Reiki – een vorm van volksverlakkerij?

Voor u gelezen op een forum: 

De Reiki cursussen worden voor veel geld aangeboden aan onwetenden die pas beginnen op het spirituele pad, en is enkel maar zo populair omdat men op een redelijk simpele wijze een status kan bereiken die kennelijk nogal gewild is in het paranormale wereldje. Heeft niemand zich afgevraagd hoe de nieuwe Reiki beweging is begonnen? Juist! Door iemand die zichzelf heeft ingewijd in de technieken. Waarom zouden mensen dat dan nu niet ook kunnen doen? Scheelt een heleboel geld en gezever. Daar komt nog bij dat je wanneer je je zelf in zou wijden veel meer moeite moet doen. Dus het idee achter het verhaal “als Reiki zonder er geld voor over te hebben aangeleerd zou worden, worden de Reiki beoefenaars onzuiver”. Het kost juist jaren training en meditatie om je zelf helemaal open te stellen voor die helende energie. Als je bereid bent om zolang er moeite voor te doen, ben je in mijn ogen zuiverder bezig dan de mensen die maar een hoop geld weggeven aan een Master die vervolgens het werk voor je doet. Waarom al die poeha er omheen, waarom het strelen van al die zielige ego’s? Reiki wordt gebruikt om snel status te verwerven, daarom alleen al is het onzuiver geworden. En dan nog… weet je wat er gebeurd als je een Reiki cursus hebt gevolgd? Je krijgt een papiertje met een watermerk (te koop bij V&D) en daarop staat dat je de cursus hebt gevolgd (zo uit te printen dus). Hoe weet je dan of een Master werkelijk een Master is? Dus mijn mening is dat de huidige vorm waarin Reiki wordt geleerd, gewoon een manier is om er snel rijk van te worden, en niet om de wereld te verbeteren. 

******************

Hier kon ik niet zonder te reageren aan voorbij gaan:

Allereerst ben je niet ‘na zomaar een weekendje’ ineens Reiki Master. 

Ten tweede zijn er hele lijsten met officiële Reiki Masters, dus kun je wel degelijk checken of je een eerlijk persoon of een beunhaas getroffen hebt.

en ten derde zijn er heel veel Reiki Masters die beslist niet veel vragen voor een Reiki cursus. Als je de prijs vergelijkt met bijvoorbeeld een autorijles van 3 kwartier, denk ik dat je heel erg verbaasd zult zijn.

Ten vierde… waarom ervan uit gaan dat je alleen maar zielige ego’s aan het strelen bent… sorry, het klinkt mij iets te arrogant in de oren.

Ten vijfde, ik ben nu eenmaal langdradig soms, bij Reiki geef je geen energie van jezelf weg en word je er wel degelijk zelf ook beter van.

Ten zesde, Reiki zelf ontwikkelen zou eventueel kunnen, maar vooral als er de nodige blokkades in het lichaam zijn ontstaan door de jaren heen, is het verrekte moeilijk die zelf allemaal op te lossen. Zowel emotioneel als fysiek bijna onmogelijk. 

Ik houd op met tellen, want het is wel duidelijk dat ik het niet met de stelling eens ben, en hele andere ervaringen heb. Ik help met name mijzelf met Reiki, ik slaap sinds kort weer, na 18 jaar slapeloosheid!! Daarnaast heb ik mijn huisdieren al regelmatig kunnen helpen, mijn man en zelfs een vriendin. Uiteraard voor niets, noppes… het enige wat mensen maar hoeven te doen is mij vragen of ik eventueel iets zou kunnen doen. 

Reiki kan ook perfect gecombineerd worden met edelsteen therapie, Bach bloesem etc. Het vreemde uit de vorige berichten vond ik met name nog het idee dat ‘gewoon met gidsen/doden’ praten blijkbaar wel spiritueel genoeg is, terwijl er bij het geven van Reiki wel degelijk ook gidsen aan te pas komen. 

Ik ontken echt niet dat er vreselijk veel beunhazen zijn op dit gebied, maar door iedereen over 1 kam te scheren kwets je de oprechten onder hen wel, en dat kan toch zeker niet de bedoeling zijn. 

