Reiki, een Wondermiddel? – een praktijk verhaal

Nu de Reiki Regenboog Den Haag alweer een maand geopend is, komen er natuurlijk de nodige praktijkervaringen op de proppen. Ervaringen in alle soorten en maten, net zoveel als dat er verschillende mensen zijn. De meeste mensen zijn zich er goed van bewust dat Reiki energie een hulpmiddel is om flink met jezelf aan de slag te gaan. Reiki kan een ondersteuning zijn om allerlei processen in het menselijk lichaam en in de menselijke geest in werking te zetten. 

Het advies ‘veel water te drinken’ na een behandeling wordt niet voor niets gegeven. Op die manier kunnen afvalstoffen, losgekomen tijdens een behandeling, snel afgevoerd worden. Reiki energie helpt het lichaam zichzelf te herstellen, genezen en te ontspannen en de meeste mensen vinden het een heerlijke ervaring en zijn bereid met de gevolgen van de behandeling aan de slag te gaan, al dan niet met nog meer Reiki ondersteuning. Er zijn echter ook uitzonderingen. 

Op mijn tafel ligt een dame van middelbare leeftijd. Geen bijzondere lichamelijke klachten, behalve dan haar slapeloosheid. Al geruime tijd is dit een probleem voor haar, en op aanraden van een kennis heeft zij besloten Reiki te ‘proberen’. Na even kennisgemaakt te hebben en haar de in’s en out’s van een Reiki behandeling uitgelegd te hebben is het dan zover. De dame in kwestie verzekerd mij nog eens stellig dat ‘zij beslist niet in slaap zal vallen tijdens de behandeling’, nadat ik haar op deze mogelijkheid gewezen had. 😉

De Reiki energie stroomt onophoudelijk en er wordt mij duidelijk hoe zeer deze dame de energie nodig heeft. Zij voelt werkelijk als een lege batterij en mijn handen tintelen er vrolijk op los. Nog niet eerder heb ik zoveel energie voelen stromen. Halverwege de behandeling merk ik aan haar ademhaling dat zij in slaap is gevallen. Dit is voor mij een groot compliment; deze mevrouw voelt zich duidelijk zo veilig en ontspannen bij mij, dat dit gebeurt.

Na de behandeling moet ik haar zelfs wakker maken, en heel verbaasd concludeert zij: Reiki is wel heel ontspannend! Ze wil per direct weten of ik haar nog adviseer een slaappil te nemen de komende nacht. Ik ben geen helderziende en raad haar aan te doen wat haar hart haar ingeeft. We maken een  vervolgafspraak, ik adviseer haar veel water te drinken en wens haar veel sterkte.

De volgende morgen, word ik echter letterlijk mijn bed uitgebeld: ze heeft geen oog dicht gedaan en zegt de vervolgafspraak af. Er rest mij slechts haar het beste te wensen en te betreuren dat ik niet meer tijd krijg haar te helpen. Reiki is geen wondermiddel, maar een hulpmiddel. Wonderen te verwachten van 1 behandeling is niet reëel. Soms gebeurt het, dat ontken ik niet, maar meestal is er toch wel iets meer werk aan de winkel, vooral voor de Reiki ontvanger. 

Elke lichamelijke klacht heeft een psychische tegenhanger, waar aan gewerkt zal moeten worden. Reiki kan de energie leveren om met de oorzaak van de klacht(en) aan de slag te gaan. Soms kan het voorkomen dat men onbewust er nog niet aan toe is, bij zichzelf naar binnen te kijken. Men wil wel van de klachten af, maar zonder er zelf ook energie in te steken. Zo werkt het natuurlijk niet. Reiki kan ondersteunend werken, de weg wijzen, iets in beweging zetten, maar wonderen gebeuren niet op commando.

©Loes Raaphorst < 2005