Blind Spots

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Wat ben je geneigd niet te zien in je relaties met anderen? Het antwoord kan duiden op oorzaken van problemen in je relaties. De kaart Blind Spots moedigt je aan om je ogen te openen voor wat normaal verdoezeld wordt en verborgen voor je zicht is. In het hebben van relaties, is het als rijden in een auto, je kunt beter de route volgen als je beide ogen open houdt en oppast voor een blinde hoek. Een blinde hoek kan je afhouden van het delen van geluk en tevredenheid die je wilt met een partner. Ze zijn daarom ook een bron van veel moeilijkheden die je ervaart in relaties.

Deze kaart daagt je uit om op factoren in relaties, die je geneigd bent niet te zien, te leren letten – en er op te reageren. Waar begin je? Door eerst te bekijken waar je altijd naar kijkt in een relatie. We zijn allemaal geneigd te kijken om maar naar een klein gedeelte van het hele plaatje te kijken en we zijn vaak blind voor de verschillende dingen.

Het complete plaatje houdt in, wat iedere partner in de relatie meebrengt: wat ieder zegt en doet, wat ieder wil en nodig heeft, hoe ieder verschillend denkt en de unieke gevoelige manieren om te reageren op elkaar, gebaseerd op hun verleden. Sommige van ons zien bereidwillig al deze factoren. Als je blind bent voor het complete plaatje, zul je met ‘botsingen’ te maken krijgen als jij je op het pad van relaties begeeft.

Bijvoorbeeld, als je problemen met andere mensen hebt, ben je dan geneigd je te focussen op wat je partner doet, of wat jij doet? Als jij je alleen focust op hun gedrag, hun gevoeligheid, dan heb je een blinde hoek voor de rol die jij erin speelt. Je herkent niet je eigen gevoeligheid, reacties en manieren van het uiten van jezelf wat de relatie betreft. 

Deze blindheid kan je weerhouden van het omgaan met je eigen emotionele thema´s of veranderen hoe je praat. Je zult geneigd zijn om steeds en steeds weer problemen te maken, totdat je eindelijk je ogen opent en bemerkt wat het is wat jij in een relatie brengt.

Een andere blindheid komt voor als je gefocust bent op wat een partner voelt, nodig heeft of wil – maar geen aandacht aan dezelfde dingen in jezelf schenkt. Je zult vergeten te zeggen hoe je je werkelijk voelt over dingen, jij zult niet vragen om wat jij wilt en nodig bent. Deze blindheid kan ertoe leiden dat jij voelt dat jij je identiteit verliest in de relatie, of verbitterd raken dat jij zoveel gegeven hebt en daarvoor zo weinig terugkrijgt. Maar jij bent gereden zonder een teken te geven of richting aan te geven, dus hoe kan je partner inschatten wat hem te doen staat?

Dit zijn een paar van de types van blindheid die problemen in relaties veroorzaken. Blinde hoeken vragen je om je ogen te openen voor wat je gemist hebt te zien. Kijk naar iedere factor in het gehele plaatje van een relatie – naar beiden, jij en je partner, zo dat je beter de route volgt en dramatische botsingen vermijdt. 

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005