooraf een afspraak mee hadden gemaakt. Doordat er verschillende manieren zijn om dit te doen, kan iedereen een manier kiezen waar hij of zij zich het beste bij voelt. 

Het energetisch schoonmaken van ruimte, was het volgende cursusonderdeel. Nu ben ik zelf onlangs nogal vaak verhuisd en ik moet zeggen dat ik deze methode heel graag in mijn vorige ‘kamer’ had toegepast, omdat ik mij daar absoluut niet prettig heb gevoeld. We komen allemaal wel eens ergens binnen waar je dan per direct een ‘naar’ gevoel krijgt. Met deze oefening kun je dan alle ongewenste energie opruimen. Uiteraard volgde er een praktijkoefening en de cursusruimte werd door ons allemaal onder handen genomen 😉

Lekker, theepauze, daar waren we allemaal wel weer aan toe. Na de nodige koekjes weer snel verder met het volgende thema: een periode uit je eigen leven healen. Moeilijk, dat wel, want nare ervaringen onthouden we nu eenmaal beter dan positieve ervaringen. Toch is het nodig om die nare dingen een plekje te geven in je leven, zodat je verder kunt. Onze Master heeft ons geleerd hoe we hiermee om kunnen gaan. Reiki kan meer dan we denken namelijk.

Eindelijk was het dan tijd voor de groepsbehandeling en om de beurt mochten wij plaats nemen op de tafel. Wat een verschil met Reiki I. Onze handen gloeiden helemaal en na slechts 10 minuutjes op het bed, waren we allemaal als herboren! Ondanks het feit dat wij qua tijd eigenlijk al klaar waren, kregen we nog een laatste oefening: het scheiden van energie. Alles wat men in de loop van de dag van een ander ‘gekregen’ had, kun je op die manier weer netjes loslaten, zonder er last van te hebben en het mee te nemen op je eigen schouders. Heel nuttig om vooral regelmatig te blijven doen!

Het eind van de cursus was een feit en na het uitreiken van de certificaten gingen wij allemaal weer onze eigen weg. Sommigen zullen contact houden, anderen zullen hun eigen weg gaan, maar hoe dan ook, het is allemaal goed. Wij hebben een geweldige ervaring opgedaan en heel veel geleerd. Het in praktijk brengen zullen we ieder voor zich moeten doen, maar vooralsnog ben ik heel dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. Het was een indrukwekkende ervaring! 

Reageren? Gebruik de reactieknop bovenaan deze pagina.

©Loes Raaphorst < 2005