Grenzen

Wanneer je de rune van grenzen tegen komt, staan bijna altijd het respecteren en beschermen van je gevoelens, je gezondheid en je welzijn ter discussie. Deze rune vraagt je heel duidelijk om grenzen aan te geven, waarbinnen je een goed leven kunt leiden. Misschien is het een uitdaging voor jou om eens NEE te leren zeggen tegen iets dat niet langer op zijn plaats is in jouw leven. 

Grenzen stellen is iets anders dan een muur om jezelf heen bouwen. Zodra je je eigen grenzen aan kunt geven en kunt beslissen wat je wel en wat je niet meer accepteert, kun je een veilig leven leiden zonder muren. 

Deze rune kan ook een bevestiging betekenen. Koester dan het feit dat jij zo goed grenzen kunt aangeven. Goede grenzen zijn essentieel voor het ontwikkelen van eigenwaarde. In de cirkel van de Runen, ligt deze rune niet voor niets tussen ontkenning en eerlijkheid in. 

Als je nog jong bent, betekenen grenzen vaak een beperking van je vrijheid. Als we ouder worden, kunnen we toegeven dat goede grenzen juist een veiliger haven creëren, waarin wij veilig kunnen leven, groeien en ‘beter’ worden.

Dus bij het trekken van de rune van grenzen, ga eens na bij jezelf of jouw grenzen er werkelijk zijn. Worden ze herkend, erkend en gerespecteerd door iedereen om jou heen? Aan de andere kant, respecteer jij zelf ook de grenzen van anderen? De grenzen van de mensen waar je van houdt, maar ook van collega’s en vrienden en vooral die van jouw kinderen?

Net als een goed onderhouden tuin, vragen grenzen ook om verzorging en aandacht. Zonder deze zorg kun je niet veilig verder gaan met je ‘nieuwe’ leven. Laten we het op deze manier zeggen: zonder gezonde grenzen storten de mensen om je heen ook in. Zonder goede grenzen is het bijna onmogelijk kinderen respect bij te brengen. Goede grenzen zijn als een boom die schaduw brengt tegen de zon, waar kinderen onder kunnen spelen, in de wetenschap dat ze veilig op zullen groeien.

Runen Stenen – een orakel?