Vergeving

Vrede met het verleden kun je alleen krijgen door vergeving. Als je deze rune ontvangt word je gevraagd: wie zou ik moeten vergeven en bij wie zou ik om vergeving moeten vragen. Voor iedereen die de moed kan vinden om juist diegene die jou verraden heeft te vergeven, is deze rune een zegening. 

Iemand vergeven die jou pijn heeft gedaan en het goedmaken zijn de twee gezichten van vergeving. Er is nog een derde gezicht: misschien zou je jezelf eens moeten vergeven.

Doordat je deze rune tegenkomt, word je gedwongen eens te kijken naar jouw leven, waar je misschien nalatig, onvriendelijk of zelfs gemeen bent geweest. Wat kun je doen om dit goed te maken? Moet je misschien iemand een brief schrijven? Moet je het misschien met iemand uitpraten? Moet je iemand om vergeving vragen?

Er wordt wel gezegd dat als je vast houdt aan haat en wrok, je net zo goed bij de duivel te biecht kunt gaan. Wrok en haat berooft je van energie, kracht en gemoedsrust en uiteindelijk het vermogen om ‘beter’ te worden. Bovendien is haat niet aangeboren en liefde wel. 

Deze rune kan ook een dubbele zegening zijn voor diegene die niet in staat zijn iets te vergeven: ten eerste voor de moed om de deur naar het verleden dicht te doen en ten tweede voor de wil om verder te gaan met hun leven. 

Soms moet je eerst heel erg kwaad geworden zijn, om uiteindelijk te kunnen vergeven. Gebruik daarom dit moment om schoon schip met je verleden te maken. Wees wel geduldig met jezelf, want het duurt even voor je alles los zult kunnen laten.

Runen Stenen – een orakel?