Black & White

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

We denken te vaak in zwart en wit, dingen lijken of ‘zwart’ of ‘wit’ of ‘niets’. De echte wereld omvat echter duizenden tinten en kleuren. Het is rijk, ingewikkeld – en vaak subtiel. Maar als je dingen als zwart en wit ziet, lijkt de wereld mat, te simpel en zonder kleur. Je ziet de nuances van complexiteit niet – en je beperkt de vreugde en vervulling die je ontdekken kunt. 

Wanneer maak jij je schuldig aan deze manier van denken in jouw relatie?

De kaart Black & White waarschuwt je om op te passen voor dit soort bekrompen denken in tijden van spanning en emotionele stress. In de hitte van de strijd, kunnen dingen zelfs zwart en wit lijken. Als we op deze manier naar onze partner kijken, zullen we ten prooi vallen aan negativiteit. Alles wat we dan zeggen of doen zal nog meer, verdedigende, ontevreden,en zorgelijke gevoelens veroorzaken. Op deze manier, beroven we onszelf van positieve keuzes in het communiceren en zetten we hindernissen op onze weg naar geluk.

Telkens wanneer jij je partner beschuldigt van ‘altijd’ doe je dit of ‘nooit’ doe je dat, zit je gevangen in het zwart en wit denken. In deze val, ben je tijdelijk blind voor wat je partner echt is. Je bent jezelf in uitersten verloren – en je hebt je vermogen om opbouwend te communiceren verloren. 

Als je voelt dat je partner ‘niets’ bijdraagt – en dat jij ‘alles’ doet – zul je elke positieve energie die je partner eigenlijk in de relatie stopt ongeldig maken. Als je gelooft dat een situatie ‘helemaal’ de schuld is van je partner zul je niet zien welke rol jij er in speelt. Wanneer jij denkt dat je zorgelijke gevoelens ‘allemaal’ door je partner worden veroorzaakt zul je geen oog hebben voor de emotionele gevoeligheden die je zelf hebt.

Je zult lelijke dingen zeggen zoals, ‘Je bent altijd laat’, ‘Je luistert nooit’, ‘niets wat je zegt is gemeend’. Het daaruit resulterende beeld van je partner zal zeker een bron van conflict zijn. Gedachten als, ‘Hij geeft me nooit genegenheid’ of ‘ze wil nooit op mij reageren zoals ik wil’, kunnen je ernstig beperken en beïnvloeden. Beide partners kunnen in de val van onbuigzaam zwart en wit denken lopen. Ze zullen elkaar beschuldigen en zichzelf verdedigen. Als ze in deze val gelopen zijn, verminderen ze hun capaciteit van gezonde communicatie, ze verliezen het zicht op positieve mogelijkheden van hun relatie en hun vermogen van tevredenheid vermindert. 

De kaart Black & White moedigt je aan, om op te passen voor woorden als ‘altijd’, ‘nooit’, ‘alles’, en ‘niets’. Als je jezelf zo´n woord hoort zeggen, stop dan, haal diep adem, en vraag jezelf in gedachten even af, of de dingen wel zo zijn als ze lijken? Open je ogen voor de mogelijkheid dat je je vergist in hoe je dingen voelt. 

Misschien zijn Zwart en wit verklaringen en een dramatische manier om te benadrukken hoe belangrijk iets voor je is. Zulke overdreven verklaringen zijn moeilijk om aan te horen, en meestal zullen ze niet de resultaten krijgen die je echt wilt. Alhoewel het belangrijk voor je kan zijn om te vertellen wat je echt nodig hebt, doe dit dan op een opbouwende manier. Doe dit met een open hart en dan zul je open blijven voor positieve, wederzijdse bevredigende manieren – en diepere tevredenheid met je partner. 

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005