Schuldgevoel

Wanneer je deze rune ontvangt/tegenkomt bedenk je dan dat je jezelf de tijd moet gunnen om jezelf te accepteren. Gebruik dit moment om even stil te staan wat het nu eigenlijk is, welk gevoel of verdriet je precies voelt. Het verleden is niet meer te veranderen; het is gebeurd en het enige wat je nu kunt doen is het accepteren.

Schuldgevoel ontstaat na een conflict. Als deze rune iets te maken heeft met een situatie waar jij je schuldig over voelt, kun je dit alleen maar eerlijk en open bekijken om daarna te doen wat in jouw macht ligt om het op te lossen en proberen alles weer in balans te brengen.

De rune van schuldgevoel helpt ons herinneren dat het soms nodig is iets te herstellen of goed te maken. Als het een situatie uit het verleden betreft, iets wat wel, of juist niet gedaan is, of had moeten worden, vraagt deze rune je, jouw hart te openen. Misschien moet er een brief geschreven worden? Misschien moet je iemand opbellen? Misschien moet je iets met iemand uitpraten? Het is in ieder geval nu de tijd voor helderheid en in het reine te komen met het verleden. 

Als het onmogelijk is om iets goed te maken, of juist ongepast, wees dan in ieder geval eerlijk tegen jezelf en tegen de hogere macht in je leven. Soms helpt het al alleen liefde te voelen, zonder het uit te spreken.

Als blijkt dat het probleem nooit op te lossen valt, sta jezelf dan gevoelens van machteloosheid toe. Beleef deze gevoelens goed en helemaal en laat ze dan los! Leren hoe je dingen los moet laten die toch niet te veranderen zijn is een heel belangrijk onderdeel van het ‘beter’ worden van de wereld en van jouw leven.

Als je deze rune hebt ontvangen als antwoord op jouw angst dat je misschien iets fout hebt gedaan, dan is het Orakel ondubbelzinnig: iedereen maakt fouten! Je hoeft over het maken van fouten geen schuldgevoel te hebben, want alleen hierdoor kun je leren. Eindeloos jezelf overal de schuld van blijven geven hoort niet thuis in het proces van ‘beter worden’.

Bezorgdheid veroorzaakt door schuldgevoel, brengt ons vertrouwen aan het wankelen, vervormt ons gezond verstand en vertroebelt onze waarneming. Leven met een schuldgevoel is eigenlijk jezelf saboteren. 

Aan de andere kant, als je helemaal geen schuldgevoel hebt, en je hebt deze rune toch ‘getrokken’ kun je je afvragen waarom? Misschien is het tijd om het vertrouwen in jezelf, je familie, je vrienden en je kennissen op te gaan bouwen?

Runen Stenen – een orakel?