Sheila Na Gig

Mythologie

De grijnzende Sheila Na Gig, de oude Ierse godin van geboorte en dood, die met haar handen haar yoni opentrekt, versierde menig kerkdeur tot ze werd vernield of weggehaald door hen die er aanstoot aan namen. De Kelten vereerden de geheiligde kracht van vrouwelijke geslachtsdelen en zij maakten er beelden van ter bescherming. 

Sheila Na Gig staat hier afgebeeld als een toverkol ( wijze vrouw) ten voeten uit: magere ribbenkast, verdorde en uitgezakte borsten, met nog maar een paar tanden en schaarse haren, maar in de pracht van haar leeftijd toch uitdagend en levendig. Alle vrouwen hebben het recht deze pracht te eisen. Zij daagt je uit haar aan te kijken, je angst voor de ouderdom onder ogen te zien en openlijk je lof voor wat oud wordt en sterft uit te spreken. 

Betekenis

Sheila Na Gig grijnst provocerend naar je en nodigt je uit je samen met haar te openen. Nu is het moment gekomen je open te stellen voor nieuwe ervaringen, mensen, plaatsen en dingen. Nu is het moment gekomen nieuwe projecten op te zetten, nieuwe richtingen in te slaan, dapper naar buiten te treden. Het universum vraagt je buiten te komen spelen.

Misschien moest je je energie inkrimpen om een verwonding, een ongeluk, een verlies te verwerken. Of heb je niet gemerkt dat je je veilig open kon stellen. Misschien moest je je afsluiten, dingen op een rijtje zetten en je naar binnen richten. Sheila Na Gig komt je eraan herinneren dat je je nar het inkrimpen moet uitdijen en openstellen. Het is tijd je heelheid te voeden door datgene wat het uitstrekken, uitdijen en openstellen brengt, te integreren. 

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga zitten of liggen met rechte rug. Sluit je ogen. Adem diep in en adem uit met een geluid dat in je opkomt. Haal nog eens diep adem en adem met meer lawaai uit. Laat alles wat je niet mee wilt torsen met dat geluid van je afglijden. 

Voel of visualiseer hoe je lichaam, te beginnen bij je tenen, in een uiterst ontspannen groen verandert, de kleur van moeder aarde. Bij elk inademen inhaleer je groen: bij elk uitademen verspreidt het groen zich door je lichaam tot je door en door ontspannen en helemaal groen bent.  

Zie of voel nu een ingang voor je. Is hij sierlijk, met een massief gouden deur, of is de deur van eenvoudig maar elegant hout? Is hij breed of smal, laag of hoog? Pas je ingang aan aan je behoeften. Als je de ‘ingang van je dromen’ hebt geschapen, ga er dan voor staan en bewonder je werk.

Achter de deur die je net hebt gemaakt, ligt de Andere Wereld. Daar is iets belangrijks voor je leven dat je nu moet zien en/of ervaren. Open de deur als je er klaar voor bent en wandel de Andere Wereld binnen. Voel jezelf echt open als je je deur opendoet. 

Als je klaar bent met wat je in de Andere Wereld moet zien en/of ervaren, stap dan terug door de deur en doe hem dicht. Kijk naar je lichaam en stel jezelf de vraag: waar moet ik me openen? Daarna visualiseer schep en/of voel je een ingang in jezelf. Open de deur en laat binnen wat je nodig hebt. Moet je je hart openstellen voor liefde? Of je longen voor vergevingsgezindheid? Sluit de deur als je voelt dat je hebt binnengelaten wat je nodig hebt.

Voel of zie weer dat je lichaam groen is. Adem diep in; bij het uitademen verlaat het groen je schouders, borst en armen. Blijf in en uitademen tot al het groen weg is en jij helemaal aanwezig en verkwikt, ontspannen en gesterkt bent. Welkom terug!