Appreciation

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Waardering is een belangrijke bron van positieve energie in relaties. Ons hart kan er nooit genoeg van krijgen. Maar toch, na een tijdje, nemen we alles aan als vanzelfsprekend. Zonder ons het zelfs te realiseren, lijkt de waardering voor elkaar te verminderen. Dingen die we ooit als grote verrukking hebben waargenomen, worden nu gewoon verwacht. En worden niet meer waargenomen. 

De kaart Waardering nodigt je uit om je hart opnieuw te laten ontwaken voor de belangrijkheid van het laten blijken van waardering voor je partner, elke dag weer; net zoals je deed toen je elkaar voor het eerst ontmoette. Wat zijn al die kleine dingetjes wat je echt leuk vindt aan je partner? Het is nu de tijd om je er opnieuw aan te herinneren en je waardering voor hem te laten merken op zichtbare wijze. 

Iedere kleine handeling van waardering zal warmte creëren tussen partners. Het herinnert ons eraan wat we leuk vinden aan het samenzijn. Denk eraan als het ontsteken van de vlam – een begin om goede gevoelens en enthousiasme levendig te houden in een relatie. Waardering kan op vele manieren worden uitgedrukt. Een knuffel, dank-je-wel zeggen, liefde en aanbidding, of een speciaal cadeautje geven. Iets waarvan je weet dat het vreugde zal brengen!

Een roos laat verschillende kanten van waardering zien.  Nadat hij tot bloei komt, duurt het maar een paar dagen. Dit laat de behoefte zijn om je waardering vaker te laten blijken. Net zo min dat het niet genoeg is om één roos per jaar te geven, is het voldoende om dank je wel vol liefde in de blauwe maan te zeggen. Ook is een roos maar klein. Dit zegt dat de grootte van je blijk van waardering niet zo belangrijk is, als de standvastigheid van het geven is. Vele kleine uitingen van waardering zijn veel krachtiger dan één grote uiting. Wees royaal met het laten zien van je waardering. 

Tenslotte zoals een roos doornen heeft, kan een relatie dat ook hebben. De zaak is niet dat de doornen „fout“ zijn, de zaak is hoe je met de roos omgaat zodat je je niet aan de doornen prikt. Zodat je het ook kunt waarderen als zijn schoonheid nog gesloten is en tegelijkertijd, hoe de netelige kanten van een relatie het verschil kunnen maken tussen het vastzitten in negativiteit of niet. Als je alleen gefocust bent op wat er fout is of mist en je partner verwijten maakt, zul je de zicht op alle positieve dingen in de relatie verliezen. 

Wanneer een relatie lijdt onder negativiteit, kan het betekenen dat er niet genoeg waardering wordt getoond. Waardering kan beginnen door zulke situaties om te keren. Het kan partners in een positieve richting zetten. Als je gefrustreerd bent dat je partner niet dat doet wat je van hem verwacht, kun je hem, in plaats van verwijten, ook waarderen voor wat hij wel doet. Het horen van verwijten weerhoudt ons van het nemen van positieve stappen. Waardering geeft nieuwe kracht en laat ons opleven. Het inspireert ons verder positieve actie te ondernemen. 

Waardering beloont ons en laat ons weten dat onze inzet wordt gezien en gevoeld. Het maakt niet uit hoe de routine van een actie kan zijn, het zeggen van “Dank je wel voor het repareren” of “Dank je wel voor het afwassen” of Dank je wel voor het rijden” helpen om een partner het gevoel te geven, dat hun inzet de moeite waard was. Het vraagt een actief bewustzijn om continu door te gaan met het geven van waardering. Je moet vaker je ogen goed openen om elkaar in een nieuw daglicht zien en de vele variaties van inzet waar te nemen, groot of klein, die ieder van jullie maken. Partners die elkaar waarderen creëren een relatie die steeds opnieuw word beloond.

©Irma / Loes Raaphorst 05/2005