Snack een troostman – mijn artikel in de Yes!

Soms loopt een relatie zo lullig af, dat je jezelf trakteert op een troostman. Maar hoe gezond is zo’n tussendoortje? Vrouwen, mannen en de relatiecoach vertellen.

Marloes(25) leerde Diego kennen in Columbia, waar zij drie maanden Spaans studeerde en hij haar leraar was. Toen hij haar hart brak, nam zij haar toevlucht tot een troostman.

Het was niet mijn plan om verliefde te worden, maar het gebeurde toch. Het probleem was alleen dat ik nog maar twee weken in Colombia zou zijn, om daarna in Nederland mijn school af te maken. Die laatste twee weken waren heerlijk. We deden alles samen, waren echt gek op elkaar. De laatste avond werden we heel dronken en huilden samen. We wilden elkaar niet kwijt. Toen sloten we een deal: Kerstmis 2007 zou ik bij hem in Colombia vieren. Het afscheid was vreselijk: ik ging als laatste het vliegtuig in, zodat we nog zo lang mogelijk bij elkaar konden zijn. De hele reis heb ik gehuild. Eenmaal terug in Nederland maakte ik mijn school af en werkte vier maanden keihard om het ticket naar Colombia te kunnen betalen. Mensen om me heen waarschuwden me: hij is Zuid-Amerikaan, de cultuur daar is heel anders. Maar ik luisterde niet. We belden elke dag en dan schreeuwde hij door de telefoon hoeveel bij me miste. Ook stuurde hij lieve sms’jes. Hij leek echt voor me te gaan, toch had ik in mijn achterhoofd dat hij misschien vreemd was gegaan. We kenden elkaar immers pas een paar weken.

Voorgevoel

In december vloog Marloes naar Colombia. En haar voorgevoel klopte: het werd allesbehalve een mooi verhaal. De man op wie ze zo verliefd was reageerde al anders toen ze elkaar op het vliegveld zagen. En omgekeerd kon zij hem niet meteen in de armen vliegen: eerst wilde ze weten of hij was vreemdgegaan. Omdat Diego de hele dag werd gebeld en Marloes aan de toon van zijn stem merkte dat er iets mis was, doorzocht ze in zijn computer de geschiedenis van zijn chatgesprekken. Ze móest weten wat er aan de hand was. Nooit eerder schond ik iemands privacy, maar ik vond dat ik recht had op de waarheid. En in zijn chats stonden minstens vijf andere meisjes die hij schatje noemde. Ook stond er: ik kan de komende tijd geen bezoek ontvangen; er komt een student in mijn huis wonen. Dat was ik dus! Ik heb een hele tijd gehuild, mijn vriendin in Nederland gebeld en toen mijn koffers gepakt. 

Toen hij thuiskwam, ontkende hij eerst alles. Maar later gaf hij toe dat hij vreemd was gegaan en weer een relatie met zijn ex had. Ik bleef kalm en huilde niet, ik wilde niet dat hij mijn tranen zag. Ik ben bij vrienden van hem die ik kende van de vorige keer gaan logeren, want vanwege mijn ticket moest ik nog wél vijf weken in Colombia blijven. Bij die vrienden kwam Marloes erachter dat Diego vader zou worden. Een week nadat ze haar ticket had geboekt – toen hij dus al wist dat ze zou komen – had bij zijn ex zwanger gemaakt. Dat was voor haar het toppunt. Ze zat met kerst in Colombia, zonder familie en zonder geliefde. Eenmaal terug in Nederland belde ze een scharrel en ze maakte een afspraak. Ze vertelde deze man alles en daarna hadden ze seks. Hij vond het prima om tweede keus te zijn. Ik deed het echt om de seks, omdat ik iets miste. Maar na verloop van tijd merkte ik dat ik Diego niet uit mijn gedachten kreeg. Tijdens de seks dacht ik aan Diego. Met hem was alles beter en leuker. Want ik hield van hem, en seks mét liefde is mooier dan zonder. Na een maand scharrelen had ik er genoeg van. Ik wilde niet eens meer dat mijn troostman zijn armen om me heen sloeg als we samen in slaap vielen. Toen besefte ik dat ik ermee moest stoppen en eerst moest verwerken wat er gebeurd was. 

