Sechmet

Mythologie

Sechmet, de leeuwkoppige Egyptische zonnegodin, staat bekend als het verwoestende aspect van de zon. In een vlaag van woede zwoer ze de hele mensheid te vernietigen en ze zaaide dood en verderf. Dankzij de tussenkomst van Ra, de oppergod, werd ze gestuit; hij legde reusachtige vaten bier vermengd met granaatappelsap op haar pad. Sechmet dacht dat het mensenbloed was, dronk het op en raakte bewusteloos. Toen ze wakker werd, was haar woede gezakt. Het rood in deze afbeelding wijst op Sechmet’s verschroeiende, gloeiende aard.

Betekenis

Sechmet springt je leven binnen om je te helpen je boosheid onder ogen te zien. Voel je je onprettig door boosheid, van jezelf of van een ander? Ben je bang om boos te zijn omdat je hebt geleerd dat het onaardig is? Of dat het uiten van boosheid lelijk is? Heb je je boosheid zo sterkt onderdrukt of van je af gehouden dat je niet meer weet hoe je hem moet uiten? Misschien ben je nog verder gegaan en ben je in woede uitgebarsten. 

Woede is onstuitbare, opgestapelde boosheid. Misschien kook je inwendig voortdurend van woede en weet je niet hoe je de ketel van het vuur moet halen. Sechmet zegt dat onze boosheid deel uitmaakt van onze macht als vrouw. Verlies je boosheid niet. Je moet leren haar zo te uiten dat ze hoorbaar is. Je moet leren haar te transformeren zodat ze je versterkt en stimuleert. Als je boosheid tot bondgenoot maakt, zal je weg naar heelheid vitaler zijn. 

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet wordt gestoord en waarop je lawaai kunt maken. Je hebt een trommel of kussen of een bataka-knuppel* nodig. Je kunt erbij dansen of zitten, afhankelijk van wat je geschikt lijkt. Ga ontspannen zitten of liggen met rechte rug. Adem diep in en adem in acht tellen langzaam uit. Haal nog eens diep adem en voel of visualiseer een strand. Het een strand zijn dat je kent of eentje uit je fantasie.

Haal langzaam en diep adem en inhaleer de geur van de zee en ga er bij het uitademen naartoe. Voel hoe de zon op je huid brandt en de koele zeewind. Roep Sechmet en vraag haar om je te helpen bij en getuige te zijn van je boosheid. Sechmet komt tevoorschijn en gaat voor je zitten. Stel jezelf de vraag: waar voel ik boosheid? en luister naar het antwoord. (Het kan boosheid van kortgeleden of een heel oude woede zijn.) 

Sechmet zegt dat je ontspannen moet zoeken naar je boosheid en ze garandeert je dat ze zal komen als je erom vraagt. Als je je boosheid te pakken hebt, herbeleef dan het incident waar je boosheid bij voelde en herhaal de woorden: ik ben boos. Zeg ook waarover je boos bent. Sechmet is getuige van je boosheid en zegt: ik hoor dat je boos bent. Je kunt zitten of staan op je veilige plaats op het strand, maar blijf de woorden herhalen: ik ben boos. 

Als je een trommel hebt, moet je gevoelens van boosheid via de trommel uiten. Als je liever met een kussen of bataka-knuppel slaat, laat je lichaam de boosheid dan voelen en uiten. Beweeg je, breng het onder woorden, dans of doe wat je uitkomt. Maar je moet jezelf vooral toestaan je boosheid te voelen en te uiten. Weet dat je het veilig kunt doen, dat Sechmet getuige is van je boosheid en daarom van je houdt, dat het jouw boosheid is en dat je het recht ertoe hebt. 

Druk dieper in de boosheid tot je het gevoel hebt dat je klaar bent of tot het in iets anders verandert. Als je klaar bent, haal je diep adem en inhaleer je alle opgewekte en getransformeerde energie. Sechmet vertelt je hoe heerlijk ze het vond om te kijken en je de ruimte te geven om je boosheid te uiten. Je voelt je versterkt en opgeknapt. Je bedankt Sechmet en ze vraagt je om een geschenk. Je geeft het haar onvoorwaardelijk en ze vertrekt. Hal nog eens diep adem en open je ogen bij het uitademen. Welkom terug!

* een bataka-knuppel is een knuppel van schuimrubber die gebruikt wordt om op een veilige manier boosheid en razernij te uiten.