Acceptance

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent.

Acceptatie is een van de meest krachtige reacties die we kunnen hebben in een moeilijke situatie in een relatie. Jammer genoeg is het ook een van de meest ongewone reacties. 

We hebben een lage tolerantie voor dingen die “verkeerd” lijken, zodat we gauw opspringen om de situatie of elkaar proberen te veranderen. 

Ironisch genoeg, werkt veel van wat wij doen averechts. Onze partner krijgt vaak onbedoeld het bericht dat ze onacceptabel zijn – zodat ze zich gekwetst voelen en defensief worden. Ze slaan terug, of trekken zich terug. Dit leidt slechts tot meer problemen voor ons om op te lossen. 

Laten we eerlijk zijn, Acceptatie is alles wat we willen ontvangen in een relatie; men kan niet dieper gekwetst worden dan het gevoel krijgen niet geaccepteerd te worden. Als we ons niet geaccepteerd voelen, blokkeren onze emotionele reacties ons voor constructieve mogelijkheden en/of oplossingen. 

Is er iets dat je nu moeilijk te accepteren vind in je relatie? Op welke manieren praat je of laat je jou niet-acceptatie merken? Wat is je partners reactie? Hoe weerhoudt jouw niet-acceptatie jullie beiden ervan vooruit te gaan, of om meer vervullende mogelijkheden te creëren?

Het kaartje Acceptatie nodigt jou uit om te kijken naar het feit dat acceptatie de sleutel is, die alle bewegingen toestaat. Niet acceptatie is niets meer dan een herkenning dat iets niet werkt. Als je je steeds concentreert op de dingen die “fout” zijn, zul je alleen maar blokkeren.

Acceptatie is de sleutel die alle deuren van geblokkeerde situaties kan openen. Wanneer jij de deur opent met acceptatie, kun je veel vrijer ademen, het is de sleutel naar je hart. Wanneer je je hart opent en acceptatie begint te vinden, zullen veel dingen in een situatie zich weer vrijer gaan bewegen. 

De deuren van bereidheid kunnen zich openen. Door deze deuren zijn jij en je partner in staat om samen verder te gaan, en nieuwe positieve mogelijkheden te vinden die je eerder niet kon zien. 

Door het openen van je hart, zul je beginnen dingen toe te staan te zijn wat ze nu zijn, je accepteert dat de situatie is zoals ze is. Dat jij jouw manier hebt, en je partner de zijne. 

Acceptatie betekent echter niet dat je alles goedkeurt hoe men je behandelt. Een ieder blijft zelf verantwoordelijk om zijn grenzen aan te geven. 

Acceptatie kan een veilige ruimte creëren waarin u en uw partner beter kunnen communiceren. Zelfs bij aanwezigheid van problemen. Gezonde partners zien problemen niet als teken dat de relatie „slecht“ of dat iets „verkeerd“ is met elkaar, in plaats daarvan zullen ze de situatie accepteren. 

Ze accepteren dat ze er zijn – dat ze zich gekwetst, verdrietig, boos, of angstig voelen of dat ze niet precies weten wat ze doen moeten. Maar ze weten dat in de herinnering aan de sleutel van acceptatie, ze deuren kunnen openen die naar ware vervulling leiden.

©Irma / Loes Raaphorst 05/2005