******************

Uiteraard kreeg ook ik weer een reactie:

Ik blijf er bij dat er zoveel haken en ogen zitten aan zo’n Reiki cursus, dat je beter af bent om je koppie er bij te houden, of je zelf te leren ontwikkelen. Ik blijf heel veel Reiki cursussen dubieus vinden net zoals de mensen die het willen leren en geven. (Niet iedereen, maar velen wel) Ik wil zelfs nog een stapje verder gaan: De waardering die Reiki nu geniet in bepaalde kringen zou best wel een stuk minder mogen. En mensen moeten leren voor zichzelf te denken en niet dit soort dingen zien als een makkelijke manier om geld en of status te verwerven.

******************

Dus weer in de pen geklommen:

Waar het mij om gaat is dat de stelling: “Reiki is een vorm van volksverlakkerij” niet klopt. Reiki is iets puurs, iets moois… dat mensen er soms verkeerd gebruik van maken heeft niets met het gegeven Reiki op zich te maken. Het zijn de mensen zelf die er weer iets goedkoops van maken.

******************

Reactie van een Reiki Master:

Hallo lieve mensen,

Ik vraag mij vaak af wanneer iemand gereed is om Reiki Master te worden. Ik zie vaak dat mensen binnen een jaar alle drie de graden hebben doorlopen; of in een weekend, of nog fraaier een initiatie per e-mail. Naar mijn idee kan dit allemaal niet. Reiki is voornamelijk bedoeld als zelf-healing. Vooral 1 en 2. Veel Masters die ik ken, zijn zelf nog helemaal niet geheald. Ze dragen nog veel bagage mee uit het verleden. en zijn niet in staat anderen te begeleiden om hun bagage te onderzoeken omdat ze nog geconfronteerd worden met hun eigen verleden. Ik heb het nu niet over charlatans, maar over zeer lieve en respectvolle mensen die helaas met het idee van wat Reiki kan doen ‘op de loop’ zijn gegaan. Ze hebben een  ‘Jezus syndroom’  hebben opgelopen en denken dat ze iedereen van hun kwalen kunnen genezen. Ik vind het ontzettend jammer dat ik deze ontwikkeling om mij heen zie, vooral omdat ik weet wat je met Reiki allemaal kunt bereiken. Zelf-healing en de zoektocht in je zelf naar je ware doel hier op aarde. Pas als je dit hebt bereikt ben je klaar voor het masterschap en kan je anderen hierin begeleiden.

Paar vraagjes: 

  • Weet je waarom je hier op aarde bent? 

  • Weet je wat je doel is in dit leven?

  • Als je aan een nare ervaring uit het verleden denkt, weet je dan waarom je het ervaren hebt? en kun je het plaatsen?

  • Heb je geen last van emoties als woede, angst, verdriet?

Als je hier overal ja op hebt geantwoord ben je naar mijn idee gereed om het masterschap door te geven aan derden. Wat mijn doel van deze post is? Ik moest het even kwijt en ik hoop dat sommigen nu werkelijk met de zelf-healing beginnen. Dit kan altijd, ook als je je Master al hebt. Het is absoluut niet mijn bedoeling om mensen te beledigen, maar om stof tot nadenken te geven. Ik wens dan ook niets meer dan heel veel liefde, licht en kracht voor iedereen.

******************

Conclusie: Als de leerling gereed is, verschijnt de meester….

Ik heb slechts Reiki I, en sta nog maar aan het begin van de ontdekkingsreis. Ik kan nog lang niet alle vragen met ‘ja’ beantwoorden, en misschien kom ik daar wel nooit helemaal aan toe, alhoewel ik daar wel mijn best voor wil doen. 

Ik ga verder met Reiki II, omdat dankzij Reiki I, mijn verdriet een plaatsje heeft gekregen, mijn slapeloosheid aanzienlijk minder is geworden, mijn woede zo goed als verdwenen is, en zelfs mijn schuldgevoel niet meer de boventoon voert… 

Reiki III (vind ik een betere benaming, dan dat men zichzelf ‘master’ noemt) is misschien niet eens weggelegd voor mij en dat is prima: als het wel zo moet zijn, ooit, merk ik het wel, denk ik.

