Siddhartha – Hermann Hesse

Siddharta<br>Hermann Hesse

 bol.com Partner

Pocket | 192 Pagina’s | De Bezige Bij | 2004 
ISBN: 9023412249

 Nu 6,99 !

Beschrijving:

‘Siddhartha’ is het verhaal van een brahmanenzoon, die zijn leven wijdt aan het zoeken naar het ware zelf. Als asceet in de bergen mediteert en vast hij, maar vindt de waarheid niet. Zwervend als bedelmonnik hoort hij spreken over de Boeddha, maar ook de grote Meester kan hem de waarheid niet geven. Dan stort hij zich in het wereldse leven, wordt minnaar van de courtisane Kamala, verwerft rijkdom en bezit, totdat hij voelt hierin ten onder te zullen gaan; en opnieuw wordt hij bedelaar. Geleid door het heilige Om komt Siddhartha tenslotte aan de grote rivier, symbool van harmonie en vergankelijkheid. 

In de hut van de oude veerman leert hij de wereld der dingen lief te hebben en te begrijpen. “Van een steen kan ik houden, en ook van een boom of een stuk schors. Het zijn tastbare zaken, en van wat tastbaar is kan men houden. Maar van woorden kan ik niet houden. Daarom zie ik niets in een leer.” Zo is Siddhartha van asceet en bedelmonnik, levensgenieter en rijkaard teruggekeerd tot de eenvoud van een kind: hij heeft de harmonie, het eeuwige Om gevonden.

Hermann Hesse (1877-1962) ontving in 1946 de Nobelprijs voor Literatuur. Tot zijn beroemdste romans horen ‘Demian’, ‘De steppewolf’, ‘Narziss en Goldmund’ en ‘Het Kralenspel’. 

Recensie:

Deze roman van de Duitse schrijver (1877-1962, Nobelprijs voor literatuur 1946) speelt in India en vertelt het verhaal van de zoon van een Brahmaan die, heen en weer geslingerd tussen werelds verlangen en ontzegging van de wereldse geneugten, op zoek gaat naar de waarheid. Deze vindt hij uiteindelijk, na vele omzwervingen als bedelmonnik, rijkaard en minnaar van een courtisane, in zichzelf: het in staat zijn de eenheid tussen de zinnelijke en geestelijke krachten van leven en natuur te overdenken, en deze ook te voelen en als het ware in te kunnen ademen. Een roman die qua stijl en taalgebruik eenvoudig, zelfs sober genoemd mag worden, maar die qua zeggingskracht nog steeds even actueel is als bij zijn verschijnen in 1923, omdat juist nu de mens tussen al de tegenstrijdigheden om zich heen zich weer gaat bezinnen op zijn eigenlijke bestemming. Pocketeditie; vrij kleine druk. 

(Biblion recensie) 

 bol.com Partner