Reiki II – tips voor gevorderden 

Het grote verschil tussen Reiki I en II is naar mijn mening het werken met de symbolen en de mogelijkheid om tijd en plaats te overbruggen. Na heel veel gelezen te hebben, heb ik een aantal oefeningen ontwikkeld, die (voor mij) heel werkzaam zijn. Iedereen die serieus bezig is met de Reiki energie krijgt eigen ideeën over hoe de energie aangewend kan worden. 
Een paar voorbeelden:

De Reiki Douche

In het boek van Eckart Warnecke las ik over de mogelijkheid naar een bepaalde plek Reiki te sturen, voordat men daar daadwerkelijk persoonlijk aanwezig is, en die plek als het ware als een ‘douche’ in te stellen, dat iedere keer wanneer men die plek ‘passeert’ men automatisch Reiki energie krijgt. Aanvankelijk kon ik hier niet veel mee; voor mijn gevoel was dit te onwerkelijk en ik ben er ook van overtuigd dat men niet altijd op hetzelfde moment en dezelfde plaats Reiki nodig heeft. De auteur ging uit van stressvolle situaties die steeds terugkeren. Mijn advies zou in dit geval luiden: los liever de situaties zelf op. Wat een mens zelf kan oplossen hoeft de kosmische energie niet te doen, toch? Toch bleef het idee van een Reiki Douche mij bezig houden, maar dan op een letterlijke manier. 

In het geval van een depressie of ander langdurige aandoening of geestestoestand waar Reiki bij zou kunnen helpen, bedacht ik mij hoe heerlijk het zou zijn, als in plaats van, of eveneens, ik de doucheruimte energetisch zou kunnen reinigen, zoals men tijdens een Reiki II cursus leert. Gewoon een extra plek in huis, waar geen negatieve emoties meer kunnen huizen. Zo gezegd, zo gedaan. Intuïtief tekende ik in de waterstraal boven mijn hoofd, het Sei Hei Ki symbool om zo het water extra te zuiveren. Door middel van een visualisatie ‘zag’ ik al mijn verdriet, mijn zorgen, mijn emoties, met het water door het afvoerputje wegstromen, gereinigd door de Sei Hei Ki. Inmiddels is het een bijna dagelijks ritueel geworden, en voelt het al goed op het moment dat ik de kraan aanzet. Even een extra nadenkertje: ik ben dus bang van water, en stond dus nooit maar dan ook nooit lekker lang en rustig onder de douche 😉

Kampvuurproces: 

Brandon Bays beschrijft in haar boek: De Helende Reis, een manier om genezing tot in de cellen te bewerkstelligen. Zonder hier verder afbreuk aan te doen, of enig waardeoordeel aan te hangen, bedacht ik dat het ‘Kampvuurproces’, zoals zij dat beschrijft, ook geschikt zou kunnen zijn om de Reiki energie te gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Visualiseer een donkere nacht, een wandeling door een bos en dan een open plek waar een heel groot kampvuur is. Bedenk dat je daar plaats neemt en dat jouw jongere-zelf daar ook aanwezig is. Alles uit het verleden waar je problemen mee hebt, kun je nu uitspreken. Misschien wil je nog meer mensen uitnodigen bij dit kampvuur. Misschien je ouders, familieleden of oude vrienden. Iedereen waar je voor jouw gevoel nog iets mee wil bespreken kun je hier spreken. 

Als de situatie helemaal duidelijk is, stuur dan met behulp van de symbolen Reiki naar de situatie in het verleden, naar alle betrokkenen en naar jezelf. Als je het op kunt brengen is het heel waardevol als je eventuele fouten, of van jezelf, of van andere aanwezigen kunt vergeven. Als je zover bent, sta dan op, neem afscheid van alle aanwezigen en ga terug het bos in, en terug naar huis. 

Een andere mogelijkheid is om je oudere-zelf bij het kampvuur te ontmoeten. Door middel van de symbolen kun je proberen contact te maken en diegene advies te vragen over hoe je een bepaald probleem in het heden op zou moeten lossen. Je zult versteld staan van de antwoorden die je intuïtief van jezelf krijgt! Bedank als je zover bent, de Reiki Energie voor de steun die je hebt mogen ontvangen. 