Voorlopig is er voor mij nog veel werk te verzetten en ben ik al blij dat ik mijzelf en mijn partner Reiki mag geven. 

******************

Ik ben sinds 11 oktober in het bezit van Reiki 1. Mijn Reiki Master heeft verteld dat Reiki pure onzelfzuchtige liefde en energie is. En zo ervaar ik het ook. Als ik een Reiki behandeling geef, probeer ik die persoon energie maar ook liefde mee te geven. En de prijs voor de inwijding!!! is bijna niets. Ik ben mijn Reikimaster dankbaar voor de manier waarop ze mij heeft voorbereid. Vrede, vriendschap en liefde voor iedereen, Anneke

******************

Je zegt dat er officiële Reiki masterlijsten zijn. En dat is ook goed dat die er zijn. Het enige jammere vind ik dat ik, als niet commerciële Reiki-leraar, het jaarlijkse lidmaatschap van die lijsten niet kan en wil betalen… dat wilde ik even toevoegen… volg je gevoel, volg je hart.. dat is altijd het belangrijkste. Religie, kruiden/drugs, geld, macht kan altijd worden GEBRUIKT, maar ook worden MISBRUIKT. Reiki dus ook… luister met je hart, Viola

******************

Wat bedoelde die Reikimaster eigenlijk met geen woede en verdriet mogen kennen om het masterschap door te geven? Iedereen is mens, je wordt wel rustiger door reiki3, en minder snel boos en relativerender. Maar nog steeds heel af en toe eens flink kwaad hoor! en da’s erg lekker :), Viola

******************

Ik denk dat hij niet bedoelt dat je nooit meer boos mag worden, maar eerder dat je je niet door je boosheid laat leiden maar dat het beheersbaar blijft….. Hetzelfde geldt voor verdriet… natuurlijk kan ieder mens, met of zonder reiki III nog verdrietig worden, maar het zou mooi zijn als je het je leven niet laat overheersen, Loesje 

*********************

Hallo loes

Met toch wel een beetje verbijstering heb ik dit stukje gelezen. Hoe is het mogelijk dat er mensen zo met iets geweldigs omgaan als reiki. Voor mij is het nog altijd een godswonder, teruggegeven aan de mensheid, zonder geheimzinnigheid, maar echt uit het hart. Natuurlijk moet je het kaf van het koren scheiden, en natuurlijk zitten er ook charlatans tussen de Reiki- healers die in korte tijd veel geld willen verdienen met reiki. Maar is het zo niet met alle dingen in het leven?? Al het goede wordt goed en slecht benaderd en helaas kunnen we hier tegen weinig doen. Volg je intuïtie en kies een master die je vertrouwd. Iedere master heeft een eigen ( master ) stempel, en die krijg je niet zomaar. Waar ik mijn stempel hebt aangevraagd, moest ik eerst een kopie van mijn master- getuigschrift op sturen. Dus er is wel wat controle. Jammer vind ik het dat door zulke negatieve verhalen, reiki een negatieve klank krijgt. Jammer, Reiki is wonderlijk, en hierover kunnen we en mogen we niet negatief schrijven!!

Met vriendelijke groeten;
Peter Niesten, Reiki master

Reactie Nina

Hallo Loes,

Ik ben via een vriendin onlangs op je site gekomen; heerlijk om er in rond de dwalen, ik ben nog lang niet klaar.

Nu las ik net de reacties over “Reiki”. Velen zijn me reeds voorgegaan in hun positieve uiting, ik kan hier enkel in bijtreden. Ik heb sinds enkele jaren zelf ook Reiki II, voel me er heerlijk bij, ben sinds mijn Reiki I een ander mens geworden. Geef en deel dit geschenk met mijn kinderen, mijn partner, mijn dieren, mijn vrienden en met de mensen die het nodig hebben. Ook in mijn omgeving was er eerst enige negatieve reactie, doch stilaan komt daar verandering in. Mensen die ondervinden hoe heilzaam het werkt, vragen nadien zelf opnieuw om behandeld te mogen worden..

