Slaap er eens een nachtje over – nieuw onderzoek

 

Wanneer u voor een belangrijk besluit stond en niet wist welke beslissing u moest nemen heeft iemand vast wel eens tegen u gezegd: Slaap er nog maar een nachtje over. Wat is nu precies het effect van slaap op het nemen van beslissingen? Nieuw onderzoek van de universiteit van Massachussets Amherst heeft dit effect onderzocht. 

Het onderzoek 
Het onderzoek richtte zich op het effect van slaap op door de stemming gestuurde besluitvorming. Stemming gestuurde besluiten zijn besluiten waarbij men belang hecht aan de uitkomst. Psychologen denken dat het ontdekken van de regels een vaak verborgen, maar erg belangrijke factor is in het nemen van een beslissing. Daarom werd ervoor gekozen de deelnemers aan het onderzoek een spel te laten spelen met verborgen regels, waarmee men geld kon winnen. 

De deelnemers
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 54 jong volwassenen. Zij leerden een kaartspelletje (the Iowa Gambling Task). De deelnemers konden geld verdienen met dit spelletje (stemming gestuurde besluitvorming). De deelnemers werden over twee groepen verdeeld. De eerste groep kreeg een demonstratie van het spel in de ochtend. De tweede groep kreeg deze demonstratie in de avond. Eén van de twee groepen werd bovendien twaalf uur wakker gehouden.

De demonstratie
Bij het kaartspel waren er verschillende stapels kaarten. Bij sommige stapels wint men uiteindelijk wanneer men er vaker kaarten van trekt. Bij andere stapels verliest men juist geld wanneer men er vaker kaarten van trekt. De demonstratie was te kort om deze onderliggende regels te leren en uit te vinden dat bepaalde stapels uiteindelijk winst, dan wel verlies opleverden. 

Het werkelijke onderzoek
Twaalf uur na de demonstratie van het spel, moesten de deelnemers terugkomen voor het daadwerkelijke onderzoek. De deelnemers mochten het spel langere tijd spelen. Zij speelden het spel lang genoeg om uit te vinden welke stapels winst opleverden en welke verlies.

Het effect van slaap op de besluitvorming
De proefpersonen die niet wakker gehouden waren, kozen vier keer vaker voor de stapels waarmee ze de grootste winst behaalden, dan degenen die wel wakker waren gehouden. Deelnemers die niet wakker waren gehouden begrepen ook de regels van het spel beter.

Oude wijsheid wetenschappelijk bewezen
Er is nu wetenschappelijk bewijs voor de oude wijsheid: ‘slaap er een nachtje over’. Wanneer men een nachtje geslapen heeft neemt men betere beslissingen. Mogelijk wordt dit effect van slaap veroorzaakt door veranderingen in onderliggende emotionele en cognitieve processen. 

© ChronoMed Redactie ©Loes Raaphorst 06/2011