Andermans Handen Gebruiken 

Een van de nadelige gevolgen van Reiki is wel, dat je bijna nooit meer zelf een behandeling krijgt. Je kunt natuurlijk jezelf behandelen, of regelmatig naar oefenavonden bij je Reikimaster gaan, maar zelf een behandeling van iemand anders krijgen is er hoegenaamd niet meer bij. Natuurlijk kunnen wij onszelf behandelen, maar wat nou, als je pijn in je rug hebt op een plaats waar je zelf amper bij kunt? Ik weet ook dat de Reiki energie daar naar toe gaat waar het het meeste nodig is, maar toch mis ik dan de warme handen van iemand anders. 

Maar dankzij Reiki II kunnen we natuurlijk ook de handen van iemand anders gebruiken; van de partner bijvoorbeeld. Maak gebruik van de afstandssymbolen om per direct de energie naar de handen van je partner te sturen, die de handen boven de pijnlijke plek houdt. De energie komt werkelijk per direct daar waar jij hem hebben wilt, en terwijl mijn partner bijna ‘slapende armen’ kreeg, werd mijn rug heerlijk warm 😉 

Verleden Behandelen 

Voor mensen die niet goed kunnen visualiseren is het misschien een goed idee eventuele problemen uit het verleden op te schrijven. Beperk je in zo’n geval beslist niet tot de feiten alleen, maar benoem vooral alle emoties en gevoelens die er toe bij jou speelden. Bijvoorbeeld: angst, paniek, verdriet, reddeloosheid, wanhoop, heimwee, woede etc. Juist het benoemen is heel belangrijk. Als je zover bent, doe alles dan in een envelop en plak deze dicht. 

Gebruik de symbolen om Reiki energie naar het verleden te sturen. Neem hiervoor ruim de tijd, desnoods werk je hier een aantal dagen achter elkaar mee, net zolang als dat jij denkt dat nodig is. Heb je het gevoel dat je het behalve symbolisch ook letterlijk achter je kunt laten, verbrandt de brief dan. De gootsteen is een hele handige en veilig plek. Zorg dat alles tot aan de laatste letter in vlammen opgaat, en bedenk je dat het verleden dus niet meer bestaat. 
Alleen het heden en de toekomst zijn nog belangrijk. 
 
Steen Opladen 

Het ‘oude’ principe van een knoop in je zakdoek, deed mij denken aan het gebruiken van edelsteen. Kies een steen die past bij jezelf, of iemand anders en concentreer je via de symbolen op de steen. Laad de steen op met de Reiki energie en stop hem in je zak of tas of geef hem aan iemand die wel wat steun kan gebruiken. Op het moment dat het nodig is, kan de edelsteen even in de hand genomen worden, en men zal merken dat de energie zijn werk doet. 

Wraakoefening

Wanneer je last hebt van het verleden, omdat er dingen zijn gebeurd waar jij het slachtoffer van bent geworden, kan dit een probleem voor je worden. Iemand iets vergeven, waarvoor nooit ‘sorry’ gezegd is, is moeilijk. Eigen rechtertje spelen is natuurlijk niet de oplossing. Alhoewel? Tijdens een visualisatie zou dit wel heel goed kunnen. Bedenk dat je zelf heel veilig ergens in een theater in het donker zit en projecteer ‘de dader’ op het toneel. 

Ga stap voor stap bedenken wat je allemaal met hem of haar zou willen/kunnen doen. Het kan heel verhelderend werken dit tot in het grootste detail je voor de geest te halen. Besteed ook aandacht aan alle details: als je iemand slaat, doe je dat dan met je rechter of je linkerhand? Doe je het wel met je hand of gebruik je een voorwerp? Zo ja? Welk voorwerp? Kortom: visualiseer ALLES! 

Bedenk je ook heel goed dat NU de tijd gekomen is om voorgoed met hem of haar af te rekenen. Het is niet de bedoeling en ook niet aan te raden, deze oefening te vaak te doen. Raffel het dus niet af, maar neem alle tijd die je nodig hebt. Wraak nemen is iets wat je maar één keer doet. 

Als je zover bent, kun je het theater verlaten. Misschien heb je ervaren dat je machtiger bent geweest dan de ander. Misschien heb je ervaren dat wraak je niet gelukkiger maakt en dat het tijd is om te vergeven, of los te laten. Stuur dan Reiki naar dit nieuwe gevoel, zodat ‘de dader’ geen macht meer over jou heeft. 

©Loes Raaphorst < 2005