Uiteraard zijn er altijd charlatans onder de mensen, jammer genoeg, maar ik ben de mening toegedaan dat we allemaal over gezond verstand beschikken, ’t is enkel kwestie van het juiste te gebruiken. 🙂

Fijne website: doe zo verder !

Reactie Anita

Ik moet hierop ook even reageren. Deze hele discussie, het begin ervan slaat echt nergens op. Ten eerste, als je je laat inwijden voor Reiki dan merk je zelf wel of het goed zit of niet. Je voelt het en als jij niets voelt, tja… Ik vind het niet juist om een hele groep mensen, een helende methode die dus echt wel werkt af te doen als kwakzalverij. Jij bent waarschijnlijk zeer teleurgesteld in het leven…
Zoals jij dingen benaderd kun je zo niet het hele leven benaderen? Is de bakker waar jij je brood koopt wel in orde, want weet jij wat hij er in stopt? Deugt je dokter wel? Wie weet wat voor raar persoon hij wel niet is…

Voor mij, en ik spreek alleen voor mij, werkt Reiki wel. Ik ben visueel beperkt en heb sinds mijn eerste levensjaar al reuma. Sinds ik Reiki heb, febr. dit jaar, en met edelstenen bezig ben zie ik 20% meer, staan artsen voor een raadsel en heb ik minder pijnklachten en…ik ben mentaal sterker en rustiger.

Dus denk wat jij ervan wilt denken, voor mij, en velen, werkt het wel!!!

Gr. Anita

Reactie Rafael

Ik heb sinds 2 weken Reiki 1 ontvangen. Natuurlijk was ik van te voren gewezen op de algemene bekende veranderingen maar het is voor een ieder een persoonlijk proces. Het is absoluut niet zo dat ik na een inwijding gewoon verschoont was van mijn “karma” uit het verleden en zodoende dus wonderen kon verrichten. 

Het mooie wat ik heb ontdekt is dat ik juist heel erg geconfronteerd word met mijn gedragspatronen uit het verleden die nog steeds in het heden mijn eigen geluk in de weg staan. Voor mij is Reiki 1 eerst 35 jaar terugwandelen naar het begin. En oei wat een puinhoop trof ik aan. Ik begon ook het verband te zien tussen de verantwoordelijkheid van ons allemaal als maatschappij. Met de toekomstige ouders van kinderen die wij tegenwoordig maar aan hun lot overlaten in een wereld die geen richting meer heeft anders dan het nastreven van individuele zijnsbevrediging van het ego. En die kinderen zijn de toekomst. 

Ik ben teruggegaan tot mijn kinderjaren en trof mijzelf daar aan als kind van de toekomst. Ik was alleen, bang, verdrietig, in de war. Mijn ouders? die zagen mij niet, die waren alleen met zichzelf bezig. Ik was hun geadopteerde kind die nodig was om het “gezinsplaatje” op te leuken. Ik heb die kleine jongen opgepakt en getroost. Ik heb hem beloofd dat hij nooit meer bang hoefde te zijn en dat hij nooit meer alleen zou zijn en we zijn samen hand in hand die 35 jaar opnieuw ingewandeld. 

Hoe dat is verlopen kan ik nog niet in woorden beschrijven. Wel kan ik zeggen dat ik tot het besef ben gekomen dat wij allemaal eerst maar eens zouden moeten zwijgen voordat we beginnen te spreken en te oordelen. Reiki is voor mij één grote spiegel geweest en mijn ervaring is dat ik het mooiste, zuiverste en meest liefdevolle deel van mijzelf had achtergelaten. 

Ik had ook nooit geleerd hoe waardevol ik als kind kon zijn voor mijn eigen leven, laat staan voor het leven van anderen. Voor Reiki 1 heb ik eerst mijzelf moeten terugvinden, mijzelf moeten troosten, knuffelen, leren lief te zijn voor mijzelf, mijzelf alles te vergeven en anderen te vergeven die tenslotte ook net als ik dat essentiële stukje miste… Je bent gewoon de liefde voor jezelf kwijt wanneer je oordeelt over iets waar jezelf blijkbaar nog niet aan durft te beginnen, de reis terug, terug naar jouw begin. 

