Sfinx

Mythologie

De Sfinx is in de Griekse mythologie het monster – vrouwenhoofd en borsten, het lichaam van een hond, de klauwen van een leeuw, de vleugels van een adelaar en de staart van een slang – dat Oedipus een raadsel voorlegt. Voor de oud4e Egyptenaren was zij de symbolische vertegenwoordigster van de Nijl en zijn seizoenen. 

Zij was ook een manifestatie van Hathot, de godin van leven en geboorte. De Sfinx van Egypte was gebouwd als de bewaker van de horizonten, de opkomende en ondergaande zon. Ze bewaarde de sleutels tot de poorten der wijsheid. In hun streven naar verdiepte kennis moesten ingewijden de uitdagingen van de Sfinx tegemoet treden.

Betekenis

De Sfinx laat je niet passeren als je haar uitdaging niet aanneemt. Ze vraagt: hoe kun je voldoen aan een uitdaging en in alle aspecten van je wezen slagen? Je kunt je laten verscheuren door uitdagingen, je kunt je erdoor laten schoppen of slaan of verslaan, maar hoe kun je de uitdaging aannemen en de energie ervan gebruiken om jezelf te voeden? Ben je uitdagingen altijd uit de weg gegaan en ontdek je nu dat je de energie of kracht om ze onder ogen te zien zien niet hebt ontwikkeld? 

Misschien is het eenvoudiger de uitdaging te negeren en te volharden in je zelfbeperkende gedrag. Of misschien heb je het gevoel dat je leven een zootje is. Hoe je in het verleden ook gedanst hebt met uitdagingen, dat moet veranderen. De grootste uitdaging van het leven is hoe je reageert op uitdagingen. De Sfinx zegt dat jij alleen heel kunt worden door je uitdagingen onder ogen te zien. 

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met recht rug en sluit je ogen. Adem diep in en adem langzaam uit. Haal nog eens diep adem en adem uit met een zucht. Haal nog eens diep adem en bundel bij het uitademen al je stress en spanning in een zoemtoon. Haal nog een keer diep adem en zie of voel de steile helling van een heuvel voor je. 

Het kan een heuvel zijn die je kent of een uit je fantasie. Er is een pad op de helling en dat loop je op. Eerst gaat het lichtjes omhoog, daarna kom je op een vlak stuk. Daarna gaat het weer omhoog, deze keer steil, zodat je moet klimmen, op handen en voeten tot je bij een klein hutje komt. Je bent buiten adem en je hebt dorst en je besluit op de deur van het hutje te kloppen. 

Een oude, zeer knappe wijze vrouw doet de deur open. ‘Ik verwachtte je al’, zegt ze tegen je. Je vraagt om een slokje water en de wijze vrouw neemt je mee naar achter, geeft je een kom, wijst op een heilige bron en zegt dat je je met het water daaruit moet verfrissen. Je dompelt de kom in de heilige bron en drinkt. Het water lest je dorst en het kalmeert en verfrist je. 

Nu pakt de wijze vrouw je bij de hand en ze leidt je het hutje binnen. Het hutje staat vol met wonderbaarlijke en magische, prachtige en schitterende dingen. ‘Ik heb iets wat je nodig hebt’, legt ze uit terwijl ze je een groot pakket geeft. Het is zwaar. ‘Maak het maar open als je op de Vlakte der Visie bent. Nu moet je gaan’. Ze begeleidt je naar de deur en omhelst je. Je bedankt haar en vertrekt. 

Het pad leidt je naar een reusachtige vlakte. Het is de Vlakte der Visie, waar een koele, zuiveren en schone wind waait. Waar je alles kunt zien wat je moet zien. Haal diep adem en zuig de zuiverheid van de Vlakte der Visie in je op. 

Je legt het pakket op de grond en je hurkt neer om het open te maken. Er zit een maliënkolder en een zwaard in. Je trekt de maliënkolder aan. Hij past perfect. Je pakt het zwaard en slaat in de lucht. Het voelt goed aan in je hand; het heeft het juiste gewicht en een goede balans. 

Er valt iets voor je voeten. Je buigt naar beneden en pakt het op. Het is een handschoen, een pantserhandschoen. Een stem zegt: ‘ben je klaar om mij onder ogen te zien?’ Je pakt de handschoen op en staat op om je uitdaging tegemoet te treden, die gemaskerd voor je staat. Je gooit de handschoen terug en je uitdaging trekt hem aan. 

Jullie kruisen de zwaarden en het gevecht begint. Je uitdaging probeert je beetje te lichten, maar je slaagt erin diep adem te halen en overeind te blijven. Je uitdaging probeert je aandacht af te leiden, maar je slaagt erin diep adem te halen en je te blijven concentreren. Je uitdaging is sterk en standvastig en probeert je af te matten, maar je blijft gecenterd en sterk door diep adem te halen, zodat oneindige aarde-energie je lichaam intrekt. 

Ten slotte zegt je uitdaging dat ze zal ophouden met het gevecht als je haar omhelst. Je steekt je zwaard weg en je opent je armen en je uitdaging loopt op je af. Terwijl jullie elkaar omhelzen, lossen jullie maliënkolders op en verdwijnen de zwaarden. Je houdt elkaar vast met liefde en begrip. Je uitdaging is veranderd in licht, dat vervolgens in je lichaam wordt opgenomen en deel van je wordt. Je voelt je versterkt en verkwikt.

Je verlaat de Vlakte de Visie en loopt het pad af. Het hutje van de oude wijze vrouw is weg. Je loopt het pad verder af en je voelt je verfrist en heel, opgeknapt en bevrijd, gecenterd en rustiger. Als je onder aan de helling bent, haal je diep adem en terwijl je langzaam uitademt, keer je helemaal terug in je lichaam. Adem nog eens diep in en adem langzaam uit. Als je er klaar voor bent, doe je je ogen open. Welkom terug!