Rose Red – Miniserie van Stephen King

Zoals inmiddels wel bekend is, wordt er hier heel wat Stephen King gekocht en gekeken. De miniserie Rose Red was echter zelfs voor mijn partner nog een mysterie, omdat dit verhaal nooit als boek verschenen is. Wij kwamen deze DVD tegen, zoals altijd ‘heel toevallig’ ;-), tijdens het boodschappen doen en één blik op de achterkant vertelde ons dat deze miniserie ons minstens drie avonden aan de buis zou kluisteren. Een prettig vooruitzicht dus! 

 Rose Red (Stephen King)<br>Stephen King

 bol.com Partner

Laten wij eerst even kijken naar wat feiten; Rose Red was een project waar King al een hele tijd mee bezig was en wat al jaren af en toe aan de oppervlakte kwam. Lange tijd zag het ernaar uit dat zijn scenario gebruikt zou gaan worden voor de remake van Jan de Bonts The Haunting, maar daar stak Steven Spielberg uiteindelijk een stokje voor. Na de breuk met Spielberg ging Rose Red een eigen leven leiden. King herschreef het hele verhaal tijdens zijn revalidatie van het ongeluk dat hem in juni 1999 bijna het leven kostte. 

Een jaar later – van augustus tot december 2000 – werd de serie in Seattle al ingeblikt met een budget van 35 miljoen dollar, exact evenveel als ABC al had opgehoest voor Storm of the Century. Een groot deel van het geld ging naar de speciale effecten, die onder meer vuurmonsters en dodelijke stenen omvatten en gecreëerd werden door het XFX-team van Steve Johnson (Lord of Illusions, Pet Sematary II). Rose Red zelf, het gigantische spookhuis, is in werkelijkheid het Thornewood Castle in de staat Washington. ABC had een half miljoen dollar nodig om het huis om te bouwen. 

Is de Rose Red Mansion echt behekst? Om het geheim te ontrafelen organiseert een professor een onderzoek ter plaatse. Met haar team – zes mensen met uiteenlopende paranomale gaven – wil ze de sluimerende bovennatuurlijke krachten van het land opwekken. De onovertroffen Stephen King zorgt weer voor flink wat onrust en stelt uw zenuwen danig op de proef in deze sterke thriller, waarin een spookhuis zijn onderzoekers op gruwelijke, maar inventieve wijze naar het leven staat. Want Rose Red is niet zomaar een landhuis het is een paleis des doods. Toch speelt King het klaar ons ook regelmatig te laten glimlachen. Het moment dat de laatste erfgenaam zijn relatie tot het huis uitlegt met de woorden: “het eet mijn familieleden op”, deed mij schateren! 

In het verhaal staat dokter Joyce Reardon (Nancy Travis), professor in paranormale zaken, centraal. Ze is al lange tijd gefascineerd door het oude spookhuis Rose Red en zijn vroegere inwoners. Sinds 1972 zijn er geen paranormale activiteiten meer waargenomen in Rose Red. Reardon trekt met een heel team mensen – waaronder het 15-jarige autistische meisje Annie Wheaton –  naar het huis om de oude geesten weer op te wekken. Rose Red werd in 1907 gebouwd door de machtige oliemagnaat John P. Rimbauer en zijn vrouw Ellen Rimbauer. De nodige flashbacks zorgen ervoor dat de je als kijker langzaam maar zeker het verhaal voorgeschoteld krijgt. Joyce en haar team zal met hun onderzoek niet alleen oude geheimen losmaken, maar ook geesten uit het verleden…

Cast: Nancy Travis, Matt Keeslar, Kimberly J. Brown, David Dukes, Judith Ivey, Melanie Lynskey e.a. onder regie van Craig R. Baxley. (245 minuten)

  bol.com Partner