Relatiecoach Loes Raaphorst:

Marloes verwarde haar behoefte aan intimiteit en liefde na de ontrouw van haar ex met de behoefte aan seks. Ze vond op die manier wel even troost, maar zag gelukkig op tijd in dat ze eerst haar verdriet moest verwerken. Het is jammer dat ze niet meteen op haar vrouwelijke intuïtie vertrouwde. Ze kon zich op het vliegveld al niet in Diego’s armen storten – dat betekent dat ze eigenlijk van tevoren al wist dat het fout zat.

Troostmannen aan het woord

Sander (23) diende vorig jaar een tijdje als troostman. Mijn ex en ik leerden elkaar kennen in een bar. Ze was lief en leuk, maar maakte wel hatelijke opmerkingen over mannen. Ze zei bijvoorbeeld: aan jullie heb je toch niets. Of: jullie zijn allemaal hetzelfde. Pas toen ik vroeg waarom ze dat deed, vertelde ze dat haar ex het niet lang daarvoor uit had gemaakt en dat ze daar nog verdriet om had. Daardoor veranderde er wel iets voor mij. Ik voelde me een scharrel, die zij alleen gebruikte om over haar verdriet heen te komen. Toen ik het na drie maanden uitmaakte, vond ze dat ‘wel jammer’. Toen wist ik meteen dat ik de goede keus had gemaakt. Ik had geen zin om haar alleen maar over haar liefdesverdriet heen te helpen.

Wouter (26) vond het helemaal niet erg om tweede keus te zijn. Hij wist hoe het zat, maar voor hem was dit dé methode om eindelijk de liefde van zijn leven te veroveren. Ik leerde mijn vriendin al jaren geleden kennen. Er was altijd al een klik tussen ons en we zagen elkaar vaak. Natuurlijk gebeurde er verder niets, zij had immers een vriendje. Dat ging een paar jaar zo door. Ik accepteerde haar relatie en dacht er verder niet over na. Totdat haar vriend het uitmaakte. Toen praatten we heel veel, en uiteindelijk zoenden we. Zo zijn we naar elkaar toegegroeid. Ik weet dat ik eerst diende als vraagbaak en schouder om op uit te huilen en daar koos ik zelf voor. Maar ik werd verliefd en nu zijn we samen al twee jaar gelukkig.

Ook Laila (24) vond troost bij een andere man toen haar relatie met Tarkan na vijf jaar uit was gegaan. Ze deed het niet om de seks, maar om de rust die ze bij Peter vond.

Het begin van mijn relatie met Tarkan was leuk. Hij was lief voor me, stuurde me grote bossen rozen en deed alles voor me. Maar dat duurde niet lang, na een halfjaar werd hij jaloers, bezitterig en heel gewelddadig. Als ik met andere mannen praatte in de discotheek, sloeg hij ze gewoon in elkaar. Ook greep hij me vaak bij mijn keel, zomaar. Dan had ik de dag erna blauwe plekken en zag je zijn nagels in mijn hals staan. Het werd zo erg dat ik zelfs een keer ben ondergedoken. Dan ging ik naar een hotel en checkte onder en andere naam in. Maar Tarkan was slim, hij vond me overal.