Dan leer je dat, om Reiki te begrijpen en te kunnen geven aan anderen, je bij jezelf moet beginnen. Dat vind ik nou het wonder van Reiki. En Jezus? Waarom proberen wij steeds als iemand iets goeds doet voor een ander, dat steeds met het Jezus syndroom te veroordelen? Als ik mij goed herinner was hij gek op kinderen en ik weet dankzij Reiki maar al te goed waarom. En dat is voor mij niet in geld uit te drukken. Wees lief voor jezelf, wordt Reiki….

Bron Email©Loes Raaphorst 10/2007

Reactie Tony

Beste lezers, al mijn hele leven heb ik mensen in mijn omgeving geheald door mijn handen te gebruiken, door mijn hart open te stellen en onvoorwaardelijk lief te hebben. Die onvoorwaardelijke liefde, daar ben ik mee geboren, die Energie is altijd en overal met me mee gereisd. Nu ik op 38 jarige leeftijd mijn innerlijke reis en intuïtieve ontwikkeling als belangrijkste doel bekijk ben ik dankbaar. Reiki is voor mijzelf een middel gebleken om mezelf beter te beschermen , te zuiveren en te genezen….een handleiding bij het omgaan met met deze manier van leven. Als ik één raad mag en kan geven aan zij die overwegen om met Reiki te starten: ben je klaar om te voelen? Kan je eerlijk, integer en liefdevol met jezelf omgaan? In jouw gevoel zal je het juiste antwoord vinden. Liefde voor jezelf , liefde voor anderen!!! Onvoorwaardelijk en onbaatzuchtig !!! 

Bron Email©Loes Raaphorst 09/2008

Reactie Ineke

Ook ik vind het jammer dat er hier gezegd wordt, dat Reikimasters, waarvan ik er ook 1 ben, blijkbaar bezig zijn met een ego te verwerven en geld te verdienen. Nou geloof me, als ik dat zou willen kon ik beter meedoen aan een auditie zoals er zo veel zijn op tv, 3 hele minuten bekendheid. 

Iedereen bezit van nature het genezend vermogen, sommigen onder ons kunnen dit zomaar gebruiken, prachtig!!! Anderen hebben daar wat hulp, een cursus, een initiatie bij nodig. 

De vermelding op een officiële masterlijst is een vrije keuze, als je zegt ik heb het geld er niet voor over dan is dat ook een keuze. Ik denk op mijn beurt, het scheidt het kaf van het koren en voorkomt dit soort discussies. Ik mag alleen doorgeven wat me zelf doorgegeven is, zonder veranderingen of toevoegingen, geen verzinsels of allerlei soorten reiki door elkaar.

Zou ik dit toch doen, dan word ik uit de vereniging gezet van de lijst afgehaald. Wil je een cursus volgen, dan kun je een oprechte master vinden, google, lees, luister naar anderen en volg je gevoel.
Voor iedereen die dit leest, veel liefde en licht en vooral ontdek je eigen-wijsheid.

Bron Email©Loes Raaphorst 10/2008

Reactie Kelly

Ik vind het hier boven genoemde ook onzin; neem aan dat iedereen de Reiki leefregels kent en dus ook weet dat als je het gaat gebruiken als een machtsmiddel of om er rijk van te worden dat dat niet werkt, althans wat je zaait ga je oogsten.

Dan ligt het er ook nog aan welke Reiki techniek je gebruikt, en welke master je hebt, want een goede master wijd je alleen in in de mastergraad als je daar werkelijk in staat voor bent en het verdient om een master te zijn. Geluk!

gr. Kelly

Bron Email©Loes Raaphorst 01/2010

Reageren? Gebruik de reactieknop bovenaan de pagina, maar vermeld wel even of jouw reactie online gebruikt mag worden.