Rouw/ Verdriet

Deze rune wil dat je eens even stil staat bij je hart. Rouwen doe je met je hart, maar daar zal het ook uiteindelijk genezen. Bijna iedereen krijgt in zijn leven vroeg of laat met rouwen te maken. Misschien trek je deze rune omdat je nu aan het rouwen bent, of om iets wat al heel lang gebeurd is, maar nu is de tijd om het te verwerken.

Zonder rouw zul je nooit verder komen met wat je zoveel verdriet heeft bezorgd. Misschien is het de dood van een kind, een vriend, een vader of moeder, accepteer het rouwen, neem er echt voldoende tijd voor, want alleen in de allerzwartste periode van rouw zul je de waarde van het leven weer vinden.

Maar misschien is deze rune een boodschap dat je even stil moet staan bij het rouwen van iemand anders, iemand die heel hard even een schouder nodig heeft, iemand die een vriend nodig heeft waar hij samen mee kan huilen? Rouwen kan op heel veel manieren en denk daar aan, als je iemand probeert te helpen bij het rouwen.

Als er spijt in het spel is, krijgt het verdriet een andere vorm: soms is er spijt over iets wat men wel of juist niet gedaan heeft, of over iets wat gezegd of juist niet gezegd is. De rune van rouw en verdriet kan een zachte herinnering zijn iets goed te maken als je iemand verkeerd beoordeeld hebt, of pijn gedaan hebt. Misschien moet je naar je hart luisteren en het goed gaan maken.

Soms komen gevoelens van spijt en iets ‘verloren’ hebben naar boven drijven als we een kans hebben laten lopen. We zeggen dan: het was de kans van mijn leven, en blijven maar spijt en verdriet houden over dat wat we misgelopen zijn. Beter is het om terug te kijken en te erkennen dat jouw pad ergens anders ligt en daar vrede mee te hebben.

Misschien wil deze rune je laten weten dat als je te lang alleen hebt rondgelopen met je verdriet je hulp moet gaan vragen aan familie of vrienden. Misschien zelfs aan buitenstaanders of een hulpinstantie waar je lotgenoten treft.

Voor sommigen kondigt deze rune aan dat het tijd is oud zeer te verwerken. Voor anderen is het juist het teken dat de lange periode van rouwen voorbij is. Hoe dan ook, wees jezelf ervan bewust, dat zelfs het allergrootste verdriet over een tijd minder/draaglijker zal worden.

Runen Stenen – een orakel?