Van Tarkan af komen was moeilijk. Wat ze ook probeerde, hij bleef haar achtervolgen. Als Laila het uitmaakte, hield ze dat een paar weten vol, om dat weer aan hem toe te geven. Gewoon om van zijn gestalk af te zijn. Toch is ze nu – hopelijk voorgoed – van hem af. Hij ging op een gegeven moment alleen op vakantie naar Marokko. Toen hij terugkwam, maakte hij het uit. Hij had zich verloofd met een meisje dat hij op vakantie had ontmoet. Iedereen wist het al, behalve ik. Familie en vrienden hadden het feest al voorbereid, terwijl ik nog iets met hem had. Ik was verbaasd. Hij was altijd zo obsessief met mij bezig, waarom was hij dan nu verloofd? 

Toch was ik ook opgelucht; nu was ik eindelijk van hem af, dacht ik. Maar hij kreeg spijt, kwam ’s nachts huilend aan de deur vertellen dat hij me niet kwijt wilde. Als ik niet opendeed, toeterde hij de hele straat wakker. Hij belde me elke dag minstens tien keer. Kortom, ik was nog lang niet van hem af. Maar omdat hij zelf was verloofd met een ander kón hij me nu niet ‘terugeisen’. Tarkan zit nu al negen maanden in de gevangenis. Waarom weet ik niet en wil ik ook niet weten. Hij valt me van daaruit nog steeds lastig, hoewel hij nu niet bij me langs kan komen. Maar zodra hij straks weer vrij is, staat hij hier weer aan de deur, dat weet ik zeker.

Verbaasd

Een maand nadat het uit was gegaan met Tarkan kreeg Laila een relatie met Peter. Ze kende hem via een vriendin. Het was een hele lieve, rustige jongen. Peter verbaasde me: eindelijk een jongen die me normaal behandelde. We waren echt vrienden en voelden elkaar goed aan, maar we hadden geen seks. Natuurlijk zoenden we wel eens, maar ik wilde veel liever een maatje dan iemand met wie ik het bed kon delen. Ik vertelde Peter trouwens ook nooit iets over Tarkan. Omdat ik me schaamde en omdat ik hem er niet mee wilde lastigvallen. Misschien ging het daarom uit. Ik was gewoon te veel met andere dingen bezig, dingen die voor hem onbegrijpelijk waren. Toen ik het uitmaakte, deed dat pijn. Maar ik had eindelijk voor mezelf gekozen. En Peter ben ik zonder dat hij dat weet, ontzettend dankbaar.

Relatiecoach Loes Raaphorst: 

Vrouwen zoeken naar veiligheid in een partner, mannen zoeken naar vertrouwen. Voor Laila was Peter de ideale man om ‘even bij te komen’, maar ze besefte zelf dat ze Peter omgekeerd niet het vertrouwen kon schenken dat hij zocht, want ze durfde en wilde met hem niet over Tarkan praten. Dat is jammer.

Saskia (23) had jarenlang een nogal complexe relatie met een semi-bekende Nederlander. Toen hij haar dumpte, stapte ze uit woede meteen over op een troostman.

Ik leerde hem kennen op een feestje. Het klikte meteen, maar eerst moest ik weinig van hem hebben. In zijn vakgebied is hij erg bekend en door die status kan hij alle vrouwen krijgen. Ik wilde niet bij alle vrouwen horen. Zelf geef ik weinig om geld of status en ik vind iemand alleen interessant als zijn karkater ook echt leuk i. Bij hem bleek dat ook zo te zijn. We hadden dezelfde interesses en hij was heel gepassioneerd in zijn werk en dat vind ik heel aantrekkelijk in een man. Al snel hadden we een date – in de hotel, omdat hij niet in het openbaar kon afspreken. Dat was spannend! We zagen elkaar steeds vaker, maar nog lang niet vaak genoeg om een relatie te beginnen. Dat kon ook niet. Hij niet vanwege zijn werk, ik niet omdat ik op stage moest in Rome. Voordat ik daaraan begon, zagen we elkaar nog. We namen afscheid in de wetenschap dat we elkaar snel weer zouden zien. Hij moest ene tijdje later voor zijn werk naar Rome en had meteen zijn weekend daar voor mij vrijgehouden.

