Geduld

Deze rune spreekt eigenlijk voor zich: als je de rune van geduld tegenkomt word je gevraagd geduld te hebben, over iets in je leven. Of misschien ben je juist iemand die eindeloos geduld heeft met anderen en niet met jezelf. In dat geval herinnert deze rune je eraan dat als je jezelf beter wilt voelen je elke dag even tijd vrij moet maken en moet leren geduld met jezelf te hebben. Waardeer je eigen pogingen en wees dankbaar voor alles wat je al bereikt hebt in het leven.

St. Thomas Aquinas herinnert ons eraan dat geduld een onderdeel is van moed en dat het soms moedig is geduld te hebben. Wanneer je ‘beter’ wilt worden moet je jezelf toestaan één stap tegelijk te nemen en niet teveel tegelijk willen. Als je geduld oefent, krijg je vanzelf vertrouwen, wijsheid en doorzettingsvermogen. In tegenstelling tot oordelen, vergelijken en ‘niet-zonder-kunnen’ is geduld je bondgenoot in het leven.

Als je zojuist vervelend nieuws hebt gekregen, trek je dan even terug en overdenk goed wat je net gehoord hebt. Bekijk of dit nieuws iets is wat vanzelf weer voorbij gaat, zonder dat je daar iets aan kunt veranderen, of iets wat blijvend is. Mediteer, bid of vraag raad, en bedenk je zelf in de donkerste uren: This too shall pass.

Echter voor sommigen kan deze rune een herinnering zijn aan het feit dat zelfs geduld grenzen heeft. Wat het ook is, weet goed het verschil tussen geduld en ontkenning. Als je in je huidige situatie te lang geduldig bent geweest, is geduld geen deugd meer. 

Het echte bewijs dat je bezig bent met het leiden van een goed en beter leven is toch dat je zoveel geduld hebt dat je elke dag kunt nemen zoals hij komt? Door geduld bij innerlijke rust op te tellen bereik je een plaats van acceptatie met het leven en jezelf. Door rustig naar de wereld om je heen te kijken ben je in staat door ogen van liefde te kijken. 

Runen Stenen – een orakel?