Backstage

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

De meeste drama´s die in een relatie gebeuren lijken op scènes uit een toneelspel. Vaak in tijd van stress, neigen we er naar om in een negatieve dialoog te vallen.  Wanneer we zinnen van ons eigen persoonlijke draaiboek met stijgende emoties blijven opzeggen, zullen we al spoedig alle capaciteit voor opbouwende communicatie verliezen. Door het spelen van defensieve rollen, vergeten we vanuit ons hart te spreken of vanuit ons diepste gevoel. Natuurlijk verstoort ons dit en verwijdert het ons verder van het oplossen van onze echte problemen. 

Welke drama’s komen omhoog in uw verhouding? De kaart Coulisse herinnert u eraan dat achter elk drama dat uw aandacht vestigt op toneel, een andere, diepere, en authentiekere wereld schuil gaat. Het is een wereld die je bent vergeten, of niet graag bezoekt. Het is de coulisse – waar de acteurs hun kostuums en maskers afleggen, en waar zij niet meer op elkaar, volgens hun goed gerepeteerde manuscripten reageren. 

Deze kaart nodigt je uit achter de coulissen te gaan kijken. In plaats van reageren op de verschijning van je partners masker, word je uitgenodigd een deur te openen. Deze deur leidt naar achter het podium, achter de maskers, achter de regels, terug naar de kleedkamer en terug naar je ware zelf. Als je de uitnodiging aanneemt, kun je de echte mensen leren kennen in jouw drama. 

Wanneer je vindt dat jezelf negatief reageert in je relatie,  herinner je dan de deur die naar de coulisse leidt. Het is een deur die tot alle ruimte in je hart leidt. Open dan de deur naar je hart, en laat je masker verdwijnen, en onderzoek dan wat er werkelijk gebeurt. Wat wilt je echt, wat zijn je vereisten, en je gevoel? Welke echte pijn of vrees bevinden zich achter alle woorden en acties die je wisselt met je partner? Vind het medeleven dat je echt hebt en met elkaar deelt. De oppervlakkige acties en reacties die we uitspelen zijn allemaal, op verschillende manieren, een uitdrukking van innerlijke behoeftes en benodigdheden. 

In onze kindertijd hebben we veel scripts geleerd. We hebben geleerd om automatisch elkaar de schuld te geven over problemen. Maar een paar van ons hebben geleerd hoe ze, met een open hart, moeten praten over moeilijkheden, wat het laten zien van onze kwetsbaarheid betekent, en het uiten van onze diepste gevoelens en behoeften, en om echt te luisteren naar elkaar. We kunnen erg verlegen zijn in het praten over wat we echt voelen, wat we echt nodig zijn, en wat we echt willen. In plaats daarvan, zetten we een masker op en gaan een rol spelen.

De kaart coulisse nodigt je uit om zachtjes in contact met je diepere aard te komen, met je innerlijke behoeftes, gevoelens en gevoeligheden. Het kan heel simpel zijn om alle maskers en rollen te laten vallen en in plaats daarvan echt contact te maken met elkaar! Door acceptatie en medeleven te delen, het uiten van je diepste verlangens van herkenning, begrip, respect, en vertrouwen. Toestaan dat alle gevoelens gevoeld mogen worden – liever dat dan “toneelspelen”. Het is een heel erg moedig om achter de coulissen te gaan kijken. Maar als je het doet, zul je dichter bij het vervullen van je diepste verlangens komen.

©Irma / Loes Raaphorst 05/2005