Vreemde spanning

Na Rome zagen Saskia en haar ‘vriend’ elkaar nog regelmatig, altijd in andere landen. En die weekenden waren sprookjesachtig mooi, té mooi om waar te zijn. Hij nodigde me overal uit waar hij moest werken, betaalde zelfs mijn tickets. Ik keek uit naar de weekenden met hem. We waren gek op elkaar, we konden niet van elkaar afblijven. Eenmaal terug in Nederland nodigde hij me uit voor een feest in Amsterdam. Ik ging erheen met een vriendin en we dansten de hele nacht. Die avond viel me voor het eerst op hoeveel aandacht hij van vrouwen kreeg. En dat vond ik erg. Ik weet dat het stom klinkt, maar na een paar jaar was ik een beetje verliefde geworden. Natuurlijk wist ik wel dat ik niet de enige voor hem was, maar die avond voelde ik toch een vreemde spanning. Ik ging met hem mee naar huis en die nacht vertelde hij me dat hij eigenlijk al ene tijdje een vriendin had. In zijn woonkamer stond ook een foto van haar. 

Ik schrok er erg van. Blijkbaar betekende ik helemaal niets voor hem. Ik pakte mijn spullen en ging ervandoor. Ik besloot nu voor mezelf te kiezen. Huilende belde ik een vriendin en zij stond erop dat we gingen stappen. Daar had ik helemaal geen zin in, maar ik ging toch mee. Die avond zoende ik met twee mannen en nam een derde mee naar huis. Ik was zó overdonderd door wat er gebeurd was, zó kwaad. Ik wilde indirect wraak op hem nemen. Maar ik kon helemaal niet genieten van die nacht met mijn troostman. Tijdens de seks moest ik zelfs huilen van verdriet. Omdat ik niet met mijn vent in bed lag, maar met een lijf waarvan ik niet hield en waarmee de seks weinig voorstelde. Ik voelde me vies de dag erna. Toch hielp deze ervaring me om over mijn verdriet heen te komen. Ik wist nu wél dat ik nog goed in de markt lag. Ik hoop dat hij er ooit nog achter komt wat hij mist.

Relatiecoach Loes Raaphorst: 

Saskia handelde uit wraak. En merken dat je goed in de markt ligt, is een manier om weer zelfvertrouwen te krijgen. Maar ze had beter kunnen weten: als een man een relatie geheim wil houden, heeft hij een dubbelen agenda. Hij ging al duidelijk niet voor haar.

Liefdesverdriet over, troostman exit?

Loes Raaphorst krijgt in haar praktijk Jouw Balans (www.jouwbalans.nl) vaak te maken met liefdesverdriet. Yes vroeg haar of een troostman je écht kan helpen. Loes: Er zijn veel redenen om een troostman op te zoeken als je relatie uit is: wraak, seks, vriendschap, noem maar op. Na het verbreken van een relatie kom je in een rouwproces. Je voelt je gekwetst, verdrietig en onzeker. Een troostman kan je dan, door bijvoorbeeld te zeggen hoe mooi je bent, meer zelfvertrouwen geven. Dergelijke relaties zijn vaak wel – uitzonderingen daargelaten – van korte duur. Door seks te hebben en veel met je troostman te praten kun je je eigenwaarde terugvinden. Maar zodra dat eenmaal is gelukt, is de man in kwestie meestal overbodig geworden. Als je een relatie aangaat in een verdrietige periode, verbind je die relatie namelijk onbewust met je verdriet. Als dat na een tijdje gezakt is, vergeet je het liefst alles wat je eraan herinnert, ook je troostman. Als deze overigens écht in je geïnteresseerd is, vindt hij dat jij eerst je verdriet moet verwerken, voordat jullie relatie kans van slagen heeft. Als hij dat niet vindt, is de kans groot dat hij jouw verdriet gebruikt om je voor hem te winnen.

 ]]>

Bron Yes ©Loes Raaphorst 01/2009