Rhiannon

Mythologie

De oorspronkelijke naam van Rhiannon was Rigatona ofwel ‘grote koningin’, de Welshe paardengodin van de Onderwereld. Het verhaal over haar werd afgezwakt tot een soort sprookje, zoals ook haar naam ‘grote koningin’ werd veranderd. Hoewel zij niet menselijk was, trouwde zij met Pwyll, een sterveling, aan wie zij een zoon schonk die na de geboorte verdween. 

De dienaressen smeerden bloed van een puppy op Rhiannons gezicht en beschuldigden haar ervan haar kind te hebben opgegeten. Rhiannon werd veroordeeld alle gasten van haar man op haar rug te dragen. Toen haar zoon na zeven jaar terugkeerde, leefden zij nog lang en gelukkig. 

Betekenis

Rhiannon galoppeert je leven binnen om je te vertellen hoe je met twijfel moet omgaan. Het is gezond aan iets of iemand te twijfelen als je instinct je waarschuwingssignalen geeft. Voortdurend aan jezelf twijfelen, is een vorm van zelfontkenning en niet erg productief. De beste manier om met twijfel aan jezelf om te gaan, is jezelf te ondervragen. 

Twijfelen aan jezelf leidt nergens toe. Jezelf ondervragen geeft je antwoorden. Raak je verstrikt in twijfels en slaat je optimisme erdoor om in wanhoop, wordt je zelfvertrouwen erdoor ondermijnd en verwordt je vitaliteit tot indolentie en aarzeling? Verbindt de twijfel zich met je angsten, en houdt dat je af van succes? Laten twijfels van anderen je droombootje stranden? 

Misschien moet je ten aanzien van de buitenwereld sceptischer zijn en er niet blind op varen. Rhiannon zegt dat je je heilige ik niet moet laten aantasten door twijfel. Stel vragen in plaats van te twijfelen, zodat je de antwoorden krijgt die je nodig hebt om je pad naar heelheid te vervolgen. 

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met rechte rug en sluit je ogen. Haal diep adem en adem langzaam uit. Adem nog eens diep in en adem alle druk en spanning door je neus naar buiten, alsof je een waterspuwende walvis bent. 

Adem nog eens diep in en zie of voel bij het uitademen een boom. Het mag een boom zijn die je kent of een die alleen in je fantasie bestaat. Adem diep in en ga bij het uitademen voor de boom staan. Strek je handen uit en voel aan de bast van de boom. Hoe zien de bladeren eruit? Laat je lichaam nu in water veranderen en laat jezelf op de aarde regenen. Voel hoe je wordt opgezogen door de wortels van je boom.

Nu reis je naar beneden, steeds dieper en dieper ga je. Het voelt veilig en prettig, warm en gezellig, terwijl je steeds verder omlaag gaat. Je voelt je steeds meer ontspannen, terwijl je dieper en dieper daalt. Je ziet een ruiter op een wit paard. Het is Rhiannon en je vraagt haar halt te houden. Ze stop, stijgt af en loopt naar je toe.  

Je vraagt of ze je wil helpen bij het transformeren van je twijfels en zij is daartoe bereid. Je noemt je eerste twijfel en zij zet die om in een vraag. Je beantwoordt de vraag en je noemt je tweede twijfel en zo ga je door tot je Rhiannon al je twijfels hebt verteld en zij ze stuk voor stuk in vragen heeft omgezet, waarop je een antwoord hebt gegeven. 

Je bedankt haar en ze vraagt je om een geschenk. Je geeft haar onvoorwaardelijk wat ze vraagt. Daarna bestijgt Rhiannon haar paard en galoppeert ze weg terwijl jij terugkeert naar de wortels van de boom. Je gaat de wortel binnen en reist naar boven, steeds hoger gaat het en je hebt zelfvertrouwen, voelt je veilig en helder. 

Omhoog ga je en je voelt je versterkt, verkwikt en evenwichtig. Je komt bij de boomstam en je springt uit een tak, zodat je voor de boom op de grond belandt. Adem diep in en keer bij het uitademen terug in je lichaam. Haal nog eens diep adem en open bij het uitademen je ogen. Welkom terug!