Sophia

Mythologie

Sophia in het Grieks, Chokma in het Hebreeuws, Sapientie in het Latijn, betekenen allemaal ‘wijsheid’. De vrouwelijke ziel van de joods-christelijke God, de bron van zijn ware macht, is Sophia. Als godin van de wijsheid heeft ze vele gezichten. Zwarte Godin, Goddelijke Vrouw, Moeder van God. 

De gnostische christenen noemden Sophia de Moeder der Schepping: haar partner en assistent was Jehovah. Haar heilige tempel, de Aya Sofia in Istanboel, is een van de zeven wereldwonderen. Haar symbool, de duif, staat voor geest; ze is gekroond met sterren, een Midden-Oosters icoon, om haar absolute goddelijkheid aan te geven. 

Betekenis

De zwangere Sophia biedt je haar beker met wijsheid aan. Het is tijd contact te maken met je eigen diepe, verrijkende wijsheid, tijd voor stilte en introspectie, tijd te luisteren naar wat gehoord moet worden. Misschien heb je momenteel leiding nodig. Misschien bevind je je telkens weer in zo’n situatie. Als je de tijd neemt naar je eigen innerlijke Sophia te luisteren, kun je krijgen wat je nodig hebt. 

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met rechte rug en doe je ogen dicht. Adem diep in en adem uit via je voetzolen. Haal nog eens diep adem en voel bij het uitademen hoe al je spanning als een lange draad via je voetzolen uit je lichaam wordt getrokken. Haal nog eens diep adem en ontspan jezelf bij het uitademen tot in al je vezels. Voel hoe een weldadig gevoel zich als een rooskleurige warmte door je hele lichaam verspreidt. 

Zoek nu de plaats in je binnenste waar jouw Sophia zit. Woont ze boven op een berg? In een paleis op de bodem van de zee? In een grot? Een boom? De woestijn? Woont ze in je hart? In je baarmoeder? In je hoofd? Als je een beeld, een gevoel of een sensatie hebt van waar ze woont, ga er dan naartoe. Hoe ruikt de plaats waar jouw Sophia woont – de substantie, de planten, het wild? Nu je de omgeving van Sophia kent, kun je haar ontmoeten en ze verschijnt voor je. 

Je vraagt Sophia wat je haar moet vragen. Ze antwoordt en je bedankt haar. Ze vraagt je om een geschenk en je geeft het haar onvoorwaardelijk. Ze zegt tegen je dat je altijd mag komen, want ze is altijd in je binnenste. Je bent altijd welkom. Ze omhelst je en kust je op je voorhoofd. Je voorhoofd twinkelt van genot en je haalt diep adem en opent je ogen. Welkom terug!