Schaamte

Wanneer je nog last hebt van schaamte over het verleden kun je niet oprecht genieten van je hedendaagse leven. Heb je als kind misschien vaak alleen op het schoolplein gestaan, terwijl de andere kinderen aan het spelen waren?

Deze rune geeft aan dat het tijd is die schaamte te begraven in je herinneringen, te verbergen tussen oude foto’s, die tot het verleden behoren.

Velen van ons hebben nog steeds last van die nare gevoelens van chaos en onzekerheid, misschien uit hun jeugd waarin niet naar hen geluisterd werd en er geen grenzen gesteld werden en men dus ook niet beloond werd voor goed gedrag.

Waar je ook bent, op het pad der healing, neem even de tijd om te bedenken wanneer je precies voor het eerst deze pijn voelde. Gevoelens van schaamte zijn dodelijk voor vertrouwen en vooral voor zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Daarom moet je even terugdenken aan die schaamte van vroeger, reken er voorgoed mee af, want het bindt je ten onrechte met het verleden.

Voor sommigen betekent het ontvangen van deze rune, de erkenning dat zij al zover zijn gekomen op hun weg naar herstel dat zij de helderheid, de kracht en de wil hebben hun gevoelens onder ogen te zien. Het is nu tijd om dat plekje in je hart, waar al die eenzaamheid en die angst verborgen zat, waar je al zo lang mee leefde te openen en ermee af te rekenen.

Troost je met de gedachte, dat als de tijd rijp is, je de moed zal vinden om alles wat er gebeurd is aan iemand te vertellen; slecht aan één persoon. Deze rune leert ons dat dat het mogelijk is een heel nieuw leven op te bouwen en dat je ook in staat zult zijn te leren hoe je dat nieuwe leven moet leven. 

Denk eens aan de dag dat je vrij zult zijn van al die gevoelens van schaamte. De dag dat je niet langer lijdt onder de pijnlijke ervaringen uit je jeugd, of de gevoelens veroorzaakt door het verraad van diegene waar je juist steun bij zocht, maar wat je nooit gegeven werd. 

Besef je dan goed dat je al die pijn toch overleefd hebt en wees maar trots op jezelf dat je zover gekomen bent op je reis naar zelfontplooiing. Want het is een reis, naar zelfacceptatie, jezelf liefhebben en goed voor jezelf zorgen, weg uit de schaduw en op weg naar het licht.

Runen Stenen – een orakel?