Barrières

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent.

Wat weerhoudt ons ervan volledige tevredenheid te ervaren, of plezier, en geluk in onze relaties? Waarom trekken we ons soms terug? Vermijden we dingen, of worden minder beschikbaar, terwijl we op andere tijden behoevend of veeleisend worden? We gedragen ons soms op manieren dat het leven wegvloeit uit ons samenzijn. We proberen geen opschudding te veroorzaken, we vertellen niet hoe we ons echt voelen en vragen niet waar we behoefte aan hebben? Wat zijn de Barrières die ons blokkeren om de bijna grootste tevredenheid met elkaar te delen?

De heilige tempels in het oosten geven een hint. De meeste van hen hebben angstaanjagende monsters voor hun poorten op wacht zitten. Als je het locale geloof volgt, zul je bang worden voor deze stenen standbeelden en hun legendarische vernietigende krachten. Maar als je de heilige tempel binnen wilt gaan, zul je tegenover ieder van deze monsters moeten staan en met je angsten leren omgaan.

Het is net zo in een relatie. Om de tempel van vreugde en geluk binnen te gaan, moet je eerst de monsters verslaan die de weg blokkeren en met je angsten leren omgaan. Maar in deze zaak, zijn het de ‘monsters’ van ons eigen verleden, die diep in je onderbewustheid zitten. Ze zijn niet uit steen gemaakt maar van alle zorgen, wonden en traumatische gebeurtenissen uit je persoonlijke geschiedenis.

Elke kwetsing en pijn is in het geheugen opgeslagen. Alles wat maar iets op een eerdere gebeurtenis lijkt kan nu onbewust angst en zorgen veroorzaken. Als je je dit niet realiseert, zul je per ongeluk denken dat je partner de oorzaak is voor alles wat je voelt. Je zult reageren en jezelf beschermen – vaak gedragen we ons dan op een onbehoorlijke en non-productieve manier.

De kaart Barrières vraagt jou, hoe beïnvloeden de monsters van het verleden jouw relatie vandaag?

Wat staat er in de weg van jouw volledige tevredenheid. Welke van de volgende angsten herken je in je zelf? De angst van afwijzing en het in de steek gelaten worden? Of in de val lopen en gecontroleerd worden? Of het verliezen van je identiteit in je relatie? Of krachteloos en gekleineerd zijn? Of niet geaccepteerd worden? Of weer gekwetst worden? Of tekortkoming? Verveling? Of zorgen van anderen?

Overweeg elke angst alsof het jou betreft en stel jezelf de vraag, ‘wat als dingen niet zo echt zijn als waar ik bang voor ben dat ze zullen zijn?’ In plaats van het monster je te laten jagen, draai je dan om en verjaag hem! Jaag het naar beneden, en begin te voelen dat het uit je jeugd of eerdere relaties stamt.

Zie het eindelijk onder ogen – of je begrijpt het of niet! Bekijk elk monster dat zichzelf presenteert, haal diep adem en voel volledig je gevoelens. Voel alleen de angst of alleen welke andere emotie die omhoogkomt. Voel de emotie in zijn totaliteit – eindelijk, volledig – zonder ergens heen te rennen. Ontdek dat je kunt overleven! Op deze manier, zul je de kracht van angst die je vasthoudt kunnen verminderen. Maar respecteer het echte werk dat nodig is en wees mild voor jezelf. Het zal nog verschillende keren botsen met een monster voor je volledig door de poorten kunt gaan. 

Bij het passeren van de hekken van angst zul je ontdekken wie je echt bent, vastgehouden door kracht. Je had niet gedacht dat je dat had en je zult vreugde ervaren, omdat je dacht dat je dat niet kon. Vitale energie komt vrij als je een Barrière voorbij gaat, energie die ooit alleen als wachter diende. Door het onder ogen zien en het omgaan met „monsters“ kun je de tempel van je relatie binnengaan met grotere energie, levensgeest en vreugde. Je zet de deuren wijd open voor alle geluk en vervulling die je echt verdient.

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005